Kruh koji se ne mijesi

Mogu vam reći da sam ponosna na sebe jer sam uspjela ispeći pravi kruh, onaj sa rupicama , ukusan, mirisan, iznutra mekan, a izvana sa hrskavom koricom. K tome je ovo kruh koji se ne mijesi, idealan za sve nas domaćice koje bi voljele peći domaći fini kruh, ali za to ponekad nemamo dovoljno hrabrosti. Priprema ovog kruha je poduža, to je cijena ovoga zašto ga ne morate mijesiti, ali isplati se svakog sata. Zamijesite ga jedno popodne ili večer i sutradan ga za ručak pečete.

U ovom kruhu možete kombinirati različita brašna. Ja sam se ovoga puta odlučila za meko bijelo i raženo sa komadićima suncokretovih sjemenki.

Donosim vam sastojke za jedan veliki obiteljski kruh, ukoliko ste sami ili vas je u kućanstvu dvoje, slobodno prepolovite sastojke.

Možda vam se postupak čini prekompliciran, ali doista ako pratite upute sve je jako jednostavno, samo tijesto malo prenašate i puštate da kvasac napravi čaroliju, kada se je pekao imao je neki posebni miris – pomalo stvarno magičan. A kada se je ispekao, mirisao je baš poput onog iz pekare.

Ja sam stvarno uživala praveći ga i zato vam prenosim recept.

U slast!

Kruh koji se ne mijesi
Sastojci:
  • 900 g brašna po želji
  • pola žličice suhog kvasca
  • 2 žličice soli
  • 700 ml mlake vode
Priprema:
  1. U velikoj posudi pomiješajte brašno, suhi kvasac i sol. Dodajte vodu i špatulom ili kuhačom zamiješajte smjesu dok se sve ne spoji. Smjesa će biti sva ljepljiva, to tako treba.
  2. Posudu prekrijte i ostavite na toplom oko 12-15 sati (najbolje vam je ovo smiješati jedno poslijepodne i ostaviti preko noći.
  3. Kada je tijesto odstajalo, radnu površinu dobro pobrašnite i tijesto prebacite iz posude.
  4. Tijesto malo pobrašnite i odozgora. Navlažite ruke hladnom vodom pa rukama rastanjite tijesto.
  5. Zatim ga preklopite nekoliko puta, tako da sve krajeve tijesta preklopite prema sredini. Ukoliko imate lopaticu za tijesto ona će vam puno pomoći.
  6. Zatim si pripremite veću kuhinjsku krpu - dobro po njoj pospite brašno, onako baš dobro, tijesto nježno prebacite ili izlijte na krpu, odozgora pospite sa još puno brašna, malo prekrijte i ostavite da se diže na toplom još barem 2 sata. Nakon stajanja tijesto bi se trebalo udvostručiti.
  7. Upalite pećnicu na 250C i u nju stavite lonac s poklopcem ili one manje peke da se grije (nemojte uljiti posudu), a tijesto ostavite da se još diže.
  8. Kada se je pećnica ugrijala - lonac izvadite iz pećnice, tijesto prebacite iz krpe u lonac pritom pazeći da ona preklapana strana tijesta bude gore - tu bi vam se kasnije i trebala napraviti ona fina pukotina na kruhu.
  9. Poklopite lonac sa poklopcem i vratite u pećnicu.
  10. Pecite u poklopljenom loncu 30 minuta. Nakon 30 minuta maknite poklopac i pecite bez njega još 20- ak minuta dok ne dobijete lijepu zlatno smeđu koricu.
  11. Ohladite kruh ili ga jedite toplog - po želji.
Napomena:

Ovo je kruh koji se peče u loncu sa poklopcem ili onim pekama, pazite da lonac slučajno nema gumenih dijelova koji bi vam se otopili.

 

Ujutro u košarama gradom kruh ide,
od kuće do kuće, od stana do stana
kap prva radost dana.
Pred pekarom i mljekarom
sve od mnoštva redovito vrvi
i kad ga ulicama nose,
njegov je miris
u njima prvi.
Milan R.

Share this

Pin

20 komentara

  1. divan je , nikako da isprobam taj recept!

