Još prošlog ljeta zaljubili smo se u sirove torte – i Vladimir i ja.
Volim ove jednostavne kombinacije koje ne zahtjevaju previše sastojaka, a volim da sui i sastojci većinom dostupni svagdje pa ako sam ja sve ove pronašla u Virovitici vjerujem da ćete i vi pronaći kod sebe gdje god se nalazili.
Ja sam za svoju tortu koristila maline, ali vi možete i borovnice, zavisi što imate i što ćete pronaći u sezoni.
Za vas imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Kod sirovih torti obožavam i to što su gotove za 15-ak minuta, sama priprema jel, hlađenje kod njih traje nešto duže. Torta na slikama se je recimo hladila otprilike 4 sata i bila je kremasta, a ukoliko volite da je više sladoledna hladite ju duže.
Nadam se da će vam se svidjeti.
U slast!
- 20 datulja
- 110 g mljevenih badema ili BAM bademovog brašna
- 200 g indijskih oraščića
- 4 žlice kokosovog ulja (prethodno rastopljenog ukoliko vam nije u tekućem stanju)
- 4 žlice javorovog sirupa ili meda (može više manje žlica, po ukusu)
- 60 g malina ili borovnica, kupina…
- sok 1 limuna
- korica 1 limuna (ako ne želite staviti koricu, možete koristiti limun šećer)
- 1 dcl kokosovog mlijeka (možete koristiti i kravlje u nedostatku)
-
Indijske oraščiće za kremu je potrebno namočiti u vodi preko noći ili u vrućoj vodi barem 4 sata.
-
Datulje također namočite u toploj vodi otprilike 10 minuta. Zatim ih ocijedite. Ja kupujem datulje koje su mi dostupne i samo ih očistim od koštica. Datuljama dodajte mljevene bademe i sve skupa izblendajte ili usitnite štapnim mikserom.
-
Pripremite si kalup od 18 cm, dno mu obložite masnim papirom za pečenje kako biste tortu kasnije lakše prenijeli na željeni tanjur ili postolje.
-
Podlogu od datulja rasporedite na dno kalupa.
-
Kremu pripremite tako da ocijedite indijske iz vode, stavite ih u blender, dodate im druge sastojke i sve skupa izblendate dok krema ne postane kremasta. Kremu prelijte preko podloge. Kalup obložite s nekom folijom (prozirnom ili alu.)
-
Stavite da se hladi u škrinji barem nekoliko sati. Kasnije ju možete držati i u frižideru. Ukoliko ćete ju stalno držati u škrinji, dobro je izvaditi ju van 10-15 minuta prije serviranja.
Adapted from Linda Lomelino – callmecupcake.se
Mogu ljesnaci umjesto badema?
Naravno d amogu, stavite orašaste koje imate 🙂
Može li umjesto BADEMA i datulja zamjena biti DIGESTIVE keksi i maslac i koliko grama cca ..ako može
Kokosovo mlijeko je iz limenke ili tetrapaka? Ako je iz limenke, zamijesate li vodu i vrhnje da se pretvori u mlijeko? Hvala 🙂