Jedna od stvari zbog kojih obožavam ljeto je i hrana koja dolazi s njim – kiseli krastavci na suncu su baš prava najava ljetu. S prvim kornišonima iz bašće kod nas se najčešće jede kajgana koja odlično paše uz ove brzo ukiseljene krastavce sa sunca.
Ovo su kiseli krastavci za jedan dan i treba vam minimalno vremena za pripremu, ne stvarate si nikakav nered pa i vi koji živite u stanovima u gradovima ovo možete provesti u djelo.
Treba vam samo sunčan dan, a staklenku možete položiti na prozor, balkon, u dvorište, na neke stepenice, svejedno je. Što se tiče cvijeta kopra, on se može naći i dok je kopar mlad, ali i dok je već otišao u sjeme, ukoliko nemate svoju bašću, potražite ga na obližnjoj tržnici, možda neka baka ima koji komad baš za ovu namjenu.
Ovo je također još jedan recept koji me vraća u djetinjstvo i ljetne praznike kada su se po prozorima viđale staklenke pune kornišona.
Dobar tek!
- velika staklenka
- svježi krastavci-kornišoni
- voda
- 1 dcl alkoholnog octa
- 1 žlica soli
- 1 žlica šećera
- 1 svježi cvijet kopra
-
Staklenku operite kao i kornišone.
-
Kornišone možete prerezati po pola ili na četvrtine.
-
U staklenku prvo naslažite njih koliko vam stane do vrha ili koliko imate.
-
Zatim nalijete vode skoro do vrha.
-
Dodate 1 dcl alkoholnog octa, zatim 1 žlicu šećera i 1 žlicu soli.
-
Na vrh stavite cvijet kopra i stavite ovaj plastični štitnik ukoliko ga imate, ukoliko ne, nema veze.
-
Poklopite staklenku poklopcem ili celofanom te pričvrstite špagom ili gumicom i ostavite na direktnom suncu dok ne posvijetle, obično ih se može jesti već sutradan.
Probala sam taj recept s Paprikom. Okus je odlican. ali koliko dugo je trajnost?
Obično 2-3 dana 🙂