Sok od koprive

Sok od koprive

Zbog ovakvih recepata volim što živim ‘na selu’. Sok od koprive zavoljela sam prije dvije godine kada smo radili kuharicu za moju županiju, a kako je ona više kao suvenir, nažalost mnogi od vas ju ne mogu nabaviti.

U kuharici se nalazi i recept za sok od koprive, odnosno sirup, budući da se ne pije sam, već se razrjeđuje s običnom ili mineralnom vodom. Recept nam u originalu dolazi s lokalnog seoskog imanja Zlatni Klas – Otrovanec i ukoliko se nekad nađete u blizini, obavezno ga posjetite i isprobajte nešto s njihovog menija. Ovo je moj recept favorit i zato ga, budući da kuharica nije dostupna, dijelim s vama.

Za recepte s koprivom inače se koriste samo vrhovi ove biljke, najčešće mladi koji se beru u proljeće dok kopriva ne procvjeta. Ukoliko ju šišate ili kosite ona će stalno imati mlade vrhove pa koprivu tada možete brati cijele godine dok god ju imate.

Ja doista volim praviti zimnicu, ne znam zašto ali mene to jako raduje pa sam zapravo jako ponosna na svojih prvih 10 litara soka od koprive. Ukoliko niste znali, ovaj sok je odličan izvor željeza, a pomaže kod još mnogo stvari.

Ja vam naprimjer ne sanjam o otvaranju slastičarnice već o vlastitoj kućnoj radionosti koja će raditi i prodavati svoje pekmeze, sokove i slično.

Ovo je samo jedan od prvih recepata za sok na blogu, svakako se ove godine planiram pozabaviti i s onim od višanja i od bazge.

Čitamo se uskoro dalje!
 

Sok od koprive
Jednostavan recept za sok od koprive koji se radi na hladno, bez kuhanja, kako bi se sačuvali svi vitamini i minerali. Ne znam znate li, ali ovim sokom/sirupom zbog svoje karamelaste teksture možete začiniti i svoje palačinke.
Sastojci:
Sastojci za oko 9-10 litara soka
 • 60 komada vrhova mlade koprive
 • 6 limuna
 • 6 l vode
 • 6 kg smeđeg šećera
 • 50 g limunske kiseline
 • malo konzervansa (vidi pod napomena)
Priprema:
Priprema
 1. Koprivu dobro operite, a limune narežite na ploške.
 2. U veću posudu stavite opranu koprivu i limune, zalijte vodom i ostavite da odstoji 24 sata.
 3. Nakon 24 sata tekućinu procijedite u duplo veću posudu ili kantu, dodajte šećer, limunsku kiselinu i malo konzervansa te miješajte kuhačom oko 15 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.

 4. Sok od koprive lijevajte u sterilizirane boce.
Sterilizacija boca
 1. Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
 2. Rešetku od pećnice spustite na najnižu razinu.
 3. U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane boce pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
 4. Sušite u zatvorenoj pećnici dok na bocama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
Napomena:

Napomena:

Što se tiče konzervansa, možete ga izbaciti ako imate hladno mjesto gdje ćete čuvati pripremljen sok kako vam nebi zakipio.
Umjesto smeđeg, možete koristiti i bijeli šećer, ali zbog okusa koji daje smeđi svakako preporučam njega. Ukoliko imate Lidl u blizini, oni imaju dobru cijenu od kojih 7 kn za 500 g.
Ukoliko ne želite, limunsku kiselinu ne morate staviti u sok, ovih 50 g vam ispadne oko dvije žlice.
Sok je nakon otvaranja najbolje držati u frižideru kako se nebi pokvario.

Share this

Pin