Krempita, kolač ili torta od batata

Krempita od batata

Krempita od batata mi je inače jedan od najdražih kolača, a ja nikako da ju stavim na blog.

Vrijeme brzo leti i svake godine kada krene sezona bundeve i batata ja kao da nemam ideju kako vam preko slike savršeno dočarati ovaj recept. Ovdje se radi o lijepom kremastom, mirisnom kolaču gdje se batat kao takav zapravo ne osjeti. Da se nadovežem još i na sam naziv, iskreno mislim da nema baš puno elemenata krempite, ali se eto tako zove pa zato u naslovu i ovaj naziv, a po želji ovo može biti i običan kolač pa čak i torta.

Recept u originalu dolazi s obližnjeg imanja pustare Višnjica koja je poznata po proivodnji batata, a osim kolača na meniju se nalazi još puno jela koja ukjučuju batat.

Mi općenito volimo deserte s keksima pa tako i ovaj koji vam donosim danas. Krempita, kolač ili torta od batata je relativno brz desert koji ne zahtjeva neko preveliko umijeće u pripremanju kolača jer se samo krema kuha. Na dno se slažu keksi pa krema i na kraju ide šlag. Skroz jednostavno, a okusom savršeno.

Umjesto batata možda bi odgovarala i bundeva.

Igrajte se, mašti na volju- jesen je pravo vrijeme za to!

U slast!

5 from 1 vote
Krempita, kolač ili torta od batata
Sastojci:
  • 400 g pirea od batata
  • 1 l mlijeka
  • 2 Dolcela pudinga od vanilije
  • 180 g šećera
  • 50 g Dolcela gussnela
  • 1 Dolcela rum šećer ili malo ruma
  • 2 kom (20 g) Dolcela želatine
  • 500 ml Dolcela tekućeg šlag 5+ (ili slatkog vrhnja za šlag)
  • petit keksi
Priprema:
  1. Batat ogulite, nasjeckajte na sitno pa ga skuhajte u loncu. Skuhani batat usitnite u pire.

  2. U većem loncu promiješajte pire od batata, mlijeko, pudinge, šećer, gussnel i rum šećer ili rum.

  3. Stavite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne (oko 10 minuta).

  4. Skuhanu kremu prekrijte prijanjajućom folijom ili nekom vrećicom i ostavite ju da se ohladi.

  5. Želatinu pripremite po uputama s vrećice i ostavite ju da nabubri. 

  6. Ohlađenu kremu izmiksajte dok ne postane glatka i kremasta pa u nju umiješajte želatinu, ponovno izmiksajte da se spoji.

  7. Posebno izmiksajte 250 ml šlaga pa umiješajte u kremu. 

  8. Petit kekse poslažite na dno tepsije ili kalupa, poškropite ih s malo mlijeka pa pripremljenu kremu prelijte/nanesite preko keksa. 

  9. Zatim izmiksajte preostalih 250 ml šlaga i ukrasite krempitu. 

  10. Po želji po vrhu naribajte čokoladu ili ukrasite po želji.

  11. Prije serviranja dobro ohladite.

Napomena:

Sastojci su dovoljni za tepsiju veličine otprilike 35*20 cm ili veći okrugli kalup promjera oko 26 cm. Zavisno o veličini kalupa, varirati će i sama visina krempite, kolača ili torte.

 

U suradnji s Dolcela

Share this

Pin

6 komentara

  1. Kod mene ne mogu da nađem uvek batat. Možda bi bilo ok probati sa bundevom?
    U svakom slučaju, divno izgleda i verujem da je jako ukusno.

  2. Kako dobro izgleda… krempita od batata, genijalna ideja! A batat obožavamo. Recept ide na probu uskoro!

  3. Prekrasno izgleda, a kako ja batata obozavam, morat cu ovo isprobati! <3

  4. Vjerujem da bi moglo 🙂

  5. Ivona

    Da li može bez keksa;Ne “podnosim” kekse u kolačima ?

  6. Draga Ivona, možete dole staviti i nešto drugo, naravno 🙂