Povrtni pull-apart kruh

Zapravo ne znam kako bih točno nazvala ovo jelo, ima povrća, tijesto je dizano, slično je kruhu, razdvaja se na šnjite, podjeća na pizzu, pa neka naziv ostane hrvatsko-engleski, mislim da ga on najbolje opisuje. Ovakav oblik kruha već smo isprobali za Cimetušu, a sada je na red došla i slana verzija. Višak sezonskog povrća u frižideru i zadnji komad Težačkog sira Bokuna – Sirane Gligora s Paga odlično su se uklopili u ovo mekano tijesto. Ukoliko isprobate, nećete se razočarati. Punjenje može biti po vašoj želji, ono što vi volite ili ono što ste zatekli da imate doma, kao ja.

U slast!

Recept

Povrtni pull-apart kruh
Nadam se da ćete pronaći svoju idealnu kombinaciju, možda sa slaninom, šunkom, cherry rajčicama ili nečim sličnim.
Sastojci:
Sastojci za tijesto
  • 1 svježi kvasac ili 1 žličica suhog kvasca
  • pola žličice šećera
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 600 g mekog brašna
  • 80 ml ulja ja sam koristila maslinovo
  • 2 žličice soli
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak
  • 200 ml jogurta sobne temperature
Sastojci za nadjev
  • možete staviti ono što vi želite nešto izbaciti, nešto ubaciti ili staviti samo nekoliko stvari po želji
  • 4 žlice maslaca ili marga
  • 200 g luka
  • 1 manja crvena paprika
  • 1 manja zelena paprika
  • 1 feferona
  • 1 mala tikvica
  • svježi vlasac
  • sol papar, origano
  • tvrdi sir za ribanje
  • 1 kiselo vrhnje
  • sezam
Priprema:
Priprema tijesta
  1. Jogurt vam treba biti sobne temperature, ne smije biti hladan, pa ga ostavite van frižidera da se malo ugrije. Ugrijte si i mlijeko na laganoj vatri.
  2. Kvasac razmrvite u manjoj posudici, dodajte mu šećer i malo toplog mlijeka. Ostavite na toplom 10-ak minuta da se digne.
  3. U veliku zdjelu stavite brašno, ulje, sol, 1 cijelo razmućeno jaje, 1 žumanjak i uzdigli kvasac. Dodajte i ostatak toplog mlijeka i jogurt.
  4. Zamijesite glatko tijesto. Trebat će vam možda još 2 šake brašna da biste tijesto lijepo zamijesili. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Slaganje
  1. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Veliki kalup za kruh obložite masnim papirom za pečenje i ostavite sa strane.
  2. Maslac otopite da vam bude tekuć.
  3. Svo povrće koje želite staviti u nadjev narežite, tikvicu i sir pripremite za ribanje. Sa strane si pripremite i začine po želji.
  4. Tijesto na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na veliki kvadrat debljine oko 1 cm. Premažite ga sa maslacem, poslažite nasjeckano povrće, naribajte tikvicu i sir. Posolite, popaprite. Pospite origano.
  5. Rukama malo potapšajte tijesto kako bi se nadjev malo udubio. Na kraju raporedite kiselo vrhnje sa malom žličicom.
  6. Tijesto sada razrežite na 3 jednake trake. Poslažite ih jednu na drugu, ovo je dosta neuredan posao, ali nema veze. Što vam od nadjeva popada van, samo vratite nazad na tijesto kasnije.
  7. Zatim tijesto narežite na širinu vašeg kalupa, moj je širok oko 10 cm, pa sam tako rezala, ispalo je oko 6 jednakih kvadratića.
  8. Na kraju te kvadratiće poslažite u kalup. Dodatno malo gore naribajte sira i posujte sezam.
  9. Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.

 

 

Share this

Pin

6 komentara

  1. Baš raskošno i pinovano!

  2. Anonymous

    Zvuci odlicno. Zanima me da li je neko probao od integralnog brasna?

  3. Odlicna ideja za obrok! Svidelo mi se jos na Instagramu, i samo sam cekala da dodjem do recepta 🙂

Trackbacks for this post

  1. Blinds
  2. tamela mann weight loss surgery

Leave a Comment

Recipe Rating




Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.