Torta Marija

Torta s bananama

Napokon ću sa svima vama podijeliti i ovaj recept – recept za najbolju tortu s bananama, tortu Mariju. Ne znam od kud joj ime, ali ju poznajem pod tim imenom i pod tim imenom je meni jako draga.

Nije se pekla u mojoj obitelji, već u muževoj, svekrva ju peče uvijek za neka veća slavlja, kirvaje, rođendane i imendane koji se u njihovoj obitelji nekad slave više nego rođendani. Tako je torta Marija obavezan dio slavlja za blagdan Sv. Kate (25.11.) koji se bliži pa vam u tu čast donosim i recept.

Ovo je velika torta, doista za velika slavlja. Sočan čokoladni biskvit, krema od pudinga i banane, vole ju i mali i veliki, nadam se da će se svidjeti i vama.

U slast!

Torta Marija
Sastojci:
Sastojci za biskvite:
  • 21 žlica glatkog brašna
  • 2 Dolcela praška za pecivo
  • 3 žlice Dolcela kakaa u prahu
  • 3 jaja
  • 24 žlice šećera
  • 27 žlica mlijeka
Sastojci za kremu:
  • 1 l mlijeka
  • 3 Dolcela pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 5 žlica mljevenih oraha
  • 3 banane
Priprema:
  1. U jednoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.

  2. Pečete 3 biskvita koje ćete kasnije prerezati po pola kako biste dobili sveukupno 6 kora.

  3. Pećnicu zagrijte na 200C i ostavite da se grije. Kalupu za torte promjera oko 28 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite s malo maslaca.

  4. Za jedan biskvit pjenasto izmiksajte 1 jaje i 8 žlica šećera pa zatim dodajte 9 žlica mlijeka i 8 žlica pripremljenog brašna koje ste znači pomiješali s praškom i kakaom.

  5. Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 10 minuta.

  6. Za to vrijeme po istim mjerama izmiksajte drugi biskvit, ispecite ga pa izmiksajte i treći.

  7. Ohlađene biskvite prerežite po pola.

  8. Kremu pripremite tako da mlijeko pomiješate s pudinzima i šećerom, stavite na vatru i kuhate dok se ne zgusne (oko 10 minuta). Kremu prekrijte s prijanjajućom folijom i ostavite je da se ohladi.

  9. Maslac ili margarin neka vam bude sobne temperature, dobro ga izmiksajte mikserom kako bi postao kremast pa ga umiksajte u ohlađenu puding kremu.

  10. Na kraju u kremu umiješajte i mljevene orahe i zgnječene banane. Sve dobro promiješajte i mažite kore.

  11. Tortu po želji ukrasite šlagom. 

  12. Dobro ju ohladite pa poslužite.

Napomena:

Ukoliko vam tako bude lakše možete prvo pripremiti kremu pa dok se onda hladi vi pecite biskvite.

Torta s bananama

U suradnji s Dolcela

Share this

Pin

4 komentara

  1. Paulina

    Sretam rođendan! Navedeni su sastojci za sva 3 biskvita? 🙂

  2. Paulina

    Sad sam prosla kroz postupak i vidim da je za 3 biskvita. Ispricavam se ?

  3. Maja

    Pozdrav!
    Mene zanima jeste li odvajali žumanjak i bjelanjak tokom pripreme BISKVITA? Nije navedeno, a zanima me prije nego se upustim u pravljenje torte.
    Hvala puno na odgovoru!

  4. Draga Maja, nisam, radila sam tako kako sam opisala, nemate brige 🙂
    Nadam se da će vam biti fina