Vanil cvjetići

Ovo su najbolji vanil cvjetići koje sam ja jela, mekani su, prhki i tijesto je stvarno podložno izmjenama pa ga tako prema potrebi oblikujem u krancle, linzere ili vanil cvjetiće. Krancle su one klasične, vama poznate i kao božićne zvjezdice ili kako već, linzeri su keksi s dodatkom badema u tijestu, a vanil cvjetići s dodatkom vanilije ili vanil šećera.

Kako nam se bliži Uskrs i proljeće je u punom cvatu, donosim upravo jednu takvu kombinaciju – prhki vanil cvjetići s lemon curdom. Trebala mi je žuta krema koja će glumiti žumanjak u ovim keksima u obliku jajeta, a isto tako i što će puniti rupicu u cvjetićima.

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

Kalup cvjetića postoji svagdje, ali kalup pisanice nisam pronašla nigdje pa sam se sama primila posla. Vladimir mi je isprintao, ja sam rezala oblike, naslonila ih na tijesto i nožićem izrezala kekse. A s Noom sam išla do vrta trgati ove lijepe grane jer mi je na fotografiji trebalo i živo proljeće.

Recept za lemon curd postoji na blogu od prije pa vam ga ovdje neću posebno pisati budući da vanil cvjetiće možete mazati bilo kojom marmeladom, a ako mora biti marmelada uvijek preporučujem onu od kajsija, ne znam zašto ali savršeno paše s prhkim tijestom.

U slast!

Vanil cvjetići
Jednostavni recept za vanil cvjetiće - obavezan za vrijeme bilo kojeg blagdana i punjen po želji. Kod mene danas u kombinaciji s lemon curdom, a kod vas može biti s marmeladom po želji.
Sastojci:
Sastojci
Priprema:
Priprema
  1. Sastojke za tijesto spojite u posudi i zamijesite glatko tijesto. Ne treba dodavati mlijeko ni vodu. Ukoliko bi vam tijesto bilo mekano stavite ga u frižider na 30-45 minuta - to zavisi koliko vam je maslac bio mekan.

  2. Tijesto razvaljajte na tanko na dobro pobrašnjenoj podlozi (stvarno ju dobro pobrašnite) - tijesto malo pobrašnite i odozgora prije valjanja.
  3. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije. Tepsiju od pećnice prekrijte masnim papirom za pečenje.
  4. Modlicama ili čašom izrežite oblike po želji. Modlicu prethodno svaki put prije rezanja umočite u brašno.
  5. Polovici keksa izdubite rupu.
  6. Kekse na gusto poslažite na tepsiju. Stavite ih peći u zagrijanu pećnicu oko 10-15 minuta. Oni ne smiju izgoriti, dno će im samo blago pozlatiti - ali pazite na vrijeme, nije svaka pećnica ista.
  7. Dok se jedni keksi peku, napravite druge, a ostatke tijesta ponovno zamijesite, razvaljajte i ponovite postupak rezanja.
  8. Pečene kekse premažite punjenjem po želji. One kekse s rupom posipajte sa šećerom u prahu, pa ih takve posipane zaljepite na punjenje.
Napomena:

Korisne napomene:
Tijesto se u svakoj pećnici vremenski drugačije peče pa pazite na svoje kekse.
Također, duljina pečenja zavisi i o debljini keksi pa pazite i na to, ako bi vam se nakon pečenja počele mrviti to bi značilo da nisu dovoljno pečeni.

Share this

Pin