Ludo tijesto – tijesto za sve

Ludo tijesto

Otkrila sam ludo tijesto.

Iako je ovaj recept bio popularan još 80-ih godina pod raznim imenima, ja sam ga evo otkrila nedavno. Obožavam ovaj recept. Ovaj recept ćete naći još i pod nazivom fino tijesto – sastojci su više manje isti, razlike su u nijansama, netko stavlja više jogurta, netko manje itd., meni se je ovaj pokazao odličnim i zato ga zapisujem ovdje svima nama. 

Radi se o tijestu koje stoji u frižideru čak do 7 dana. Od njega možete praviti pizzu, motati kiflice, raditi poderane gaće, kruh ili krofne. Od ove mjere ispadne puno tijesta, tako da ćete imati za više toga. Jedan dan ispecite pizzu, drugi dan pecite poderane gaće, kiflice. Igrajte se i uživajte.

Samo svaki put tijesto izvadite iz frižidera, uzmite koliko trebate i ostatak vratite.

Ludo tijesto

Ja sam njime oduševljena u kombinaciji slanih tijesta, znači pizza, kiflice i poderane gaće. Krafne su mi zanimljive i stvarno mirišu po krafnama, no na blogu se krije recept za one moje najdraže, šuplje i mekane kao duša. No, stavila sam vam sliku i kako ispadnu s ovim tijestom. Možda ih napuniti s čokoladom ili marmeladom? Ja sam za.

Ovo tijesto ne morate dizati, znači kad ga zamijesite možete ga odmah valjati i peći. Što se tiče pizze, jednostavno je, samo uzmite koliko trebate, izvaljajte i nadjenite po želji.

Što se tiče poderanih gaća, tijesti izvaljajte na otprilike 1.5-2 cm debljine, izrežite željene oblike i pecite ih u tavi na dubokom ulju par minuta sa svake strane (neka vatra pritom bude srednje jaka). Kiflice je dovoljno peći oko 20 minuta na 180C. 

Krafne također izvaljajte na otprilike 1.5 cm debljine i također ih pržite u dubokom ulju na umjerenoj vatri par minuta sa svake strane.

Ukoliko biste imali bilo kakvih pitanja, pišite!

Dobar tek ili u slast? 

Svejedno je!

5 from 3 votes
Ludo tijesto - tijesto za sve
Sastojci:
  • 400 ml mlijeka
  • 2 žlice šećera
  • 1 svježi kvasac ili 2 instant suha
  • 1 kg glatkog brašna
  • 200 ml tekućeg jogurta
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 jaja
  • 1 žlica soli
  • 2 žlice ulja
Priprema:
  1. Mlijeko sa šećerom zagrijati da bude mlako. Zatim ugasiti vatru, dodati kvasac i ostaviti ga da nabubri.

  2. U posudu dodati sve ostale sastojke i na kraju dodati uzdigli kvasac. Zamijesiti glatko tijesto. Pomozite si sa 1-2 šake brašna ukoliko je potrebno da ga oblikujete (kako svako brašno drugačije upija tekućinu, možda vam bude trebalo malo više brašna, ali tijesto treba ostati mekše pa nemojte pretjerati). S nekim brašnima sam morala dodavati i nešto više mlijeka.

  3. Premjestiti ga u nauljenu posudu, poklopiti i spremiti u frižider do 7 dana.

  4. Vaditi po potrebi.

  5. Nakon vađenja ga malo premjesite te rukujte s njim kao i sa svakim drugim tijestom.

Napomena:

Iako se govori kako tijesto može stajati do 7 dana, meni nije nikada izdržalo više od 3 dana.

 

U suradnji s Kenwood Hrvatska

 

 

Share this

Pin

26 komentara

  1. Anja

    Ciao!
    Radila sam ludo tijesto prema ovom receptu i super je ispalo sve što sam od njega kasnije radila – dva puta sam napravila krafne i jednom pizzu. Dođe kao spas u zadnji čas tijekom tjedna kada dolazimo kasnije kući a malome (2 g.) treba napraviti ranu večeru, pa samo dodam juhu ili neko varivo. A i mali viče: “mmmm dooobooooo”.
    Imam pitanje: bi li mogla napraviti tijesto od polovice sastojaka da mi ne stoji tako dugo u frižideru?
    Hvala,
    Anja

  2. Hej, naravno da možeš, samo prepolovi mjere ako ti je ovo puno 🙂
    Baš mi je drago da vam se sviđa i meni je bilo pravo otkriće 🙂

  3. Dajana

    Pitanje- zašto mi je tijesto ispali gnjecavo? Radila sam po Recept, ali svega duplo Manje i jednostavno se nije dalo fino umiješati, koliko god brašna Dodavala. Da li je stvar u toplom mlijeku, da li isključivo mora biti glatko brašno (ja sam stavila pola-pola), je li moglo bez jogurta…?

