Kruh s kukuruznim brašnom

Ovaj kruh može vas podsjećati na vijenac ili na gnijezdo, a možda i na kakav cvijet. Možete ga oblikovati ovako u krug, a možete ga ispeći i samo kao klasični kruh.

Kada razmišljam o Uskrsu i hrani, o posvećivanju hrane, o košarama pokrivenim izvezenim krpama uvijek mi dolazi miris kruha, nema košare bez kruha. Nema blagdanskog stola bez kruha i ovdje se je divno uklopilo Izidor kukuruzno brašno, za dodatni okus i lijepu boju tijestu.

Za neke nove uspomene dok se svi dragi ljudi motaju oko stola i svatko grabi svoj komad.

Dobar tek!

Kruh s kukuruznim brašnom
Sastojci:
  • 4 dl toplog mlijeka
  • 440 g glatkog brašna
  • 100 g kukuruznog brašna Izidor
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 50 ml ulja
  • dodatno: 1 jaje za prema i sjemenke po želji
dodatno:
  • 1 jaje za prema i sjemenke po želji
Priprema:
  1. Mlijeko samo malo zagrijte da bude toplo, nikako vruće.
  2. U posudu za miješenje dodajte sve sastojke i zamijesite mekše tijesto.
  3. Dodajte mu šaku brašna pa ga oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite na toplom da se diže otprilike dva sata ili dok ne udvostruči svoj volumen.
  4. Tijesto zatim premjestite na radnu površinu pa ga samo malo premjesite i izrežite ga na jednake komade. Svaki komad oblikujte u lopticu, ako treba slobodno si pobrašnite i tijesto i površinu. Ukoliko želite u ovom koraku možete i puniti loptice sa šunkom i sirom.
  5. Veliku tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
  6. Od loptica složite jedan veliki vijenac ili nekoliko manjih.
  7. Premažite ih umućenim jajetom kojem ste dodali malo soli. Pospite sjemenkama po želji.
  8. Ostavite na toplom da se dižu još otprilike 30 minuta.
  9. Za to vrijeme pećnicu stavite da se grije na 180C pa dok se je pećnica zagrijala stavite peći jedan po jedan vijenac.
  10. U mojoj pećnici se je pekao oko 25 minuta.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Anamarija

    Zanima me dali umjesto kukuruznog brasna moze ici samo GLATKO?