Ulje od medvjeđeg luka i priroda kao najveća smočnica na svijetu

ulje od srijemuša medvjeđeg luka

Nastavljam svoju priču kroz projekt održivog razvoja robne kuće IKEA i danas vas vodim u šumski svijet. U mom kraju srijemuš – medvjeđi luk raste na svakom koraku, šume su ga pune, a i naša dvorišta. Kod mame doslovno raste ispod brajde, pored garaže. Lako ga i sami možete posaditi kod sebe u vrtu nakon čega ne zahtjeva nikakvu brigu.

Iako se kod nas većinom jede na salatu, uvijek smo u potrazi za novim receptima kako bismo ga što bolje iskoristili. 

U moru svakakvih časopisa koje skupljamo i mama i ja, kao i nekih knjižica s ljekovitim biljkama, pronašle smo ideju za ulje od srijemuša – medvjeđeg luka i ja sam odmah rekla da, to je to, isprobavamo. Kasnije, istraživajući, pronašla sam da je taj ‘recept’ jako popularan među kuharima jer se njime medvjeđi luk uspije sačuvati cijelu godinu, sve do njegove iduće sezone. Kako je medvjeđem luku sezona doista kratka, mnogi ga osim stavljanja u ulje čuvaju i u škrinji, pogodan je za zamrzavanje pa ga tako zamrznutog možete koristiti kao dodatak jelima isto kao i ulje.

Ovo je recept koji iskorištava prirodu u najboljem mogućem pogledu. Ulje se može koristiti u kuhanju drugih jela – odlično je za salate, umake, rižota, namaze, pesto, s jajima, odnosno za bilo koje jelo gdje inače dodajete češnjak ili kada vam se neda čistiti i sjeckati češnjak samo dodajte par kapi ulja u jelo i to je to, dobit ćete pravi mali festival okusa na tanjuru.

 

Priroda kao najveća smočnica na svijetu

Potraga za hranom u prirodi jedna je od temeljnih i najstarijih aktivnosti kojima su se ljudi bavili. Divlje biljke sadrže neobično velike količine hranjivih tvari. Uzgojene biljke se ne mogu mjeriti sa svojim divljim dvojnicama kada je u pitanju količina vitamina i minerala koje divlje biljke prirodno posjeduju.

Samonikla biljka raste tamo gdje može dobro uspijevati i gdje može dobiti svu vodu, sunce i hranjive tvari koje treba. Gdje god živjeli, ukoliko zavirite u vašu obližnju šumu, livadu ili polje zasigurno ćete pronaći divlje plodove koje vam nudi priroda i samim time kada krenete u potragu otvarate najveću i najzdraviju smočnicu na svijetu.

Tako je trenutno kod nas, šume mirišu i prekrivene su debelim pokrivačem medvjeđeg luka iliti divljeg češnjaka. A znate li od kud mu naziv ‘medvjeđi luk’? – dobio ga je jer je istinska proljetna poslastica medvjedima koji se bude iz zimskog sna, a znajte da i nama ljudima služi kao izvrstan čistač za proljetno čišćenje organizma.

Budite odgovorni prema prirodi i ukoliko tijekom šetnje po šumi osjetite jak miris češnjaka, znajte da je to medvjeđi luk. Odgovorno ga berite, nemojte uništavati biljni svijet. Ostavite biljku čitavom kako bi svi imali koristi i nagodinu od nje.

Istražite koju još hranu možete pronaći u vašem kraju, jer u prirodi hranu možete pronaći cijele godine, žetva je svaki mjesec!

ulje od srijemuša medvjeđeg luka

Konkretna iskustva iz našeg doma

Mi smo kroz projekt održivog razvoja doista puno toga naučili i puno smo toga usvojili. Recikliramo (odvajamo plastiku i papir), kuhinja je organizirana da se hrana ne baca i ostaci hrane koriste se za stvaranje novih jela (o ovome vam planiram pisati u budućem postu) isto tako, konzerviram svoju hranu godinama.

Koristimo jorgane sukladno godišnjim dobima (zimi one koji nas dodatno griju pa ne moramo podizati grijanje, ljeti one lagane kako nebismo dodatno morali paliti klimu), a na dijelu prozora imamo zavjese za regulaciju topline jer koristeći tekstile robne kuće IKEA za izolaciju prozora i vrata, također štedimo energiju i reguliramo temperaturu u svom domu. Zavjese sprečavaju sunčeve zrake ljeti, a zimi zadržavaju toplinu u domu.

Vrlo je sve jednostavno i tu je ljepota malih radnji koje doprinose nećem većem, a to je očuvanje planeta za sve nas i za generacije koje dolaze.

Najveća iznenađenja

Led rasvjeta – kažu da je LED najvažnija inovacija u rasvjeti od otkrića električne rasvjete. Većinu našeg poklon bona koji smo dobili u sklopu projekta održivog razvoja potrošili smo upravo na nju, u našem domu sve je LED. Ja obožavam to što postoji mogućnost biranja topline svijetla, jer ne volim ono bijelo svijetlo, već više žućkasto koje daje ‘homey’ ugođaj. Otkako smo u projektu, znači zadnjih godinu dana, nismo promijenili još nijednu žarulju, a o promjeni žarulja nebi trebali razmišljati još minimalno 5 godina.

Punjač baterija i punjive baterije – ovo nam je bilo otkriće i jedna mala promjena u kućanstvu, gadget više, koji je donio velike uštede za kućni budget i preporučam svakome. Uz sam punjač uložili smo i u razne punjive baterije kako bismo imali za sve za što nam može zatrebati, od sata, daljinskog, tlakomjera do dječjih igračaka za koje je poznato da ih se nijedan roditelj ne može nakupovati dovoljno, a mi smo tada znali da postajemo mama i tata. Ova kupovina bila je bingo!

S našim favoritima i završavam ovaj post i napokon donosim recept za ulje od medvjeđeg luka, a za ostale priče ambasadora svakako svratite do posebno kreirane stranice vizijadoma.hr – gdje se također čitamo!

 

Ulje od srijemuša - medvjeđeg luka
Jednostavan recept za ulje kojim ćete savršeno aromatizirati svoja jela. Ovim receptom miris i okus medvjeđeg luka čuvate sve do iduće sezone.
Sastojci:
Sastojci
  • 1 l maslinovog ulja
  • 5 šaka srijemuša - medvjeđeg luka
Priprema:
Priprema
  1. Medvjeđi luk operite pa zatim posušite od vode. Malo ga prebrišite papirnatim ručnikom pa ga zatim dodatno ostavite da se posuši barem sat vremena. Ja sam raširila papirnate ručnike na stol pa listove medvjeđeg luka raširila po ručnicima.
  2. Tek kada ste sigurni da su listovi suhi (na njima ne smije biti vode kako vam ulje nebi užeglo) narežite listove na trakice, stavite ih u veliku staklenku, zalijte maslinovim uljem, promiješajte i spremite u frižider na 3 tjedna.
  3. Ulje promiješajte svakih par dana kako bi se gornji listovi potopili budući da malo isplivaju van pa da se nebi pokvarilo.
  4. Ulje nakon 3 tjedna procijedite u staklene boce i dalje ih nastavite čuvati u frižideru čak do godine dana.
  5. Ulje se može konzumirati već nakon tjedan dana, ali pravu boju medvjeđeg luka poprimit će tek malo kasnije.
  6. Koristite ga kao dodatak salatama, umacima, rižotima ili bilo gdje gdje biste inače koristili češnjak.
Napomena:

Korisne napomene:
U ulje možete dodavati začine po želji.

 
U suradnji s IKEA

Share this

Pin