Vanil cvjetići

Ovo su najbolji vanil cvjetići koje sam ja jela, mekani su, prhki i tijesto je stvarno podložno izmjenama pa ga tako prema potrebi oblikujem u krancle, linzere ili vanil cvjetiće. Krancle su one klasične, vama poznate i kao božićne zvjezdice ili kako već, linzeri su keksi s dodatkom badema u tijestu, a vanil cvjetići s dodatkom vanilije ili vanil šećera.

Kako nam se bliži Uskrs i proljeće je u punom cvatu, donosim upravo jednu takvu kombinaciju – prhki vanil cvjetići s lemon curdom. Trebala mi je žuta krema koja će glumiti žumanjak u ovim keksima u obliku jajeta, a isto tako i što će puniti rupicu u cvjetićima.

Kalup cvjetića postoji svagdje, ali kalup pisanice nisam pronašla nigdje pa sam se sama primila posla. Vladimir mi je isprintao, ja sam rezala oblike, naslonila ih na tijesto i nožićem izrezala kekse. A s Noom sam išla do vrta trgati ove lijepe grane jer mi je na fotografiji trebalo i živo proljeće.

Recept za lemon curd postoji na blogu od prije pa vam ga ovdje neću posebno pisati budući da vanil cvjetiće možete mazati bilo kojom marmeladom, a ako mora biti marmelada uvijek preporučujem onu od kajsija, ne znam zašto ali savršeno paše s prhkim tijestom.

U slast!

Vanil cvjetići
Jednostavni recept za vanil cvjetiće - obavezan za vrijeme bilo kojeg blagdana i punjen po želji. Kod mene danas u kombinaciji s lemon curdom, a kod vas može biti s marmeladom po želji.
Sastojci:
Sastojci
 • 200 g maslaca ili margarina sobne temperature ne smije biti premekan
 • 2 žumanjka
 • 100 g šećera
 • 2 vanilin šećera
 • 300 g glatkog brašna
Priprema:
Priprema
 1. Izmiksati maslac, žumanjke i šećere, zatim dodati brašno pa ručno zamijesiti glatko tijesto. Ne treba dodavati mlijeko ni vodu. Ukoliko bi vam tijesto bilo mekano stavite ga u frižider na 30 minuta - to zavisi koliko vam je maslac bio mekan.
 2. Tijesto razvaljajte na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi (stvarno ju dobro pobrašnite) - tijesto malo pobrašnite i odozgora prije valjanja.
 3. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećnice prekrijte masnim papirom za pečenje.
 4. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Modlicu prethodno svaki put prije rezanja umočite u brašno.
 5. Polovici keksa izdubite rupu.
 6. Kekse na gusto poslažite na tepsiju. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu oko 10-15 minuta. Oni ne smiju izgoriti, dno će im samo blago pozlatiti - ali pazite na vrijeme, nije svaka pećnica ista.
 7. Dok se jedni keksi peku, napravite druge, a ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite postupak rezanja.
 8. Pečene kekse premažite punjenjem po želji. One kekse s rupom posipajte sa šećerom u prahu, pa ih takve posipane zaljepite na punjenje.
Napomena:

Korisne napomene:
Tijesto se u svakoj pećnici vremenski drugačije peče pa pazite na svoje kekse.
Također, duljina pečenja zavisi i o debljini keksi pa pazite i na to, ako bi vam se nakon pečenja počele mrviti to bi značilo da nisu dovoljno pečeni.

Share this

Pin