Ove godine doista ne znam ni sama kako sve stižem, ali uspijevam pomalo, Noa je velik i voli se družiti s bakama pa se ja stignem baviti ovakvim stvarima i zapisivati ih na blog budući da još uvijek neke svoje najdraže zimnice nemam ovdje zapisane.
Kiseli krastavci su jedna od tih najdražih zimnica – svake godine nezaobilazni. Najviše ih trošimo za tartar i za slične stvari, rijetko ih jedemo same, možda nekada uz kakav rižoto ili kajganu.
Ove godine sam se po prvi put sama primila kiseljenja, bez mame i svekrve, kiselila sam u svojoj kuhinji, što znači da i se i vi možete primiti posla gdje god da jeste, u stanu ili u kući. Iako sam radila po njihovim receptima jer si ovdje volim zapisati i s vama podijeliti provjerene recepte koji su meni fini. Iako upoznata s činjenicom da postoji bezbroj recepata i načina pripreme kiselih krastavaca – ja donosim ovaj način kako moje dvije najdraže snaše rade. Iako one koriste stari recept s jedne vrećice, ja sam ga prilagodila da sami možete birati sastojke i u preljev sami dodavati začine i ostalo.
Pišem vam mjeru za oko 12 staklenki, zavisno koliko su vam veliki krastavci, koliko gusto ćete ih slagati i kakve ćete staklenke koristiti.
Ja sam svoje kisele krastavce slagala u WECK® staklenke, kombinirala sam valjak staklenke od 340 ml te kalup staklenke od 850 ml i od 580 ml gdje sam koristila gumene brtve i metalne držače za zatvaranje.
Želim vam da kao i ja uživate u procesu stvaranja svoje zimnice!
Ovo je recept za krastavce kako ih rade moja mama i svekrva već nekoliko godina unazad. Naravno da se vi ne morate striktno držati recepta, neka vam bude vodilja za stvaranje svoje dobitne kombinacije.
- oko 3-4 kg krastavaca (zavisno koliko su veliki)
- 3,5 l vode
- 6 dcl alkoholnog octa
- 300 g šećera
- 10 žlica soli
- 4 žlice sjemenki gorušice
- 4 žlice sušenog kopra (može i svježi)
- 2 žlice sušenog korijandera
- po želji papra
- 1-2 žličice konzervansa (vidi pod napomena)
-
Krastavce jedan po jedan operite četkicom.
-
Staklenke također operite i posušite na suncu ili u pećnici.
-
Krastavce na gusto poslažite u staklenke.
-
Sve sastojke (osim krastavaca) stavite u lonac i pustite da zakuha, kuhajte dok se šećer ne otopi, nekoliko minuta.
-
Krastavce u staklenkama zalijte vrućim preljevom i odmah ih zatvorite. Ja sam svoje zatvarala gumenim brtvama i metalnim držačima.
-
Ukoliko ne uspijete naslagati krastavce na gusto da vam se ne dižu iznad tekućine koristite one plastične štitnike.
Vi u svoje kisele krastavce možete ubaciti i dodatne začine po želji, kao i neke izbaciti.
Što se tiče konzervansa, također ga možete izbaciti, kisele krastavce možete sačuvati i pasterizacijom što nije problem ako radite manje količine.
Neke domaćice i malo više zasole preljev pa koriste sol kao prirodni konzervans.
Pravila sam po receptu i cini se da ce dobro ispasti. Vidjet cemo za mjesec dva. Imam pitanje u vezi weck teglica. Posto vidim da nisi sterizilara zatvorene staklenke u vreloj vodi kako bi se stvorio vakum, kako si uspjelA zatvoriti poklopce a da se vakum stvori.
Jednostavno sam ih samo zatvorila gumenim i drzacima, kao na slikama, još uvijek su dole u podrumu i nisu mi se pokvarili. Ukoliko nisi sigurna i ako će ti stajati na toplijem mjestu, možeš ih pasterizirati, ali tada će ti krastavci biti kuhani, a s tim nemam iskustva, nisam pasterizirala krastavce.
Pozdrav Sanja,
imam 2kg krastavaca, a ne 3-4kg kao što piše u receptu. Da prepolovim mjere za ostale sastojke?
ovo će biti moj prvi pokušaj kisljenja krastavaca ikad 🙂
Hej, prepolovi pa da 🙂
Obavezno pazi da su krastvaci dobro oprani da ništa ne ostane na njima te da ti ne isplivaju iznad ovog bijelog gore jer bi se moglo pokvariti, i ako ćeš koristiti čepove neka budu novi da zrak ne uđe u njih unutra 🙂 Tu sam ako što zapne, piši na instagram ili na mail pa pomognem 🙂
Bok Sanja,
ja imam točno 2 kg sitnih krastavčića, osim što trebam prepoloviti količinu imaš li još koji savjet?
Također, voljela bi ih nekako vakumirati, misliš li da bi nakon opisanog postupka bilo ok staviti teglice u pećnicu na 5-10 minuta, na 100 stupnjeva pa pustiti da se ohladi…? Čula sam da je to dobar način..