Za one koji ne znaju pinca je tradicionalni uskrsni kruh poznat i pod nazivom sirnica, iako nema veze sa sirom, postoje tek neke pretpostavke da su domaćice nekada u nju stavljale usireno tijesto umjesto kvasca. Kako sam napisala, kod mnogih od vas ona je obvezan dio uskrsnog stola, a osobita je zbog svog žute boje i slatkog okusa. Žutu boju daju joj žumanjci, a postoje recepti za pince u koju idu čak i do 12 komada žumanjaka. Ja u svoju nisam stavljala toliko, moj recept prati neke zadane okvire, ali je i ekonomičan, pa idu samo tri komada.
Vjerujem da je u mnogim domovima pinca sastavni dio Uskrsa, no kod nas nije bio takav običaj. Rodom sam iz Slavonije, ona tu nije toliko poznata, a u mom domu se nije nikada mijesila. No, ja sam to ove godine odlučila promijeniti i zamijesila sam svoju pincu.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Ovo je aromatičan kruh, predivno miriši, uživat ćete praveći pincu. Ukoliko želite da vaša bude žuća možete joj dodati začine poput kurkume ili šafrana. Jabuke možete i ne morate staviti u nju, zbog njih će pinca biti samo sočnija.
Nadam se da će vam se svidjeti.
U slast!
Recept za dvije manje pince koje ostaju sočne i mekane i dva dana nakon pečenja.
- 200 ml mlijeka
- 1 vrećica suhog kvasca
- 550 g glatkog brašna
- 50 ml ulja
- 3 žumanjka
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 50 g otopljenog maslaca
- 2-3 prstohvata soli
- po želji korica 1 limuna
- po želji korica 1 naranče
- 1 žlica ruma ili rakije
- 1 veća sitno naribana jabuka
- 1 jaje
- po želji listići badema
-
U posudu za miješenje ili u posudu od miksera odmah dodajte sve sastojke, zamijesite tijesto, ručno ili s mikserom. Potrebno ga je mijesiti barem 5 minuta kako bi se gluten lijepo razvio i kako bi ono postalo glatko.
Jabuku naribajte u posudu na sitni ribež bez prethodnog cijeđenja soka, samo ju direktno naribajte.
-
Tijesto za pincu treba ostati mekanije.
-
Zamiješeno tijesto malo pobrašnite da biste ga lakše oblikovali pa ga premjestite u blago nauljenu posudu i ostavite na toplom da se diže nekoliko sati, otprilike 3 sata.
-
Kada se je tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 2 jednaka dijela. Oblikujte dvije kugle.
-
Tepsiju od pećnice obložite papirom za pečenje pa svoje pince stavite u tepsiju.
-
Jaje izmutite vilicom i premažite pince, po vrhu svake pince uz pomoć noža napravite križ ili X. Po želji pospite listiće badema.
-
Pince stavite na toplo još oko sat vremena da narastu.
-
U međuvremenu pećnicu zagrijte na 180 C.
-
Pince stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
-
Čim pince porumene u pećnici, prekrijte ih masnim papirom kako vam nebi izgorjele.
Ukoliko želite, pincu možete raditi i bez jabuke, ali zbog nje tijesto bude sočnije.
Iz recepta mi nije jasno što treba napraviti s jabuKom. Pretpostavljam da ju Treba oguliti, očistiti i narIbati. UNaprijed zahValjujem na odGovorU.
Lijep pozdrav,
Petra
Draga Petra, evo ga, ispravila sam da bude jasnije 🙂 Hvala ti puno na komentaru.
Lp,
Sanja
Je li moguće od cijele smjese napraviti jednu pincu uz isto vrijeme pečenja ili je nužno dijeliti na 2 manje?
Hvala, lijep pozdrav
Daška
Moguće je, naravno, ako bude veća, procijenite samo vrijeme pečenja, možda zatreba nešto više minuta 🙂
Draga sanja, cesto se sluzim vasim receptima jer su brzi i jednostavni. No kod pince sve mi lose krenulo. Kao prvo uopce se nije digla, pa nisam ni mogla podijeliti na dva dijela. ostavila sam u jednom komadu. Nakon pecenja ona je zbijena i nije rahla. Jedino sto je odlicno je okus. Mozda u recept treba ici pecilni prasak?
