
Najfiniji punjeni slani kruh – mekani vijenac s pršutom, sirom i povrćem
Ako tražiš recept koji će osvojiti tvoje goste na prvi zalogaj – ovaj punjeni slani kruh u obliku vijenca je sve što ti treba!
Savršeno mekano tijesto, bogat slani nadjev i neodoljiva mirisna korica čine ovaj kruh pravim zvijezdom svakog stola. Bilo da ga poslužiš za doručak, popodnevno druženje ili blagdansku večeru – uspjeh je zagarantiran.
Zašto ćeš obožavati ovaj recept?
✔️ Jednostavan za pripremu
✔️ Prekrasno izgleda na stolu
✔️ Može se unaprijed pripremiti – još je finiji sutradan!
✔️ Fleksibilan nadjev – prilagodi ga svom ukusu

- 250 ml mlijeka
- 2 žličice šećera
- 1 vrećica suhog kvasca
- 500 g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 1 jaje
- 1 dl ulja
- pasirana rajčica ili ketchup
- origano sol, papar
- pršut
- malo crvene i zelene paprike
- ljubičasti luk
- naribani tvrdi sir
- 1 jaje
- sol
- sezam
-
U manjem lončiću zagrijte mlijeko sa šećerom da bude mlako, zatim dodajte kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom da nabubri.
-
U veliku zdjelu za miješenje stavite ostale sastojke, dodajte kvasac pa zamijesite glatko tijesto. Neće biti potrebno ništa dodavati, tijesto će se dati lijepo zamijesiti.
-
Zamiješeno tijesto pokrijte i ostavite na toplom da se diže dok se volumen ne udvostruči.
-
Dok se tijesto diže vi pripremite nadjev. Sve nasjeckajte. Za premaz vilicom izmutite jaje, malo ga posolite i ostavite sa strane.
-
Uzdiglo tijesto kratko premjesite i oblikujte u loptu.
-
Razvaljajte na tanko u pravokutnik, premažite ga pasiranom rajčicom, začinite origanom, soli, paprom i dodajte nadjev.
-
Zarolajte roladu pa ju razrežite po pola.
-
Isprepletite ju, bit će malo neuredno, ali ne smeta. Isprepletenu oblikujte u vijenac i premjestite na tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje. Još ju rukama dodatno oblikujte ako treba.
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
-
Vijenac premažite izmućenim jajetom te po želji pospite sezamom.
-
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 25-30 minuta, gotovo je kada lijepo porumeni.

