Zapravo ne znam kako bih točno nazvala ovo jelo, ima povrća, tijesto je dizano, slično je kruhu, razdvaja se na šnjite, podjeća na pizzu, pa neka naziv ostane hrvatsko-engleski, mislim da ga on najbolje opisuje. Ovakav oblik kruha već smo isprobali za Cimetušu, a sada je na red došla i slana verzija. Višak sezonskog povrća u frižideru i zadnji komad Težačkog sira Bokuna – Sirane Gligora s Paga odlično su se uklopili u ovo mekano tijesto. Ukoliko isprobate, nećete se razočarati. Punjenje može biti po vašoj želji, ono što vi volite ili ono što ste zatekli da imate doma, kao ja.
U slast!
Recept
- 1 svježi kvasac ili 1 žličica suhog kvasca
- pola žličice šećera
- 200 ml toplog mlijeka
- 600 g mekog brašna
- 80 ml ulja ja sam koristila maslinovo
- 2 žličice soli
- 1 cijelo jaje
- 1 žumanjak
- 200 ml jogurta sobne temperature
- možete staviti ono što vi želite nešto izbaciti, nešto ubaciti ili staviti samo nekoliko stvari po želji
- 4 žlice maslaca ili marga
- 200 g luka
- 1 manja crvena paprika
- 1 manja zelena paprika
- 1 feferona
- 1 mala tikvica
- svježi vlasac
- sol papar, origano
- tvrdi sir za ribanje
- 1 kiselo vrhnje
- sezam
-
Jogurt vam treba biti sobne temperature, ne smije biti hladan, pa ga ostavite van frižidera da se malo ugrije. Ugrijte si i mlijeko na laganoj vatri.
-
Kvasac razmrvite u manjoj posudici, dodajte mu šećer i malo toplog mlijeka. Ostavite na toplom 10-ak minuta da se digne.
-
U veliku zdjelu stavite brašno, ulje, sol, 1 cijelo razmućeno jaje, 1 žumanjak i uzdigli kvasac. Dodajte i ostatak toplog mlijeka i jogurt.
-
Zamijesite glatko tijesto. Trebat će vam možda još 2 šake brašna da biste tijesto lijepo zamijesili. Prekrijte ga krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
-
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Veliki kalup za kruh obložite masnim papirom za pečenje i ostavite sa strane.
-
Maslac otopite da vam bude tekuć.
-
Svo povrće koje želite staviti u nadjev narežite, tikvicu i sir pripremite za ribanje. Sa strane si pripremite i začine po želji.
-
Tijesto na dobro pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na veliki kvadrat debljine oko 1 cm. Premažite ga sa maslacem, poslažite nasjeckano povrće, naribajte tikvicu i sir. Posolite, popaprite. Pospite origano.
-
Rukama malo potapšajte tijesto kako bi se nadjev malo udubio. Na kraju raporedite kiselo vrhnje sa malom žličicom.
-
Tijesto sada razrežite na 3 jednake trake. Poslažite ih jednu na drugu, ovo je dosta neuredan posao, ali nema veze. Što vam od nadjeva popada van, samo vratite nazad na tijesto kasnije.
-
Zatim tijesto narežite na širinu vašeg kalupa, moj je širok oko 10 cm, pa sam tako rezala, ispalo je oko 6 jednakih kvadratića.
-
Na kraju te kvadratiće poslažite u kalup. Dodatno malo gore naribajte sira i posujte sezam.
-
Stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
Baš raskošno i pinovano!
Zvuci odlicno. Zanima me da li je neko probao od integralnog brasna?
Mozes koristiti integralno, crno, polubijelo.. 🙂 Ispast ce isto super 🙂
Odlicna ideja za obrok! Svidelo mi se jos na Instagramu, i samo sam cekala da dodjem do recepta 🙂