    • Tamara, isprobaj pa javi 🙂 Baš me zanima kako bi drugima ispao, možda bi s višenamjenskim brašnom bio još rupičastiji i pravi, i super mi je to kako svakome ispadne drugačije skoro 🙂 Zbog brašna, topline, kvasca sve utječe 🙂 Ali svima ispadne fino što je najbitnije 🙂

  2. Deluje da je mnogo vode u odnosu na brašno, ali možda je baš u tome tajna! Probaću ga… Pozdrav! 🙂

  3. maja

    Kruh je predivan , radim ga već drugi put i ne mogu se nadiviti svom uspjehu . Zamjesim ga uvečer , a pečem ujutro, kuća miriši kao pekara, kora kruha hrska – to sam oduvijek željela postići. Veliko hvala na receptu , imaš super blog , rado čitam tvoje recepte a i kuham po njima . Pozdrav iz Dalmacije 🙂

  4. jele

    Ako posudu zatvorim sa folijom jel bi uspjelo?

    • Stvarno ne mogu garantirati kako će ispasti budući da nisam nikada probala.. Kruh će se svakako ispeći, ovako ili onako, vjerujem da ćeš dobiti i koricu i sve pa probaj, zašto ne 🙂

  5. Tonka

    Pozzz. Da li se mozda moze ovaj predivan kruh peci sa kojim drugim brasnom, npr imam pirovo integralno brasno ili laneno? Hvala na odgovoru

  6. Ivana perajica

    Pozdrav
    Ja sam ga jutros PREMIJESILA i JOS 1 sat SE treba DIZATI.
    Zanima me da li treba nauljiti posudu ILI staviti pek PAPIR?

  7. Brankai

    Kruh koji se ne mijesi Otkriće za mene. Radim ga na svako drugi dan a tim da oduzmem određeni dio vode dodam kefir kućne izrade i maslinovo ulje,uz tostirane orahe ili bademe. Nakon hladne fermentacije ,preko noći, tijesto Podijelim na dva dijela i oblikujem baget ili pletenicu. Napravim fokaču..
    Hvala Sanjo za recept odličan je.

  8. MIHAELA

    Izgleda komplicirano, a jako je jednostavno.
    I najvaznije, super objasnjeno.
    Hvala sanja za recept! Pogotovo sada u ovo doba kad nam je kvasac najvece bogatstvo…pola zlicice za takav kruh_zbilja odlicno! Hvala♡

  9. Ana

    pozdrav Sanjo, imam jedno pitanje. Nakon što se tijesto dizalo 13 sati, nakon toga sam ga preklopila nekoliko puta i prebacila na krpu. Ni nakon što se tijesto dizalo još dva ipo sata nije se udvostručilo, a i bilo je vrlo “tekuće” pa mi je prebacivanje u lonac više nalikovalo prelijevanju, te je bilo nemoguće ostaviti savijene dijelove gore. Gdje sam pogriješila? Kruh se trenutno peče, pa ćemo vidjeti rezultat.
    Hvala unaprijed!

    • Hej, znalo se i meni tako desiti, mislim da je zbog brašna jer jednostavno svako drugačije upija tekućinu 🙂 Zadnji kruh koji sam pekla isto sam na kraju izlila, ali bio je jako fin kada se ispekao 🙂 Samo ga pusti da se dobro ispeče da se lijepo odljepi i to je to. Nadam se da če sve biti u redu.

  10. Pekarska šegrtica

    Trebam savjet oko kvasca. Iscrpila sam resurse suhog pa me zanima kako ga zamijeniti svjezim. Koliko i na koji nacin ga dodati smjesi? Hvala unaprijed na odgovoru.

    • Hej, nisam ovaj kruh nikada radila sa svježim, ali stavila bih ga tek onako koju mrvu, jer jedan cijeli svježi kvasac je za 1 kg brašna, a budući da i ovdje suhog ide malo, dodala bih ga malo. Svježi kvasac treba dizanje u mlijeku i šećeru, pa ga aktivirajte prije u možda 0,5 ili 1 dl mlijeka ap ga onda dodajte u tijesto.

      Ali ne mogu garantirati kako će ispasti na kraju, svježi kvasac se drugačije ponaša, tijesto bi moglo ukisnuti preko noći na toplom, pa eventualno držati u frižideru ako ćete koristiti svježi pa ujutro sve dalje po uputama..

  11. Ivana

    Odličan je, jednostavan, ukusan i lagan 😊

  12. Jana

    Odlican je isprobala så crnim brasnom. Recept koji trazim godinama. Hvala puno

Trackbacks for this post

  1. www.maximumshredandextremedeerantler.org

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.