Ima već neko vrijeme kako sam dobila recept za štapiće, ali ih nisam isprobavala do negdje prije, u svojoj tekici imam puno takvih zapisanih recepata koji čekaju red. Sva sreća ovi su došli na red.
Kod mene su danas u verziji s ajvarom od Bakina tajna, a svakako preporučam da ih isprobate i s njihovim pinđurom ili svojim domaćim ako ga pravite. Što se tiče sira, možete koristiti bilo koji tvrdi koji volite, možete dodavati začine poput origana, bosiljka, a možete složiti i neku slanu verziju možda sa šunkom, da budu poput malih pizza zalogaja.
Dobar tek!
Koristite neki kvalitetniji ajvar poput ovog od Bakine tajne ili ukoliko pravite svoj domaći. Što se tiče tvrdog sira koristite onaj koji volite, a tijesto možete iskoristiti i za pizza štapiće.
- 1 dl mlijeka
- 250 g maslaca
- 700 g glatkog brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 100 g kiselog vrhnja
- 1 jaje
- 2-3 žličice soli
- ajvar
- tvrdi sir
- 1 jaje
- sjemenke po želji (sezam, kim, mak..)
-
Mlijeko i maslac malo zagrijte i otopite u lončiću.
-
U posudi izmiješajte sve sastojke i zamijesite glatko tijesto.
-
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenog podlozi na debljinu maksimalno 1 cm.
-
Polovicu tijesta deblje premažite ajvarom, po ajvaru naribajte tvrdi sir. Drugu polovicu tijesta prebacite preko nadjeva, malo utisnite da se spoji.
-
Tijesto prerežite po pola pa režite trakice širine 1-2 cm.
-
Svaku trakicu zarolajte u spiralu i stavite ju u tepsiju obloženu masnim papirom za pečenje.
-
Štapiće premažite umućenim jajetom i po želji pospite sjemenkama po želji.
-
Pećnicu zagrijte na 200C, štapići neka se dižu za to vrijeme.
-
Pecite ih oko 20-30 minuta u zagrijanoj pećnici, odnosno dok ne porumene.
U suradnji s Bakina tajna
Jako cudan okus, nit prhko nit dizano, ne vidim ulogu suhe germe, i nesto nedostaje, jednostavno nemam želje ponoviti recept
Draga Dijana i to je u redu, probali ste i sada znate, svi mi tako 🙂 nešto nam se svidi, nešto ne 🙂