Noa je proslavio svojih pola godine, možda zvuči smiješno, ali za nas roditelje je to baš nekako velika stvar. Ponašali smo se kao da slavimo neki mali rođendan. Zapravo, skoro svakog 25. u mjesecu pečem nešto jer smo doista zahvalni što ga imamo pa uvijek nekom slasticom obilježimo njegov mjesecdan.
No, što se tiče ovih pola godine, odluka je bila pala na tiramisu s malinama. Znam znam, neki koji ovo čitate reći ćete mi, ovo nije tiramisu, ali da ne kompliciramo, okusom i teksturom podsjeća na tiramisu i meni je to dovoljno. Samo što je ovo torta i još je bolja i ljepša od običnog kolača.
Znate što je još super kod ovog recepta? – to što umjesto biskvita možete koristiti piškote, trebat ćete sigurno jedno veliko pakiranje i možda malo više kave od preporučene mjere u receptu. Bit ćete puno brže gotovi, pogotovo jer bi to onda bila torta koja se ne peče, već samo skuhate kremu i čekate da se ohladi.
Moram priznati da su se maline savršeno uklopile, a kako meni samo maline nisu bile dovoljne, ja sam ubacila još i puno pekmeza od malina. Vi koji imate vremena možete sami kuhati coulis (umak) od malina pa njime preljevati, ali meni je ovo bilo lakše, brže i bolje rješenje jer je pekmez ipak malo stabilniji i čvršći.
Za vas imam i kod od 10% popusta na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
Ja sam svoju tortu ukrasila šlagom, cvijećem i natpisom koji sam naručila s facebook stranice Vrhovi za torte. Mogu vam napraviti sve što poželite, a ja sam se odlučila za ovu jednu općenitu verziju ‘Happy’ koju ću moći iskorištavati za razne prilike i kasnije. Vi također svoju tortu izvana prilagodite svojoj prilici, možete ju čak ostaviti golu ili ju skroz obložiti raznim dekorima. Dolcela ima super šarene mrvice kojima možete posipati cijelu tortu, možda ju posipati njihovim listićima badema ili krispi kuglicama.
Zavisi od prigode, zaigrajte se.
Tu sam za sva pitanja ukoliko vam nešto nebi bilo jasno!
U slast!
- 1 cijelo jaje
- 5 žlica šećera
- 7 žlica mlijeka
- 6 žlica oštrog brašna
- 2 žličice praška za pecivo Dolcela
- 500 ml skuhane kave vidi pod napomena
- 2 žličice ruma
- 4 žumanjka
- 150 g šećera
- 500 g mascarponea ili sira po izboru može i svježi sir, krem sir, odlična je i Lidlova skuta
- 2 vanilin šećera Dolcela
- 200 ml tekućeg šlaga 5+ Dolcela ili slatkog vrhnja za šlag
-
Pećnicu upalite na 180 C i ostavite da se grije.
-
Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje, a stranice namastite.
-
Na najjačoj brzini izmiksajte jaje sa šećerom, zatim dodajte mlijeko, brašno i prašak za pecivo – kratko izmiksajte da se spoji.
-
Smjesu izlijte u kalup, pecite oko 10-12 minuta, odnosno dok čačkalica ne izađe van suha.
-
Dok se jedan biskvit peče, pripremite drugi.
-
Unaprijed si za biskvite skuhajte kavu po želji. U skuhanu kavu dodajte malo ruma.
-
Na pari istucite žumanjke sa šećerom dok ne pobijele. Ostavite da se prohlade.
-
Kada se malo prohlade u njih umiješajte sir i vanilin šećere. Izmiksajte da se spoji.
-
Posebno izmiksajte tekući šlag ili slatko vrhnje za šlag i lagano umiješajte u smjesu žumanjaka i sira.
-
Ponovno sastavite kalup, obložite ga masnim papirom skroz u visinu, a ukoliko imate unutar njega dodatno omotajte kuhinjski podmetač kako bi vam torta bila čvrsta budući da je puno višlja od samog kalupa.
-
Kavu rasporedite na 3 jednaka dijela.
-
Kremu rasporedite na 3 jednaka dijela.
-
Pekmez i maline također.
-
Na dno kalupa stavite jedan biskvit, cijelog ga izbodite slamkom pa ga zalijte jednim dijelom kave, premažite jednim dijelom pekmeza, rasporedite jedan dio malina i premažite jednim dijelom kreme. Stavite drugi biskvit i ponovite postupak, izbodite slamkom, zalijte drugim dijelom kave...
-
Tortu ostavite 4-5 sati u hladnjaku da se stvrdne, a može i preko noći.
-
Sutradan maknite kalup i ukrasite tortu po želji.
Napomena:
Torta je jako sočna i topi se u ustima, ali je zato i vlažna i nakon nekog vremena postoji mogućnost da će oko nje na tanjuru biti kave. Ovo možete spriječiti tako da biskvite natopite s malo manje kave od moje preporuke.
Ukoliko vam se neda gnjaviti s biskvitima, možete koristiti i piškote koje ćete umočiti u kavu.
