Imate li viška pire krumpira od jučerašnjeg ili današnjeg ručka? – Imate? Evo ideje kako da ga kvalitetno potrošite umjesto da ga bacite. Krumpirko je mekani i mirišljavi kruščić, a i ti krumpiri nisu uvijek tako zloglasni. Još ako u ovaj kruh stavite neku drugu vrstu brašna kojeg vi više volite, umjesto bijelog, ovaj kruščić je tada pun pogodak.
Sastojci:
– ova količina daje jedan kruh normalne veličine ili 2 manja, ja sam radila 2 manja jer imam takve kalupe
- 500 g bijelog oštrog brašna
- malo dodatnog brašna za posipavanje
- 1 žličica soli
- 15 g maslaca
- 1 žličica suhog instant kvasca
- 250 g hladnog pire krumpira
- oko 2.5 dcl mlake vode
- ulje
Priprema:
- U manju posudicu ulijte 1 dcl mlake vode, dodajte pola žlice šećera i kvasac. Ostavite 5-10 minuta na toplom da nabubri.
- U veliku plastičnu posudu stavite brašno i sol, dodajte maslac pa zatim i uzdigli kvasac.
- Dodajte krumpir pa ga lagano umiješajte u brašno.
- Dodajte ostatak mlake vode (1.5 dcl) i drvenom kuhačom umijesite mekano tijesto.
- Tu istu posudu sada lagano namastite uljem i dalje nastavite mijesiti tijesto dok ne postane glatko i rastezljivo.
- Tijesto prekrijte masnim papirom i ostavite da se diže na toplom dok se ne udvostruči.
- Kada se je tijesto diglo izvadite ga na lagano pobrašnjenu površinu i pritišćite šakama kako biste istisnuli zrak. Mijesite ga dok ne postane glatko i rastezljivo.
- Limove ili lim za pečenje nauljite ili obložite papirom za pečenje.
- Ako ćete raditi 2 manja kruha: Tijesto podijelite na 2 dijela. Svaku polovicu oblikujte i stavite u lim. Krajeve tijesta lagano podvijte pod kruh, prekrijte masnim papirom i ostavite da se diže na toplom još oko 30 minuta, tj. sve dok tijesto ne naraste do rubova limova.
- Ako ćete raditi samo 1 kruh: Tada tijesto odmah cijeslo oblikujte, stavite u lim i isto ostavite da se još diže.
- Pecite ih zajedno u zagrijanoj pećnici na 230C 10 minuta, zatim smanjite temperaturu na 200C i pecite još oko 20-25 minuta. Trebaju biti zlatno žute boje.
- Da biste bili sigurni da je kruh pečen kucnite ga po dnu – zvuk bi trebao biti šupalj.
- Kada su gotovi – ostavite ih na rešetki da se ohlade.
Recept inače dolazi iz ‘Obiteljske kuharice’, a vjerujem da ću iz nje isprobati još koji recept i prenijeti vam.
Ja sam svoj kruh slikala još topao, pa se na slici još nije onako stegnuo i dobio formu, no poslikala sam kako kruh izgleda nakon nekoliko dana, ne mrvi se, pojavile su mu se rupice čim se je ohladio, jednako je svjež i prefin
Nadam se da ce doci kod mene uskoro na red… divno izgleda,skoro da ga mogu omirisati! 😀
Mi znamo nekada i malo više krumpira u odnosu na brašno staviti i također bude super.
Za ovaj kruh je važno napomenuti da za razliku od običnog kruha duže ostane mekan, i nešto malo duže se može koristiti od običnog kruha. Tako da je super s kojeg god gledišta ga se gleda 🙂
Darko i ja sam si pomislila da bi moglo ici cak i vise krumpira, sto mislis koliko?
Budem isprobala drugi put. Ja nemam jos takvo znanje da bi znala mjere, mada mislim da nemam puno sto ovdje pogrijesiti, ali svejedno 🙂
I primjetila sam da duze stoji, ne mrvi se kada je ostro brasno, i ne osjeti se kvasac 🙂 Presuper je kruh skroz!! 🙂
Joj tek sad vidio odgovor. Nema notifikacija za njih pa nisam skužio 🙂
Ja naopak radim jer također ni sam ne znam baš mjere. Odredim si koliko pirea, pa dodajem brašna dok ne dobijem tijesto 🙂 Na moru mislim da smo bez problema i 50-60% krumpira uspjeli ugurati u odnosu na brašno.
I ja baš volim ovakve vrste kruha. Smatram ih zdravijima od običnih pa me ne peče toliko savjest ako smažem dvije šnite za ručkom 😀
obožavam kruh od krumpira, upravo zato što, osim što je super fin, duže traje! ovaj mora da je savršen i puno bolji od kupovnog! definitivno ću ga probati napraviti (lažem, moja bolja polovica je zadužena za pravljenje kruha ;)) prvom prilikom! 🙂
Onda neka on malo mijesi 🙂 Ide lagano a stvarno je jako fin, moj dečko inače ne voli stari kruh uopće, a za ovaj mi je rekao kada nam bude trebalo kruha ovaj umjesi par dana prije pa da ga jedemo starog 😀
s pireom uvik nekako falim u procjeni – ovo je idealan recept za ne baciti onaj višak koji mi redovito ostaje! Isprobat ću ga prvom idućom prilikom!
Odlično, veselim se 🙂
Mene zanima da li se moze pripremati, a ako moze, koji je postupak sa pripremom u pekacu?
Puno, puno hvala 😀
Hej ne znam kako bi se pripremio u pekacu, nemam ga nisam nikada tako radila :/ Zao mi je sto ne mogu pomoci :/
Mislim kako bi bilo odlično kada bih počela praviti sama svoj kruh, ovaj recept cu svakako probati. domaći kruh