Kompot od bresaka

Kompot od bresaka

Ne znam volite li kompote, ali oni su stvarno odličan način da voće sačuvamo za zimu, a da nije zamrznuto. Kompot od bresaka je uz onaj od jabuka kod nas redoviti stanovnik polica u podrumu, uz svu ostalu zimnicu i ostale namirnice koje smo sačuvali u teglicama.

Kako se kompoti u našim obiteljima rade oduvijek, donosim vam recept da ga i vi imate ukoliko poželite vratiti okusne uspomene iz djetinjstva, budući da mene sama riječ kompot instant vraća u maminu i bakinu kuhinju, ali zašto se njime ne poigrati i danas.

Ja kompot od bresaka najčešće jedem ovako samog i to baš u zimskim mjesecima, ali vi ga možete koristiti za kolače ili za što god vam padne na pamet.

Ovaj način pravljenja kompota odnosi se na svo voće, ne samo na ovaj kompot od bresaka, znači ovaj recept slobodno primjenite i na jabuke, kruške ili marelice. U ovom receptu nema konzervansa, šećer je tu jedini konzervans i pasterizacija oko koje vam donosim nešto više.

Dodatni savjeti kako bi vaša pasterizacija uspjela:

 • Voda u loncu za pasteriziranje mora biti približno iste temperature kao tekućina u staklenkama
 • Vrijeme pasterizacije počinje kad voda u loncu zavrije
 • Nakon pasterizacije (vrijeme propisano receptom), staklenke odmah izvadite iz lonca. Ako ostanu na višoj temperaturi u vodi unutar lonca proces se nepotrebno produljuje, a konzervirani proizvod gubi na kakvoći
 • Istodobno pasterizirajte staklenke s istim sadržajem (od istog voća ili povrća)
 • Uvijek istodobno pasterizirajte staklenke približno jednakih veličina

A sada se bacimo na recept – u slast!

Kompot od bresaka

Recept se odnosi na jednu staklenku zapremnine otprilike 500-600 ml i zavisno koliko voća imate toliko staklenki pravite, ne može lakše!

Sastojci:
 • breskve ili neko drugo voće
 • 4 žlice šećera
 • vode koliko stane u staklenku
Priprema:
 1. Breskve operite, ogulite i narežite. 

 2. Poslažite ih u čistu staklenku i gore ih posipajte sa šećerom.

 3. Zalijte vodom pritom ostavljajući barem 2-3 cm praznog prostora do vrha.

 4. Stavite plastični štitnik kako vam se voće nebi dizalo.

 5. Zatvorite staklenke i izvršite pasterizaciju iliti dunstanje.

Pasterizacija:
 1. Velikom loncu na dno stavite kuhinjsku krpu, na krpu poredajte napunjene i zatvorene staklenke, neka se staklenke ne dodiruju. 

 2. Nalijte vodu preko staklenki, lonac zatim stavite na vatru i zagrijavajte do vrenja. Ukoliko ćete raditi u klasičnim, a ne u WECK® staklenkama, tada u lonac nalijte vode do onog dijela do kojeg su staklenke napunjene.

 3. Kuhajte 45 minuta.

 4. Na kraju izvadite staklenke van, obrišite ih i sačekajte da se potpuno ohlade.

 5. Ovdje možete i provjeriti jeste li dobro vakumirali WECK® staklenke tako da skinete metalne držače i probate podići staklenku držeći ju za poklopac, ako se poklopac ne odvaja, staklenka je dobro vakumirana i zaštićena od kvarenja.

 6. Nakon toga ih odložite na hladno i tamno mjesto.

Napomena:

Kod pasterizacije ne smijete koristiti plastične poklopce.

 

 

Današnji kompot za zimnicu spremila sam u WECK® oble staklenke od 580 ml, a dio i u dekorativne staklenke od 500 ml.

Share this

Pin

1 Comment

 1. mIRTA

  Obožavam breskve, inače ih kupujem u kauflandu https://www.kimbino.hr/kaufland/katalog-od-cetvrtka-01-08-2019-3/#page_1 jer su uvijek na akciji, ali imamo ih i doma u voćnjaku. kompot još NISAM SLAGALA JER INAČE SLAŽEM KOLAČE, MADA BIH VOLJELA PROBATI I KOMPOT TAKO DA MI JE OVO SLIJEDEĆE NA LISTI