Podravina Adventure

Prošlu subotu proveli smo u prirodi na predstavljanju novog turističkog proizvoda Podravina Adventure. Riječ je o proizvodu kojeg su osmislili Turistička zajednica Grada Đurđevca u suradnji s Gradom Đurđevcom, Turističkom zajednicom područja Dravski peski, Turističkom zajednicom Koprivničko-križevačke županije, Turističkom zajednicom općine Pitomača i Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije te Etno kućama obitelji Karlovčan i tvrtkom Draft d.o.o. s ciljem promocije prirodnih atrakcija Podravine. 

Podravina Adventure kao novi turistički proizvod uključuje obilazak kulturnih i prirodnih znamenitosti te promociju gastro-enološke baštine podravskog kraja i novih aktivnosti poput paraglajdinga, raftinga, kanuinga i vožnje brodom na rijeci Dravi, od Brodića do Križnice, s ciljem razvoja pustolovnog turizma kao jednog od selektivnih oblika turizma.

Prva stanica bio nam je Đurđevac gdje nas je dočekao doručak u utvrdi Stari grad. Nakon doručka razgledali smo i njihov muzej te mini ZOO koji se nalazi odmah pored.

Nakon toga smo se uputili na jezero Batinske gdje smo degustirali lokalne sireve i vina i upoznali se s dodatnim sadržajima koje nude lokalne agencije. Batinske su inače rodni kraj poznatog slikara Ivana Lackovića Croate, a ovdje na samom jezeru možete pecati, igrati nogomet, organizirati piknik ili roštilj ili samo jednostavno uživati u prirodi.

Sljedeća stanica bila je Etno imanje obitelji Karlovčan za koje sam već prije čula, a sada sam imala prilike i posjetiti ga.

Ovo je jedan od najljepših aduta i dobar razlog za posjetiti podravske pitome kutke. Etno imanje smjestilo se u malom podravskom mjestu slikovito nazvano Brodić. Šarm starih vremena vas dočekuje u punom sjaju: starinski namještaj, stari alati korišteni davnih dana, vješte ruke podravske domaćice, ljupko uređen ambijent ruralne starine, neodoljiv zov prošlosti kroz starinski vremeplov kojim se ukrcavate u neka skromnija ali možda i sretnija vremena. U blizini čujete šum rijeke Drave koja opkoljava ovo imanje poput biserne ogrlice, a obitelj Karlovčan će vam ponuditi i iskustvo vožnje rijekom – brodicu do 20 osoba.

Na brodiću se nudi i ručak – u srcu hrvatske Amazone uživat ćete u tradicionalnoj podravskoj trpezi. Za one koji traže doživljaj više, tu su sadržaji aktivnog turizma – nogomet, odbojka na pijesku, romantično jahanje. Za aktivne i rekreativne bicikliste ove etno kuće nalaze se na Prekodravskoj biciklističkoj ruti u čijoj blizini prolazi i Dravska ruta. Možete se rekreirati na biciklu, uživati u sjajnim jelima tradicijskog štiha, kušati brojne podravske specijalitete, uživati u smiraju ili brzacima rijeke.

U planu je bila i vožnja brodom do naše Križnice te polazak rafting čamaca i kanua, no zbog visokog vodostaja na snazi je bila zabrana plovidbe pa smo se zaputili prema našoj županiji gdje nas je čekao ručak na obali rijeke Drave. Imali smo prilike uživati u fiš papirkašu, riječnoj ribi i domaćim štrudlama.

Rafting i kanuing rijekom Dravom jedan je od novih turističkih proizvoda na ovom području. Registrirana kanuing staza “Drava tour adventure” duga je oko 12 km i svojom cijelom dužinom predstavlja jedan od najljepših i najočuvanijih tokova rijeke Drave. Start staze je u Brodiću, a završava na posljednjem panonskom otoku – Križnici u općini Pitomača. Zanimljivost staze je to što se čak tri puta prolazi kroz mađarski dio rijeke. Ovo je sigurno svakako nezaboravno iskustvo.

Dok je ova ruta koju smo mi obilazili nazvana Bike&Boat Podravinom i svatko od vas ju može proći i odvojiti jedan dan za ovakvo iskustvo.

Na povratku s Križnice, nakon što obiđete cijeli mali otok i prehodate viseći most brodom se vraćate prema Đurđevcu, tamo se još staje na Đurđevačkim peskima koje nazivaju i hrvatskom Saharom, jer je ovo naime prava pravcata pustinja.

Mi smo uživali,

do neke nove priče!

Share this

Pin