Krempita od batata mi je inače jedan od najdražih kolača, a ja nikako da ju stavim na blog.
Vrijeme brzo leti i svake godine kada krene sezona bundeve i batata ja kao da nemam ideju kako vam preko slike savršeno dočarati ovaj recept. Ovdje se radi o lijepom kremastom, mirisnom kolaču gdje se batat kao takav zapravo ne osjeti. Da se nadovežem još i na sam naziv, iskreno mislim da nema baš puno elemenata krempite, ali se eto tako zove pa zato u naslovu i ovaj naziv, a po želji ovo može biti i običan kolač pa čak i torta.
Recept u originalu dolazi s obližnjeg imanja pustare Višnjica koja je poznata po proivodnji batata, a osim kolača na meniju se nalazi još puno jela koja ukjučuju batat.
Mi općenito volimo deserte s keksima pa tako i ovaj koji vam donosim danas. Krempita, kolač ili torta od batata je relativno brz desert koji ne zahtjeva neko preveliko umijeće u pripremanju kolača jer se samo krema kuha. Na dno se slažu keksi pa krema i na kraju ide šlag. Skroz jednostavno, a okusom savršeno.
Umjesto batata možda bi odgovarala i bundeva.
Igrajte se, mašti na volju- jesen je pravo vrijeme za to!
U slast!
- 400 g pirea od batata
- 1 l mlijeka
- 2 Dolcela pudinga od vanilije
- 180 g šećera
- 50 g Dolcela gussnela
- 1 Dolcela rum šećer ili malo ruma
- 2 kom (20 g) Dolcela želatine
- 500 ml Dolcela tekućeg šlag 5+ (ili slatkog vrhnja za šlag)
- petit keksi
-
Batat ogulite, nasjeckajte na sitno pa ga skuhajte u loncu. Skuhani batat usitnite u pire.
-
U većem loncu promiješajte pire od batata, mlijeko, pudinge, šećer, gussnel i rum šećer ili rum.
-
Stavite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne (oko 10 minuta).
-
Skuhanu kremu prekrijte prijanjajućom folijom ili nekom vrećicom i ostavite ju da se ohladi.
-
Želatinu pripremite po uputama s vrećice i ostavite ju da nabubri.
-
Ohlađenu kremu izmiksajte dok ne postane glatka i kremasta pa u nju umiješajte želatinu, ponovno izmiksajte da se spoji.
-
Posebno izmiksajte 250 ml šlaga pa umiješajte u kremu.
-
Petit kekse poslažite na dno tepsije ili kalupa, poškropite ih s malo mlijeka pa pripremljenu kremu prelijte/nanesite preko keksa.
-
Zatim izmiksajte preostalih 250 ml šlaga i ukrasite krempitu.
-
Po želji po vrhu naribajte čokoladu ili ukrasite po želji.
-
Prije serviranja dobro ohladite.
Sastojci su dovoljni za tepsiju veličine otprilike 35*20 cm ili veći okrugli kalup promjera oko 26 cm. Zavisno o veličini kalupa, varirati će i sama visina krempite, kolača ili torte.
U suradnji s Dolcela
Kod mene ne mogu da nađem uvek batat. Možda bi bilo ok probati sa bundevom?
U svakom slučaju, divno izgleda i verujem da je jako ukusno.
Kako dobro izgleda… krempita od batata, genijalna ideja! A batat obožavamo. Recept ide na probu uskoro!
Prekrasno izgleda, a kako ja batata obozavam, morat cu ovo isprobati! <3
Vjerujem da bi moglo 🙂
Da li može bez keksa;Ne “podnosim” kekse u kolačima ?
Draga Ivona, možete dole staviti i nešto drugo, naravno 🙂