Njoki su jedno od onih jela koje obožavam, ali ih rijetko jedem jer u njih ide krumpir, nemam ništa protiv krumpira, ali moje tijelo ga baš ne voli. U ove njoke ne ide krumpir, ide bundeva, pun pogodak recept. Nisam komplicirala s valjanjem njoki, ja sam to sebi pojednostavila, računajte da su njoki brzo gotovi, zajedno sa miješenjem i kuhanjem, ali računajte i na malo nereda i posla, nije teško, ali trebaju vam vaše ruke. Kako bundeva prije upotrebe u većini recepata treba biti hladna, ja sebi olakšam pa skuham veću količinu, onda kako mi za koji recept treba samo vadim iz frižidera.
Dobar tek!
Recept

- 1 kg hladnog pirea od bundeve
- oko 900 g brašna
- 2 velika cijela jaja
- 125 g maslaca
- ružmarin
- sol
- papar
- parmezan
- po želji češnjak sušene cherry rajčice, bosiljak...
-
Bundevu ogulite i nasjeckajte na sitno (ja ju naribam na kolutove pomoću ribeža za krastavce, puno je lakše). Skuhajte ju i napravite pire. Pire prije upotrebe ohladite.
-
Ohlađenom pireu dodajte jaja, sol, papar i brašno. Zamijesite tijesto. Ukoliko bude trebalo dodajte još malo brašna. Tijesto će biti pomalo ljepljivo, ali ne smije vam se ljepiti za ruke. Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta. U veći lonac stavite vodu i dobro posolite, pustite da zakuha.
-
Tijesto pomoću brašna razvaljajte na debljinu oko 1 cm, zatim ga izrežite na trake debljine 1 cm, pa trake režite na male kockice također debljine oko 1 cm, pritom si stalno brašnite površinu i tijesto kako biste si olakšali posao. Njoke kuhajte u kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.
-
U međuvremenu na maslacu popržite ružmarin. Ukoliko želite ovdje možete dodati i malo nasjeckanog češnjaka, sušenih cherry rajčica i bosiljka. Začinite po želji. Umakom prelijte njoke, te posipajte parmezanom ili sirom po želji.
Ovo taaaako dobro izgleda <3
Odlicni su,upravo sam ih pojela. Lagani za napravit i odlicnog ukusa,btw.nova verzija bloga je divna 🙂
mogu li se zamrznuti ako se veca količina spremi? hvala…
Mogu da, nemaš problema 🙂
Dal ide oštro brašno ili glatko?