  4. Draga Dajana, sve bi se trebalo moći lijepo umijesiti iako je u pola mjere. Možda zbog oštrog brašna, ono zahtjeva puno manje tekućine, barem po nekom mom iskustvu pa je možda zbog njega, nisam sigurna. Zbog jogurta tijesto ispadne mekano, nije suho, ali naravno da se može zamijeniti drugom tekućinom. Žao mi je što nisam puno pomogla..

  5. Ivana

    Može li se staviti pirovo brašno umjesto glatkog?

  6. Zdenka

    Pravila sam tijesto i stvarno je ludo!nisam ga nikako mogla obuzdati u hladnjaku.prvo sam ga stavila u nauljenu vrećicu,pa nju u drugu vrećicu.nakon par satu u hladnjaku,tijesto je poludilo-probilo i prvu i drugu vrećicu.da li tijesto nakon nekog vremena prestane nadolaziti(povećavati volumen)?Inače je jako zahvalno za izradu raznih peciva.

  7. Hej, ne znam što se desilo 😀 Meni se nije nikada baš tako diglo, ali trebalo bi prerasti rasti da 😀

  8. Pozdrav Stela,
    istina je, zavisi od brašna treba nadodati, svako drugačije upija, meni obično treba oko 2 šake brašne,a nekad moram dodati i još mlijeka.
    Hvala ti na komentaru, taman sam i ja opet zamijesila 🙂

  9. Majda Boros

    Hvala za recept STVARNO super sve radon po receptu Samo kad pravim kifle Sa sunkom I sirom volume Jos naribati puter I presloziti tjesto kao za krosante I moji se jih nemogo docekat svakog puta hvala zVam xx

  10. rads

    RECEPT je SAVRSEN.Hvala

  11. Marica Kacunic

    Moze li tijesto ici u zamrzivac?

  12. Koliko ja znam može pa da 🙂

  13. Josipa

    Da li se moze praviti kruh od ludog tijesta?? Hvala

  14. Mikica

    Svaka čast. Ovo je odlično. Valjda sam potrefila mjere. Uvijek me zbunjuju mjere Žlica? Koja mala kafena ili velika supena?

  15. Hehe drago mi je da je uspjelo 🙂 Hvala Vam.
    Kod mene u receptima je žlica ona jušna, a kada napišem žličica mislim na malu čajnu, nadam se da će Vam to olakšati 🙂
    Želim Vam lijep vikend.

  16. Gorana

    Isprobala. Odlican recept. Od ove jedne mjere sam napravila jednu manju lepinu, veliki pleh pice i jedan pleh kiflica. Hvala na receptu. Mada moram da napomenem, sto se tice pice vise mi se svidja tijesto bez jaja. Mozda cu sljedeci put napraviti samo bez jaja.

  17. Monika

    Pozdrav, Mene zanima što znači da nije izdržalo duže od tri dana? Pokvari se ili ga brzo potrošite? ?
    Hvala!

  18. Potroši se pa da 🙂

  19. Fani

    Ovo je recept mog djetinjstva, moja mama je uvijek ovako radila. Recept se zagubio, i nakon puno TRAZENJA konacno sam naisla na ovaj recept. Vec zadnjih dvije godine sve sto radim dizano, koristim ovaj recept, takodjer ga proslijedjujem svim dragim ljudima kad upitaju (a i kad ne pitaju :D)

    Od poderanih gaca, pizze, krafni, kiflica, punjenja, sve ispadne prefino! Hvala 🙂 🙂
    Pozdrav iz Skotske 🙂

  20. Marija

    Hallo

    htJela bi da pitam dali se kiflice mogu napraviti naVeCer mislim sve PRIPREMITi i ujutro samo ispeci

    Pozdrav

  21. trebalo bi se moći da 🙂

  22. Iva

    Pozdrav, ZANIMa Me Jel Stavljam Kvasac u Svih 400 Ml Mlijeka Da Se Diže Ili?

  23. Eda Marović

    Donar dan mogu li od ovog tijesta kruh raditi i treba li tijestk ostaviti da se diže ili se i kruh moze odmah stavit pec ,bez dizanja.To me zanima jer cesto pecem kruh i nervira me ono čekanje da kruh uskvasa,lp

  24. Marina

    I moje isto tako, PODIVLJALo ???najprije je pukla kesica, i to jako brzo, već nakon pola sata, pa sam ga prebacila u veliku zdjelu s poklopcem. Maloprije gledam (2 sata nakon što sam ga UMIJESILA), već je puna zdjela. Ja sad idem Spavati, a prije spavanja moliti boga da mi ne bude pun frižider Tijesta do ujutro ??

  25. SANJA

    Radila po receptu ali za početak upola manje. Koja greška! Smjesu sam trebala uduplati a ne prepoloviti!!Prepisala recept na više mjesta da mi se nedaj bože zagubi, jer je naprosto presavršeno.hvala na receptu!

  26. Ivka

    Ako slazem slano tijesto onda su ovo tocni sastojci, a koliko secera da dodam ako radim slatko tijesto? Hvala na odgovoru