Rižoto s limunom

Rižoto s limunom

Danas za vas imam jedan slani recept i to rižoto s limunom. Doma obožavamo jesti rižota i s njima najčešće eksperimentiram, a kako je krenula sezona svježih limuna, nabavila sam domaće kojima bez problema mogu ribati koricu. Sreća do neba.

Online postoji stvarno puno OPG-ova koji su spremni dostaviti vam ih doma tako da i ja u Slavoniji mogu uživati u domaćim mirisima ovog citrusa. Iako se u rižotu najčešće kombiniraju limun i šparoge, ja danas donosim skroz sezonsku varijantu samo s limunom. Recept dolazi iz jedne talijanske kuharice, kao i današnje suđe u kojem sam pripremila i poslužila rižoto.

Neki od vas znaju da sam nedavno dobila na isprobavanje novu Country Chic liniju od Tognane – pa sam dobila stvarno puno pozitivnih informacija kako im je suđe stvarno kvalitetno, hvala vam na tome, tako da sam se i ja bacila na isprobavanje i nakuhavanje. Tave su jako kvalitetne, stvarno se ništa ne lijepi, lonci se lako peru, nema potrebe za namakanjem i ne znam kakvim ribanjem, to vam je moja iskrena recenzija zasada. Osim što su i vizualno prekrasni i baš nekako bude poriv ‘ajmo nešto brzo fino skuhati‘.

Meni je bila super informacija da većina posuđa Tognana idu i na indukciju i na klasičnu peć – kao i Country chic. Ja svoje posuđe nemam dugo (tek koja dva mjeseca), ali svi vi koji ste se javili rekli ste da svoje komade imate godinama pa se veselim da i moje potraje toliko, ako ne i duže.

Vjerujem da ste već negdje po katalozima vidjeli Tognanu, ali ako niste, a zanima vas nešto više, OVDJE možete pročitati o kakvom se suđu točno radi.

Sada se bacimo na recept i guštanje.

Dobar tek!

5 from 1 vote
Rižoto s limunom
Sastojci:
  • oko 1,2 l povrtnog temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka
  • 250 g arborio riže
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 limuna
  • 30 g maslaca
  • 30 g parmezana
Priprema:
  1. U tavi na malo maslinovog ulja prodinstajte nasjeckani crveni luk dok ne omekša, zatim dodajte rižu pa i nju malo popržite dok ne zacakli, koju minutu.

  2. Zatim dodajte vino, sve skupa dinstajte koju minutu dok ga riža ne upije.

  3. Podlijte toplim temeljcem i ostavite rižoto da se kuha oko 20 minuta, odnosno prateći uputu koliko je potrebno vašoj riži da se skuha. Podlijevajte s temeljcem svako malo kako bi ga riža upijala. Možda nećete potrošiti sav temeljac.

  4. Pred kraj kuhanja umiješajte naribanu koricu i sok dva limuna, ostavite na laganoj vatri još koju minutu.

  5. Rižoto maknite s vatre, pustite ga da odmori koju minutu pa u njega umiješajte maslac, miješajte dok se ne otopi.

  6. Zatim umiješajte i parmezan, posolite i popaprite po želji.

  7. Za dodatni okus s kojim limunom završite jelo na tanjuru, naribajte ga po vrhu svake porcije.

 

Recept i fotografije nastale u suradnji s Tognana posuđem

Share this

Pin

1 Comment

  1. Esad M. Ibisević

    Svaka vam čast !