Draga Anita, to mi je žao čuti, u tijesto nisam nikada stavljala prašak za pecivo, evo znam puno ljudi koji su isprobali pincu i da im se je digla i bila uspješna. Jedino što napamet mogu pretpostaviti je da je nešto s kvascem kada nije digao tijesto, 1 instant suhi je dovoljan za tih 500 g brašna, ako ste koristili svježi, njega treba dići u toplom mlijeku. Nikako ne bi trebala biti zbijena.
Odličan recept. Napravljene jucer za probu prije uskrsa i odusevljena sam. Hvala. 🙂
Hvala tebi 🙂 i ja ju pečem ovaj tjedan
Jabuke naribane idu direktno u tijesto dok je u fazi mješanja ili…molim objašnjenje
Tako je, samo naribajte u tijesto 🙂
Mogu li umjesto jabuka dodati npr. Grožđice i brusnice, ili će utjecati na tIjesto?
Jabuka vam se ne osjeti, a bude malo mekše tijesto od nje, ako je nemate ne morate staviti 🙂 Grožđice i brusnice možete dodati, ja bih grožđice možda prije natopila u malo toplog mlijeka i ruma ako volite pa ih ocijedila kada omekane, a samo ih umiješajte u tijesto, ne bi smjelo ništa puno utjecati 🙂 Nadam se da će vam biti fina 🙂
Upravo izašla iz pećnice i DEGUSTIRANA! Odlična je i okusom i izgledom! Vrhunski Recept!
Pitanje: kako ju čuvate do Uskrsa da ostane mekana, samo pokrivena krpom ili nekako Drugačije? Hvala Puno!
Hej Nikolina, drago mi je da je fina 🙂 ja stavim u vrećicu kao i onda bude mekana 🙂
Joooj OBOZAVAM ovaj BLOG! Sve sto sam isprobala ispalo je SAVRSENO. Jednostavno i ekonomicno, bez pretjerivanja s kolicinom sastojaka. I uvijek tu trazim recept za sve. Puno hvala na RECEPTIMA, cesto ga PREPORUCAM prijateljicama.
MOJE ISKUSTVO DA MI JE PREDOBRO ISPALA.SLAVONKA NA OTOKU DI JE TO TRADICIJA I NAKON 10 GODINA U BRAKU POZELILA MUZU NAPRAVIT SVOJU POGACU.JA SAM RADILA DUPLU SMJESU I 4 POGACE.ZNACI PRESAVRSENA.Prefina.svi odusevljeni.OVAJ RECEPT IDE U BILJEZNICU SA POTPISOM Domacica.com.hr
SAVRŠENO. Hvala.
Hvala na odličnom receptu, pince su savršene. Svekrva me čudno gledala kad sam rekla za ribanu jabuku, no kad je probala pincu, pitala me za recept ?
Moram priznat najbolji recept ikada!!!!!!! Toliko mirisu I toliko su divne da nemogu vam opisat. Hvala hvala hvala!!!
Hvala na ovom JEDNOSTAVNOM i finom receptu, sirnica je odlična, mekana, sočna, mirisna i ukusna.
Zanima me da li bi bilo moguće ovu pincu napraviti i peći u pekaču za kruh? I ako da, koje preinake bi bile potrebne?
Hvala i pozdrav!
Poštovani,
Da li negdje imate i video snimku izrade ovih pinci. Naime; radim sve po receptu ali mi tijesto ispadne kao tekuce, dakle tesko ga oblikujem u kuglu, ispadne mi palacincka 🙁 tijesto se diglo kod prvog dizanja. Kad sam ga premijesila manje. Hvala vam
Znači, upravo se davimo u ovom receptu. Hvala❤️divno divno divno, obožavam tvoje recepte ali ovo je predivno
Poštovana,
Kolika je gramaža vrećice suhog KVASCA koji koristite?
za nas u inozemstvu gde su vrećice od 10g do 50g, pa nam je teško s vrećicama računati 🙂
Dakle, ovo je najbolja pinca koju sam napravila i probala. Hvala????
Pekla jučer, nije se nimalo diglo tijesto…kao palaćinka. Probala drugi puta jer sam mislila da je jabuka bila presočna..isto. tražim drugi recept????