Speculaas keks

Speculaas keksi

 

Speculaas keksi se u Nizozemskoj i Belgiji tradicionalno peku za blagdan Sv. Nikole. U ostalim zemljama Europe i svijeta, pa tako i kod nas većinom se peku za Božić. Sami nose nekoliko naziva Speculoos, Speculaas i Spekulatius, kod nas je poznato Koestlinovo pakiranje koje se može kupiti u trgovinama tijekom cijele godine. Speculaas keksi posebni su po tome što uvijek na sebi imaju neku sliku ili figuru, najčešće je to neka tradicionalna priča ili motiv vezan za život i blagdan Sv. Nikole. Taj motiv je najčešće otisnut na jednoj strani keksa, dok je druga strana ravna.  Tako sam se i ja odlučila koristiti modlicu sa porukom, pomalo u duhu tradicije.

Znam da još nije Sv. Nikola, ali ove kekse doista obožavam i svagdje po trgovinama već se osjeti duh prosinca iako još nije ni studeni, sve znam. Obuzelo me ludilo. Također, stigao mi je novi rezač za kekse iz Shpitza butika koji sam jedva čekala isprobati, a ovo tijesto je idealno za njega jer je čvrsto, pa ako imate neki sličan rezač, odlično će funkcionirati.

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

Također, nisam sama radila mješavinu začina za ove kekse kako se inače radi, već sam koristila gotov začin ‘Spekulatius’ iz  Harissa store , 50 g košta kojih 16 kuna.

Uživajte u  keksima. Možda ih možete nekome pokloniti i obradovati bližnje. Što kažete?

U slast!

Sanj

Speculaas keks
Domaća verzija poznatog kupovnog Speculaas keksa tvrtke 'Koestlin'.
Sastojci:
Sastojci
Priprema:
  1. Prosijte brašno, mljevene bademe, žličicu praška za pecivo i začine.
  2. Izmiksajte maslac zajedno sa šećerom po želji (bijeli, smeđi, muscovado..) dok se sve ne spoji.
  3. Zatim dodajte cijelo jaje i malo naribane korice limuna, nastavite miksati dok se sve lijepo ne spoji kojih 2-3 minute.
  4. Zatim postepeno dodavajte smjesu brašna i miksajte. Kada više ne budete mogli miksati, dodajte preostalo brašno i zamijesite rukama glatko tijesto. Ne treba dodavati ekstra brašna.
  5. Glatko tijesto zamotajte u vrećicu i stavite u frižider da se hladi 3 sata.
  6. Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj površini na debljinu od maksimalno 0.5 cm.
  7. Pećnicu upalite na 170C i ostavite da se grije.
  8. Rezač za kekse svaki put prije upotrebe dobro uronite u brašno, otresite ga pa tek onda utisnite u tijesto praveći oblike po želji.
  9. Pecite kekse 10 minuta.
Napomena:

Ukoliko nemate začinsku mješavinu Spekulatius možete ju pripremiti sami i to tako da pomiješate: cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić u omjerima kako vi to želite, ali da dobijete 3 žličice.

Share this

Pin

23 komentara

  1. Irena Šarlija

    ajme predivni su. mogu zamisliti kako samo mirišu.

  2. Jako su fini, imala sam prije neki drugi recept, a onda sam skuzila da u Koestlinove idu bademi, pa je sada novi na blogu, ovaj je puno puno sličniji 🙂 Jedino sam ja stavila maslac, u original ide biljna mast i jos stosta sto mi ne mozemo kupiti 😀

  3. Irena Šarlija

    i ova modlica je super, daje im poseban štih. ja isto stavljam maslac i umjesto biljne masti i margarina.

  4. Alica Stančin

    Sanja po onom starom receptu ide muscovado šećer, tu ga ne spominješ, zar su bolji bez njega?

  5. Odlični su ovi. Onaj keks je više sličan onim ‘Speculaas’ koje dobiješ uz kavu po kafićima, a ovaj recept je sličniji Koestlinovim Speculaas keksima, što sam ja zapravo i htjela 🙂

  6. Je daaa, modlice su prezakon 🙂 A biljan mast mi je okej, možda bi čak bili još sličniji originalu onda 🙂

  7. Alica Stančin

    Taman sam kupila šećer 😉

  8. Irena Šarlija

    e dat ću si truda i poslati ti recept od frendice za pijane keksiće s biljnom masti i punooo rakije od anisa. to bi tebi ispalo zakon. ja sam ih jednom radila, napila se od mirisa samo. rade se inače sa onim klasičnim modlicama za igrače karte -srce, pik…

  9. Guest

    Moji omiljeni keksi su svi domaći keksi, od šapica do zdravijih verzija poput zobenih keksa! 🙂

  10. Irena, posalji kada ces moci 🙂 Gdje cu nabaviti rakiju od anisa? 😀

  11. Alisa, ti mozes staviti i njega, napisala sam po izboru, netko bijeli bas izbjegava, pa moze zamijeniti s onim sto voli 🙂

  12. Alica Stančin

    Stavila sam pola meda i pola muscavada i savršeni su, mekani, mirišljavi, baš jučer sam ih ispekla za put i cijela mi je kuća mirišala po Božiću 🙂

  13. malltaa

    Meni se tijesto skroz raspadalo, mogla sam ga oblikovati rukama, al razvaljati nikako

  14. Domaćica

    Jel ti se tijesto hladilo 3 sata u frizideru?
    Ja sam svoje bez problema izvaljala, cak sam sliku prilozila. Ja obicno stavim jednako masnoce, jer ne znam to odmjeriti, pa ako je bas super ljepljivo radje dodam saku brasna malo.

  15. Domaćica

    Ja sam bas Spekulatius koristila, ali ti mozes i taj za Paprenjake, mislim da su po sastojcima jako super slicni 🙂

  16. Domaćica

    To je tak lijepoo, obozavam kada kuca mirisi na kolace 🙂

  17. malltaa

    Aha, hladilo se. Morat cu jos koji put praviti pa cemo vidjet kako ce biti

  18. Renata Menon

    Draga Sanja, gdje si kupila Spekulatius začin? HVALA!

  19. Domaćica

    Draga Renata imas u tekstu gote direktan link na shop Harissa 🙂

  20. Renata Menon

    Hvala!

  21. Balassy Gyula

    A sta je sa speculatius zacinom? To ste izostavili iz testa?

  22. Pozdrav,
    Nije izostavljeno, u prvoj rečenici je 🙂
    Prosijte brašno, mljevene bademe, žličicu praška za pecivo i začine.

Trackbacks for this post

  1. Specijal: 10 ideja za blagdanske kekse - Domaćica | Gastro blog