Ovaj kruh može vas podsjećati na vijenac ili na gnijezdo, a možda i na kakav cvijet. Možete ga oblikovati ovako u krug, a možete ga ispeći i samo kao klasični kruh.
Kada razmišljam o Uskrsu i hrani, o posvećivanju hrane, o košarama pokrivenim izvezenim krpama uvijek mi dolazi miris kruha, nema košare bez kruha. Nema blagdanskog stola bez kruha i ovdje se je divno uklopilo Izidor kukuruzno brašno, za dodatni okus i lijepu boju tijestu.
Za neke nove uspomene dok se svi dragi ljudi motaju oko stola i svatko grabi svoj komad.
Dobar tek!
- 4 dl toplog mlijeka
- 440 g glatkog brašna
- 100 g kukuruznog brašna Izidor
- 1 žlica šećera
- 1 žličica soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 50 ml ulja
- dodatno: 1 jaje za prema i sjemenke po želji
- 1 jaje za prema i sjemenke po želji
-
Mlijeko samo malo zagrijte da bude toplo, nikako vruće.
-
U posudu za miješenje dodajte sve sastojke i zamijesite mekše tijesto.
-
Dodajte mu šaku brašna pa ga oblikujte u kuglu, pokrijte i ostavite na toplom da se diže otprilike dva sata ili dok ne udvostruči svoj volumen.
-
Tijesto zatim premjestite na radnu površinu pa ga samo malo premjesite i izrežite ga na jednake komade. Svaki komad oblikujte u lopticu, ako treba slobodno si pobrašnite i tijesto i površinu. Ukoliko želite u ovom koraku možete i puniti loptice sa šunkom i sirom.
-
Veliku tepsiju obložite masnim papirom za pečenje.
-
Od loptica složite jedan veliki vijenac ili nekoliko manjih.
-
Premažite ih umućenim jajetom kojem ste dodali malo soli. Pospite sjemenkama po želji.
-
Ostavite na toplom da se dižu još otprilike 30 minuta.
-
Za to vrijeme pećnicu stavite da se grije na 180C pa dok se je pećnica zagrijala stavite peći jedan po jedan vijenac.
-
U mojoj pećnici se je pekao oko 25 minuta.
Zanima me dali umjesto kukuruznog brasna moze ici samo GLATKO?