Napokon ću sa svima vama podijeliti i ovaj recept – recept za najbolju tortu s bananama, tortu Mariju. Ne znam od kud joj ime, ali ju poznajem pod tim imenom i pod tim imenom je meni jako draga.
Nije se pekla u mojoj obitelji, već u muževoj, svekrva ju peče uvijek za neka veća slavlja, kirvaje, rođendane i imendane koji se u njihovoj obitelji nekad slave više nego rođendani. Tako je torta Marija obavezan dio slavlja za blagdan Sv. Kate (25.11.) koji se bliži pa vam u tu čast donosim i recept.
Ovo je velika torta, doista za velika slavlja. Sočan čokoladni biskvit, krema od pudinga i banane, vole ju i mali i veliki, nadam se da će se svidjeti i vama.
U slast!
- 21 žlica glatkog brašna
- 2 Dolcela praška za pecivo
- 3 žlice Dolcela kakaa u prahu
- 3 jaja
- 24 žlice šećera
- 27 žlica mlijeka
- 1 l mlijeka
- 3 Dolcela pudinga od vanilije
- 200 g šećera
- 250 g maslaca ili margarina
- 5 žlica mljevenih oraha
- 3 banane
-
U jednoj posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo i kakao.
-
Pečete 3 biskvita koje ćete kasnije prerezati po pola kako biste dobili sveukupno 6 kora.
-
Pećnicu zagrijte na 200C i ostavite da se grije. Kalupu za torte promjera oko 28 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice namastite s malo maslaca.
-
Za jedan biskvit pjenasto izmiksajte 1 jaje i 8 žlica šećera pa zatim dodajte 9 žlica mlijeka i 8 žlica pripremljenog brašna koje ste znači pomiješali s praškom i kakaom.
-
Smjesu izlijte u kalup i pecite oko 10 minuta.
-
Za to vrijeme po istim mjerama izmiksajte drugi biskvit, ispecite ga pa izmiksajte i treći.
-
Ohlađene biskvite prerežite po pola.
-
Kremu pripremite tako da mlijeko pomiješate s pudinzima i šećerom, stavite na vatru i kuhate dok se ne zgusne (oko 10 minuta). Kremu prekrijte s prijanjajućom folijom i ostavite je da se ohladi.
-
Maslac ili margarin neka vam bude sobne temperature, dobro ga izmiksajte mikserom kako bi postao kremast pa ga umiksajte u ohlađenu puding kremu.
-
Na kraju u kremu umiješajte i mljevene orahe i zgnječene banane. Sve dobro promiješajte i mažite kore.
-
Tortu po želji ukrasite šlagom.
-
Dobro ju ohladite pa poslužite.
Ukoliko vam tako bude lakše možete prvo pripremiti kremu pa dok se onda hladi vi pecite biskvite.
Sretam rođendan! Navedeni su sastojci za sva 3 biskvita? 🙂
Sad sam prosla kroz postupak i vidim da je za 3 biskvita. Ispricavam se ?
Pozdrav!
Mene zanima jeste li odvajali žumanjak i bjelanjak tokom pripreme BISKVITA? Nije navedeno, a zanima me prije nego se upustim u pravljenje torte.
Hvala puno na odgovoru!
Draga Maja, nisam, radila sam tako kako sam opisala, nemate brige 🙂
Nadam se da će vam biti fina