Pogačice sa sirom

 
Pogačice sa sirom su prvi recept koji sam naučila napamet, nisam jedna od onih koja ih pamti. Puno recepata čitam, isprobavam i jednostavn ih ne pamtim. A zašto sam ga zapamtila tako brzo? Zato jer recept zvuči ovako: Koliko imate sira, toliko stavite brašna i maslaca. Ne može lakše jel tako? Ovo je bakin recept, stari, zaboravljen, a meni tako jako drag. Što zbog svoje jednostavnosti, što zbog toga jer pokazuje kako baš ta jednostavnost može biti lijepa, fina i efektna.

Ove pogačice su meke iznutra, sočne su, nisu tvrde. Imaju blagu hrskavu koricu i idealne su za putovanja, piknike ili proslave. Ovo je i poprilično jeftin recept, jer ako brašno i sve imate doma, jedino što trebate je svježi sir i maslac ili margarin. Ukoliko ćete sastojke poduplati i imate 500 g sira, pratite onda sa 500 g brašna i 500 g maslaca. Prašak za pecivo je i dalje cijeli, soli stavite možda jednu žličicu više. Što se tiče jaja, u tijesto stavite 1 cijelo jaje i 1 žumanjak. Preostali bjelanjak iskoristite za premazivanje pogačica.

U slast!

Recept

5 from 1 vote
Pogačice sa sirom
Pogačice sa sirom
Stari, pomalo zaboravljeni, bakin recept za pogačice sa sirom.
Sastojci:
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 250  g mekog ili oštrog brašna možete i pomiješati pola pola
  • 250  g svježeg sira
  • 1 prašak za pecivo
  • 1-2 žličice soli
  • 2 jaja
Priprema:
  1. U veliku posudu stavite naribajte maslac ili margarin, dodajte svježi sir i 1 jaje, dodajte brašno, sol i prašak za pecivo. Rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto. Ukoliko treba još brašna slobodno nadodajte šaku ili dvije. Tijesto treba ostati malo ljepljivo jer će se maslac pod toplinom ruku otopiti.
  2. Tijesto stavite u vrećicu i neka odstoji u frižideru oko 2 sata dok se malo ne stvrdne.
  3. Pećnicu zagrijte na 200 C.
  4. Ohlađeno tijesto razvaljajte na debljinu od 2-3 cm (sigurnija opcija da će se ljepše dići) na dobro pobrašnjenoj podlozi.
  5. Čašom režite oblike i stavljajte na masni papir za pečenje. Pritom svaki put umočite čašu u brašno kako vam se nebi ljepila za tijesto.
  6. Pogačice premažite s drugim jajetom kojeg ste prethodno malo izmutili vilicom i posolili. Pospite pogačice sezamom ili kimom.
  7. Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 15-20 minuta dok ne porumene (ukoliko vaša pećnica jače peče, pecite kraće).

 

Share this

Pin

22 komentara

  1. Točno takav recept je meni ostavila i moja baka <3 Baš si me podsjetila na nju i kako smo zajedno radile ovakve pogačice. Ljubav stvarno ide kroz želudac :)))))

  2. Jako mi je drago da jesam 🙂 I bio mi je cilj izvuci ga iz prasine i podsjetiti vas na ovaj recept za koji smo svi vjerujem culi 🙂 :*

  3. U subotu slavim roćkas i razmišljala sam kaj da spečem, ne znam ništa raditi pa sam htjela prvi put probati raditi kiflice, ali sad se šaltam na ovo jer je super jednostavno, a sigurno i fino 🙂 Taman na vrijeme Sanja, na vrijeme! 😀

  4. Josipa upravo sam na facebook stranici Domaćice dobila komentare da ih cure režu i na trokute i još jedna odlična ideja na štapiće do nekih 10 cm 🙂 Pa možeš napraviti razne oblike zapravo, predobroo 🙂 Pravi party snack 🙂 Lijepo se zabavite 🙂

  5. Aaaaaaaa Sanjaaaa! Zaboravila sam stavii prasak za pecivo jer sam citala ovu pripremu 🙁 Dodaj da se jos netko ne zbuni, ja cu sad dodat u hladno tijesto pa sretno mu bilo 😀

  6. Ajme pa zaboravilaa sam napisat, ajme oprostii pa citam uvijek sve prije objave ne znam kak nisam skuzila 🙁 Evo sad cu, hvala tiii :*

  7. Nema veze, uspjet će ti ovako isto, jer se tijesto treba stvrdnuti najviše zbog maslaca da se vrati u prvotno stanje. Prašak za pecivo će svoje odraditi i ako ga kasnije staviš 🙂

  8. Super su ispale, sve su se pojele 🙂 Umijesila sam naknadno prašak, eto sad znam da se i to može, nešto sam naučila hehehhe 😀 Idem danas opet raditi 😀
    Ma ja sam bila čitala pripremu, a bila sam kupila prašak jer sam popis za shopping radila prema popisu namirnica. A mogla sam se i sama sjetiti da ide prašak ako hoćeš da se dignu 🙂

  9. A desi mi se nekad, nekad ja skuzim, nekad vi 🙂 Hvala ti, bas sam sretna da su bile fine i da su uspjele 🙂 <3

  10. Super! Brzo i fino 🙂

  11. Aleksandra Tomic

    Sutra isprobavam kada dodjem sa posla 🙂

  12. Ana

    Ovo jaaaaako volim, nisam ih dugo pravila, prvi put sam ih probala kad ih je svekrva napravila i zbilja su odlični! Ona ih reže na štapiće, a ja sam ih rezala čašom kao čvarkuše.

  13. Andrea Juraja

    Radila sam ih jučer.. sve po receptu.. na gram.. i ovo se odgodilo 😀
    Došle frendice na druženje, nisu znale kae na tanjuru, pa dok sam im ispričala da nemam pojma kaj se desilo, reko ajde.. dogodi se svakome 😀
    Sve smo pojeli, super fino je bilo, samo je grdo izgledalo 😛
    Pa bih molila stručno mišljenje gdje sam pogriješila da mi se više to ne ponovi, nego da budu lijepi kao na slici 🙂
    hvalaaa :*

    https://uploads.disquscdn.com/images/0f00ce57b6906320ec9bd44678984a22a359e84aaba8655c1b04fc72c3ce5279.jpg

  14. Hej 🙂 Ja bih rekla da si ih pretanko razvaljala pa se nisu baš digli (možda i prašak za pecivo nije odradio svoje) i prepekla si ih, možda tvoja pećnica jače peče pa je trebalo kraće 🙁

  15. Andrea Juraja

    Bilo mi je sumnjivo kako se nakon 10min nisu digli ni centimetar.. mozda je i prasku otišel rok 😀
    Budem drugi put probala na 180C 🙂

  16. Lanci

    Ima li sanse da ovo tjesto odstoji u frizideru preko noci? Probali smo i odlicno je ☺

  17. Pozdrav,

    vjerujem da može odstajati 🙂

  18. Bernardina

    I mene zanima, treba mi tijesto za sutra ali nemam vremena sutra GA pravit.
    Mogu li danas za sutra navecer?

  19. Draga Bernardina, možete 🙂

  20. Jadranka

    Koliko pogacica izadje od ove smjese?

  21. Zavisno koliko velike oblike radite, ali recimo 30 ak 🙂

Trackbacks for this post

  1. trainer