Pužići s orasima

U suradnji s Dolcela – slatki dodir fantazije  
 
Ove jeseni sam se zaželila upravo ovog starinskog recepta – nekome poznatog kao osinja gnijezda, nekome kao ružice od oraha ili pužići s orasima.
Mene sjećanja vode u djetinjstvo i to baš u ovu ranu jesen.

Sjećate li se onog osjećaja kada smo kao mali u berbama trčali između lozova, pojeli više grožđa nego što smo ga pomogli brati i kako bi uvijek naše bake ili mame za vinograde radile kolače s makom i orasima?! Ja se toga sjećam, bila su tu obična osinja gnijezda ili dizanice. Tako sam ja odlučila poigrati ovim receptom, za sve nas, kako bi nam u ovaj hladan dan bilo toplo u srcu na pomisao bezbrižnog djetinjstva.

Ako i ne dijelite samnom ovakva sjećanja, vi stvorite nova, stiže recept!

U slast!

Pužići s orasima
Mirisni jesenski recept koji vraća u neke druge dane.
Sastojci:
Sastojci za tijesto (24 komada)
Sastojci za nadjev
  • 100 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 100 g mljevenih oraha
Priprema:
  1. Mlijeko zagrijte da bude mlako, dodajte mu žlicu šećera i kvasac, malo promiješajte i ostavite na toplom dok kvasac ne nabubri, kojih 10 minuta.
  2. U posudi za miješenje pomiješajte uzdigli kvasac s mlijekom, brašno, žumanjke i malo soli, zamijesite glatko, mekano tijesto. Zavisi od brašna, možda će vam trebati još šaka ili dvije da ga lijepo oblikujete u kuglu.
  3. Zamiješeno tijesto stavite u pobrašnjenu posudu, pokrijte i ostavite na toplom sat vremena da naraste.
  4. Pripremite tepsiju srednjih dimenzija, obložite ju papirom za pečenje.
  5. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  6. Uzdignuto tijesto premjesite, pa ga razvaljajte u pravokutnik na dobro pobrašnjenoj podlozi. Nemojte razvaljati pretanko, kojih 2 cm je taman.
  7. Pripremite nadjev tako da izmiksate maslac sa šećerom, pa zatim dodajte mljevene orahe, spojite. Nadjevom premažite tijesto.
  8. Čvrsto zarolajte roladu, režite pužiće kojih 2 cm širine. Rezane pužiće poslažite u tepsiju, ostavite malo mjesta između njih, nemojte ih skroz spojiti.
  9. Stavite peći pužiće u zagrijanu pećnicu kojih 10 ak minuta. Za to vrijeme izmješajte tekući šlag ili slatko vrhnje za šlag s cimet šećerom. Možete dodati i samo cimet ili druge začine po želji.
  10. Pužiće nakon kojih 10 minuta izvadite van, pa ih prelijte s pripremljenim preljevom, vratite u pećnicu i pecite još 20-30 minuta dok ne porumene i dok preljev ne upije.
Napomena:

Ukoliko volite grožđice u kolačima, možete ih dodati i ovdje. Dok se tijesto diže, vi namočite 2 šake grožđica u malo vrućeg mlijeka i ostavite ih da stoje dok grožđice ne omekane. Dodajte ih u nadjev.

Share this

Pin