Danas za vas imam jedan slani recept i to rižoto s limunom. Doma obožavamo jesti rižota i s njima najčešće eksperimentiram, a kako je krenula sezona svježih limuna, nabavila sam domaće kojima bez problema mogu ribati koricu. Sreća do neba.
Online postoji stvarno puno OPG-ova koji su spremni dostaviti vam ih doma tako da i ja u Slavoniji mogu uživati u domaćim mirisima ovog citrusa. Iako se u rižotu najčešće kombiniraju limun i šparoge, ja danas donosim skroz sezonsku varijantu samo s limunom. Recept dolazi iz jedne talijanske kuharice, kao i današnje suđe u kojem sam pripremila i poslužila rižoto.
Neki od vas znaju da sam nedavno dobila na isprobavanje novu Country Chic liniju od Tognane – pa sam dobila stvarno puno pozitivnih informacija kako im je suđe stvarno kvalitetno, hvala vam na tome, tako da sam se i ja bacila na isprobavanje i nakuhavanje. Tave su jako kvalitetne, stvarno se ništa ne lijepi, lonci se lako peru, nema potrebe za namakanjem i ne znam kakvim ribanjem, to vam je moja iskrena recenzija zasada. Osim što su i vizualno prekrasni i baš nekako bude poriv ‘ajmo nešto brzo fino skuhati‘.
Meni je bila super informacija da većina posuđa Tognana idu i na indukciju i na klasičnu peć – kao i Country chic. Ja svoje posuđe nemam dugo (tek koja dva mjeseca), ali svi vi koji ste se javili rekli ste da svoje komade imate godinama pa se veselim da i moje potraje toliko, ako ne i duže.
Vjerujem da ste već negdje po katalozima vidjeli Tognanu, ali ako niste, a zanima vas nešto više, OVDJE možete pročitati o kakvom se suđu točno radi.
Sada se bacimo na recept i guštanje.
Dobar tek!
- oko 1,2 l povrtnog temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 250 g arborio riže
- 100 ml bijelog vina
- 2 limuna
- 30 g maslaca
- 30 g parmezana
-
U tavi na malo maslinovog ulja prodinstajte nasjeckani crveni luk dok ne omekša, zatim dodajte rižu pa i nju malo popržite dok ne zacakli, koju minutu.
-
Zatim dodajte vino, sve skupa dinstajte koju minutu dok ga riža ne upije.
-
Podlijte toplim temeljcem i ostavite rižoto da se kuha oko 20 minuta, odnosno prateći uputu koliko je potrebno vašoj riži da se skuha. Podlijevajte s temeljcem svako malo kako bi ga riža upijala. Možda nećete potrošiti sav temeljac.
-
Pred kraj kuhanja umiješajte naribanu koricu i sok dva limuna, ostavite na laganoj vatri još koju minutu.
-
Rižoto maknite s vatre, pustite ga da odmori koju minutu pa u njega umiješajte maslac, miješajte dok se ne otopi.
-
Zatim umiješajte i parmezan, posolite i popaprite po želji.
-
Za dodatni okus s kojim limunom završite jelo na tanjuru, naribajte ga po vrhu svake porcije.
Recept i fotografije nastale u suradnji s Tognana posuđem
Svaka vam čast !