Njoki od bundeve

Njoki su jedno od onih jela koje obožavam, ali ih rijetko jedem jer u njih ide krumpir, nemam ništa protiv krumpira, ali moje tijelo ga baš ne voli. U ove njoke ne ide krumpir, ide bundeva, pun pogodak recept. Nisam komplicirala s valjanjem njoki, ja sam to sebi pojednostavila, računajte da su njoki brzo gotovi, zajedno sa miješenjem i kuhanjem, ali računajte i na malo nereda i posla, nije teško, ali trebaju vam vaše ruke. Kako bundeva prije upotrebe u većini recepata treba biti hladna, ja sebi olakšam pa skuham veću količinu, onda kako mi za koji recept treba samo vadim iz frižidera.

Dobar tek!

Recept

Njoki od bundeve
Njoke obožavam, a ove obožavam najviše. U njih ne ide krumpir, samo bundeva, zdrava, kvalitetna namirnica. Dajte joj šansu!
Sastojci:
  • 1 kg hladnog pirea od bundeve
  • oko 900 g brašna
  • 2 velika cijela jaja
  • 125 g maslaca
  • ružmarin
  • sol
  • papar
  • parmezan
  • po želji češnjak sušene cherry rajčice, bosiljak...
Priprema:
  1. Bundevu ogulite i nasjeckajte na sitno (ja ju naribam na kolutove pomoću ribeža za krastavce, puno je lakše). Skuhajte ju i napravite pire. Pire prije upotrebe ohladite.
  2. Ohlađenom pireu dodajte jaja, sol, papar i brašno. Zamijesite tijesto. Ukoliko bude trebalo dodajte još malo brašna. Tijesto će biti pomalo ljepljivo, ali ne smije vam se ljepiti za ruke. Ostavite tijesto da odstoji 5 minuta. U veći lonac stavite vodu i dobro posolite, pustite da zakuha.
  3. Tijesto pomoću brašna razvaljajte na debljinu oko 1 cm, zatim ga izrežite na trake debljine 1 cm, pa trake režite na male kockice također debljine oko 1 cm, pritom si stalno brašnite površinu i tijesto kako biste si olakšali posao. Njoke kuhajte u kipućoj vodi sve dok ne isplivaju na površinu.
  4. U međuvremenu na maslacu popržite ružmarin. Ukoliko želite ovdje možete dodati i malo nasjeckanog češnjaka, sušenih cherry rajčica i bosiljka. Začinite po želji. Umakom prelijte njoke, te posipajte parmezanom ili sirom po želji.

Share this

Pin

5 komentara

  1. Nikolina

    Ovo taaaako dobro izgleda <3

  2. Andrea

    Odlicni su,upravo sam ih pojela. Lagani za napravit i odlicnog ukusa,btw.nova verzija bloga je divna 🙂

  3. Jelena

    mogu li se zamrznuti ako se veca količina spremi? hvala…

  4. Mogu da, nemaš problema 🙂

  5. Dal ide oštro brašno ili glatko?