Paprenjaci

Kod mene postoji nova tradicija, a to su paprenjaci za Božić. Isto tako svaki put isprobam novi recept, većinom su svi isti, prevladavaju nijanse i kako ste vi sami raspoloženi za začine. Ove godine sam u Kauflandu naišla na predivnu kuharicu ‘Babičini kolači’ – na kraju sam saznala da je to zapravo manifestacija koja se svake godine organizira u Zagorju. To je zapravo natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka. Svake godine se izdaje i kuharica sa receptima koji su se natjecali. Ova kuharica koju ja imam- broj 5 dobila je priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva za dizajn vizualnih komunikacija u profesionalnoj kategoriji. I stvarno svim zaslugama. Sve o Babičinim kolačima pronađite na njihovim web stranicama, a zadnje dvije možete i prelistati.

Sanja

Recept

5 from 1 vote
Paprenjaci
Tradicionalan recept za paprenjake preuzet od zagorske bakice.
Sastojci:
Sastojci
  • 400 g mekog brašna
  • 150 g mljevenih oraha
  • 130 g masti
  • 150 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 žlice meda
  • cimet
  • klinčić u prahu
  • bijeli papar
  • muškatni oraščić
  • *količinu začina dodajte po želji otprilike po malo manje od pola žličice svakog, ali osjetiti ćete kako tijesto miriši pa lako nadodate nečeg više
Priprema:
  1. U veliku posudu stavite brašno, u njega izmrvite mast kao kada radite prhko tijesto. Vršcima prstiju mrvite - tijesto treba izgledati kao velike krušne mrvice.
  2. Zatim u posudu dodajte šećer, mljevene orahe, jaje, žumanjke, med i začine.
  3. Tijesto prvo rukama malo zamijesite u posudi zatim tijesto istresite na neku radnu površinu gdje inače mijesite. Tu radnu površinu nije potrebno brašniti. Treba miješenja nekoliko minuta kako bi vam se tijesti oblikovalo u glatku kuglu. Ukoliko bude trebalo dodajte malo vode ili mlijeka.

  4. Glatku kuglu od tijesta zamotajte u prozirnu foliju ili vrećicu za meso i spremite u frižider na 30 minuta.
  5. Pećnicu stavite da se grije na 200C.
  6. Tijesto poslije frižidera ostavite da malo odstoji i otpusti pa ga razvaljajte na, ovog puta, dobro pobrašnjenoj podlozi na debljinu oko 1 cm ili ga razvaljajte između dva masna papira.

  7. Paprenjake možete izrezivati bilo kojim modlicama ili starinskim drvenih kalupima. Ja sam isprobala kalupe, ako ih i vi imate, tada kalup uvaljajte u brašno, dobro pritisnite na tijesto da ostanu svi motivi (kalup ne reže kekse - već lagano ostavlja trag pa nemojte utisnuti tako jako da kalup probije tijesto sve do radne površine), nožem izrežite kekse oko motiva.
  8. U tepsiju stavite masni papir, paprenjake posložite na tepsiju i stavite peći oko 10-15 minuta dok ne porumene. Zavisi od pećnice. Nemojte ih prepeći d avam ne budu kao kameni, jer ovo su paprnjeaci koji se odmah mogu jesti.

Share this

Pin

20 komentara

  1. Ja nemam pojma što ću peći (sestra samo želi neke keksiće, mami je svejedno, a ja u planu imam puno toga i nikako da odlučim :D), al moram ti reć da paprenjake još nisam radila. I krasni su mi! Valjda je vrijeme da isprobam 🙂

  2. mmmm jedva sam dočekala ovaj receptić, već sutra bi ih mogla isprobati 😉

  3. Ali zato si radila salenjake pa ti se svejedno divim 🙂 Uvijek stigneš isprobati, možda ti nekada dođe da ti se jedu pa onda onako za dušu 🙂

  4. Lagan je i brz 🙂 A daje jedan fini okus, tradicionalan i božićan 🙂

  5. Nisam nešto od paprenjaka, ali ovi tvoji izgledaju čarobno, svaka čast! 🙂

  6. Sandra

    I paprenjaci, gotovi 🙂 neodoljivi ….. 🙂 Hvala puno!!!

  7. Maca Papucharica

    Pravila danas. Fini su. 🙂
    Pravit ću još jednu turu, samo ću malo pojačati začine. 😉

    Hvala! 🙂

  8. Odlično, a to kako tko voli, ja sam pak svoje pretrpala pa sa vas upozorila da je manje više, ali slobodno si probajte tijesto kada ga zamijesite takvo sirovo, pa onda po ukusu 🙂

  9. Marina Klemenčič

    Draga Sanja,

    evo Slovenke, koje mama je iz Damacije, trenutačno locirane nekdje na sjeveru Švedske… Našla tvoj recept, napravila paprenjace u subotu, a do ponedjelka več su nestali. Odličan recept, puno hvala! Pozdrav na jug, Marina

  10. Marina

    Jako su ukusni,ali sam imala problema pri pravljenju…tijesto mi se jako mrvilo.pa ako mi možete pomoći kako da to izbjegnem sljedeći put bila bih zahvalna!

  11. Antonia

    Također prObala napraviti, ali tijesto je bilo toliko rahlo da se jedva oblikovalo. Razvaljati je bilo nemoguće 🙁

  12. Žao mi je to žuti, znam da je mnogima uspjelo, nedavno je jedna mama pekla veće količine čak za školu i prodaju kolača i oko mene ih svi peku.
    Moguće da je do brašna, da slabije ili jače upija, pa ga treba više, ili se mast nije dobro spojila s tijestom, ravnomjerno..

  13. Matea Mandir McConnell

    Bok, koliko cca komada klasične veličine Paprenjaka ispadne od ove smjese?

  14. Marina

    Da li mi mozete odgovoriti mogu li umjesto masti staviti buter? Zahvaljujem 🙂

  15. Hej Marina, možete naravno, ako zatreba još maslaca dodajte, mast je nešto masnija 🙂

  16. Vanesa

    I meni nažalost tijesto nije uspjelo. ? Bilo je jako rahlo i sve se mrvilo i nemoguće GA je bilo spojiti u jednu cjelovitu masu. Šteta?

  17. Ukoliko se to desi, slobodno dodajte malo vode ili masnoće da ga uspijete uobličiti, nakon frižidera tijesto možete malo ostaviti na sobnoj temperaturi da otpusti i omekani, a valjati možete između dva masna papira, budem dodala u napomenu, možda pomogne 🙂

  18. Ana-Marija

    Ja ga vec 2 godine zaredom radim evo i 3 put.
    Savrseno je.

  19. Silvana

    Pekla po ovom receptu,savrseni izgledom i okusom…