Jesen u svojoj sezoni nudi i batat, trenutno se vadi iz zemlje i bit će spreman za korištenje u našim receptima. On je doista čudo od namirnice, možete ga koristiti u tijestima za kiflice, kruh, raditi knedle s njim, njoke, proje, kolače pa tako i ovakve fine i mirisne kreme poput ove današnje.
Krema od batata s kojom ja inače radim i lažnu krempitu od batata danas je u ulozi deserta u WECK® staklenci skombiniranoj s Dolcela pudingom od vanilije. Ovo je jedan brzi desert koji se ne peče, krema se skuha i sve se brzinski naslaže u staklenke. Umjesto piškota između redova kreme možete stavljati i mljevene kekse kao u receptu za Cheesecake u staklenci ili stavljati redove mirisnog crumblea s lješnjacima.
Volim što nije samo ljeto rezervirano za ovakve deserte, kad već i kraljice jeseni možemo poslužiti na ovakav način, a kažem kraljice jeseni zato jer umjesto batata ovdje možete koristiti i pire od bundeve, bit će jednako fino.
U slast!

- 200 g pirea od batata (ili od bundeve) ako volite
- 500 ml mlijeka
- 1 Dolcela puding od vanilije
- 90 g šećera
- 25 g gussnela
- 1 žličica ruma
- 200 ml slatkog vrhnja za šlag
- oko 3 dl mlijeka (za umakanje piškota, ukoliko želite mlijeko možete zamijeniti i kavom)
- oko 200 g piškota
-
Batat ogulite, nasjeckajte na sitno pa ga skuhajte u loncu. Skuhani batat usitnite u pire.
-
U većem loncu promiješajte pire od batata, mlijeko, puding, šećer, gussnel i rum.
-
Stavite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne (oko 5-10 minuta).
-
Skuhanu kremu prekrijte prijanjajućom i ostavite ju da se ohladi.
-
Ohlađenu kremu izmiksajte dok ne postane glatka i kremasta.
-
Posebno izmiksajte šlag pa ga ručno umiješajte u kremu.
-
Mlijeko ugrijte u malom lončiću pa u njega umočite piškotu, natrgajte ju pa ju stavite u staklenku, stavite koju žlicu kreme, ponovite s piškotom, opet malo kreme. Redom slažite svoje staklenke.
-
Po želji ukrasite s još šlaga i pospite naribanom ili otopljenom čokoladom.
-
Ohladite pa poslužite.
Umjesto piškota između redova kreme možete stavljati i mljevene kekse kao u receptu za Cheesecake u staklenci ili stavljati redove mirisnog crumblea s lješnjacima.
Ukoliko želite piškote umočite u kavu umjesto u mlijeko.
U suradnji s Dolcelom i WECK® staklenkama