U suradnji s Dolcela
Fina torta! srecan vam polurodjendan! Ah kad se sad sjetim kakvi smo mi bili kao freski roditelji. sad po drugi put mnogo smo stalozeniji i promisljeniji i to daje mnogo bolje rezultate. ne trcimo na svaki mig kao sa cerkom i ne pravimo slona od svake musice.
Koje bi bile mjere za kalup od 26 cm? Malena ima rodendan za 15tak dana i ova mi se cini kao super osvjezavajuca torta..
Hvala puno 🙂 Je, kažu da s drugim ide opuštenije 🙂 Moram priznati da mi i s Noom idemo opušteno, odnosno trudimo se ne držati ga pod staklenim zvonom, imamo još troje malih nećaka od naših seka, pa smo se dosta naučili uz njih 🙂 ali da smo u nekim situacijala malo zbunjeni i poplašeni, itekako jesmo 😀
Pozdrav Andreja 🙂 budem ju ja danas ponovila za kalup 24-26 cm pa cu ti javiti, taman sutra imam goste pa ću isprobati napraviti tako i onda ti javim iz prve ruke da ti ne dajem krive informacije 🙂
BOk!
Moze li umjesto kAve(koju moj dragi nevoli 🙂 )ici nEsto Drugo?
Hvala
Ankica
Super! Baš sam jučer razmišljala o jednom tiramisu kolaču s jagodama kojeg sam pravila prošle godine i pomislila kako bi mi sigurno netko rekao da to ne može biti tiramisu. 😀 Drago mi je da vidim ovaj tvoj recept, sigurno ću ga uskoro isprobati! 🙂
Moze. Hvala. Iscekujem recept.. ?
MOŽE SE NATOPITI MLIJEKOM:) ALI SE I NE MORA NATOPITI S NIČIM, SAMO ONDA BUDE MALO SUHO MOŽDA JER JE BISKVIT DEBLJI, PA JE OPCIJA DA S EBISKVITI REŽU PO POLA I ONDA NE TREBA TOPITI NIČIM 🙂
Ma da, najviše volim kad mi se nađu pametovati,znam da nije i znam, ali nemam pametniji naziv za ovo 🙂 kad ja i tiramisu radim sa svježim sirom često, pa to nije tiramisu, kako da nazovem – kolač sa sirom i kavom kao tiramisu pa nek si ljudi misle šta ja sad tu izvodim 😀
Znači ovako, preporučam ti da napraviš biskvite radiš duplo i da ih napraviš samo 2 komada jer će inače biti previsoka
znači:
2 jaja,
10 žlica šećera
14 žlica mlijeka
12 žlica oštrog brašna
4 žličice praška za pecivo
A krema ti je dovoljna i ova iz recepta, eventualno 1.5 mjera, ali nikako ne dupla mjera.
Možeš napraviti i jedan biskvit (po gore navedenim omjerima koje sam ti napisala), natopiti ga kavom, premazati pekmezom, staviti punooo malina, red kreme, red piškota umočenih u kavu, opet maline i krema.
Tako ćeš peći jedan biskvit i olakšati si posao, a svejedno ćeš dobiti lijep presjek 🙂
Puno hvala. Javim dojmove! 🙂
Draga sanja.Vezano za povećanje doze kod kalupa od 24-26cm o čemu si govorila u jednom komentaru, navela si dozu za biskvit (2 jaja, 10 žl.šećera….)znaci to su podaci za 1 biskvit i tako to povežem i dok se jedan peče krenem s drugim? sam dobro skužila? 🙂 hvala ti unaprijed
Tako je, ono je za jedan biskvit 🙂 Dobro si skužila, ja sam inače slabija u objašnjavanju 🙂 nema na čemu, ako bi negdje zapela piši ovdje ili na facebook, instagram 🙂
Hvala ti na odgovoru. 🙂 jos jedno pitanjce; kod ukrašavanja torte, dali si ti koristila neki butter creme ili je ovo ista krema kao i unutar torte?
Ista krema kao u torti 🙂
Hvala puno na receptu, za nekoga tko nije nikada pekao tortu, ovo je bilo baš lako, a ispalo jako ukusno. ako možeš samo malo pojasniti za kremu od žumanjaka – da li stavim žumanjce i šećer i odmah na paru i miješam dok ne pobijeli ili ih prvo smiksam prije? pitam jer mi se taj šećer nikako nije otopio do kraja a miješala sam dosta dugo. puno hvala na odgovoru i sve pohvale za blog.
Pozdrav ?
Imam i ja pitanjce
Smatrate li da se krema smije napraviti jedan dan, a koristiti ju iduci dan?!
Htijela bih da mi maline ostanu što svježije jer su osjetljive, a htijela bih si pripremu obaviti ranije… Hoce li se previse stisnuti za razmazivanje?! Hvala unaprijed 🙂
Draga Sanja,
Može li se krema obojati bojom u gelu?
Unaprijed hvala i za odgovor i za divne recepte.
Vjerujem da bi mogla, ja još nisam probala ovu bojati, ali možete probati, dosta je krema glatka i trebalo bi biti okej. Probajte možda uzeti dio kreme za probu samo pa ćete vidjeti kako se ponaša 🙂