Pekmez od ribizli

Pekmez od ribizli

Ovo je neka godina puna lijepih recepata i isprobavanja novih stvari. Hrana za koju sam mislila da nije ništa posebno oduševljava me na svakom koraku.

Ove godine zaljubila sam se u ribizle, toliko jako da sam od njih skuhala najfiniji pekmez i spremila taj prvi okus ljeta u svoje WECK® staklenke.

Općenito volim kiselije pekmeze, poput onog od višanja, ali ovaj je poseban, bobice u njemu su posebne, nekako je baš za uživanje ili poklanjanje dragim ljudima za njihove posebne i drage trenutke.

Toliko sam se zaljubila u ribizle da sam jednu baku na pijaci zamolila da mi sačuva sve što nabere ispod tezge kako nebi prodala dok se Noa i ja došetamo do pijaca.

Pekmez od ribizle je jako jednostavno skuhati, doslovno je skuhan za 15-20 minuta (ukoliko kuhate manje količine po par kila). Ribizle su pune pektina pa im ne treba dodavati želin niti ništa slično, dovoljno je voće i šećer.

U slast!

Pekmez od ribizli

Ovo su mjere za 1 kilu voća, a vi ih povećajte sukladno količini voća koju imate. Pekmez je skuhan već za 15ak minuta i voću je dovoljno dodati samo šećer.

Sastojci:
 • 1 kg očišćenih ribizli
 • 600 g šećera
Priprema:
 1. Ribizle očistite i operite, dodajte im šećer i stavite sve skupa u lonac.

 2. Kuhajte otprilike 15-20 minuta. Pekmez će vam se još možda činiti rijetkim, no stajanjem će se stvrdnuti i biti taman.

 3. Ukoliko želite pred kraj kuhanja pekmeza možete dodati malo konzervansa.

 4. Za to vrijeme dok vam se pekmez kuha sterilizirajte staklenke.

 5. Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.

 6. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.

 7. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.

Napomena:

Pekmez sam spremila u WECK® staklenke, kombinirala sam dekorativne staklenke od 220 ml i oble od 370 ml.

 

Sve staklenke možete pronaći u webshopu becoolfull.hr.

U suradnji s WECK® Hrvatska

Share this

Pin

2 komentara

 1. nada

  čarobno.

 2. Foodandmoodblog

  ja sam ga radila sa smrznutim ribizlom pa mu je trebalo malo duže, a dodala sam još i neke začine i jedan bourbon vanilin šećer i baš mi je fini. 🙂