Snašini kućari

Ova ruralna etno kuća nalazi se u mjestu Gradište nedaleko Županje. Stara obiteljska kuća gospođe Marice jedna je od najstarijih u selu i pravi je mali muzej prošlosti, muzej našeg djetinjstva, muzej naših baka i prabaka.

Za njih sam saznala od kolegice Anite i po njenoj preporuci sam ih potražila na bookingu (stavljam vam link). Već one prve slike dvorišta i detalja osvojile su me na prvu, kao i cijena noćenja koja je 250 kuna po sobi za jednu noć, a ukoliko želite da vam domaćice Željka i Marica ujutro skuhaju kavu i posluže domaći doručak sa svojim domaćim jajima, kulenom, kobasicama, ajvarom, sirevima i pekmezima platit ćete ga 35 kuna po osobi, a isplati se vjerujte mi.

Dobro je znati da ovu kuću možete posjetiti i nevezano spavate li tamo ili ne, samo je potrebno najaviti se prije, a primaju i veće skupine gostiju za koje znaju pripremati domaće specijalitete gdje ih ugoste na vanjskoj terasi u dvorištu. Unutra imaju i zatvorenu salu koja je kao mali restoran pa vas mogu ugostiti i tamo.

Mirno selo, mirna ulica, toplina sunca koja se stapa sa starom fasadom, domaće cvijeće koje miriše, starinski drveni prozori, stolice, trijem na kojem sjedimo i upijamo to seosko sunce napunili su baterije za cijelu jesen.

Ovdje kao da je vrijeme stalo, ali u onom lijepom smislu, doslovno vas baci u djetinjstvo, naviru neka sjećanja i srce se puni onom bezbrižnom toplinom.

Cijela kuća je u autentičnom i retro izdanju, gospođa Marica ima svoju suvenirnicu kao i prednji dio kuće gdje čuva nošnje svojih baka i prabaka stare i 200 godina, predmete i čitanke iz škole, lutke s kojima se ona igrala, poklone od svoje krizme ili deku od vune koju je dobila kao mala. Praktički sve što vidite na fotografijama njihov je ručni rad, zlatovez, detalji, marame, stare slike, ova kuća je uspomena i doista ima muzejsku vrijednost.

A dok možda osobno ne osjetite dio te domaće atmosfere ovdje stavljam fotografije kao vječne čuvare naših sjećanja koje nosimo od tamo!


Share this

Pin