Zdrave palačinke

Zdrave palačinke

Mislila sam da zdrave palačinke ne mogu biti baš jako jako fine, jednostavno volim one klasične, kao i svi. Ali odlučila sam im dati šansu, vjerujte mi nisam požalila. Radila sam ih dva dana za redom, svi u kući su ih probali, svima su fine i nestaju brzinom svjetlosti.  Mekane su, sočne, tope se u ustima, nisu gumene niti žilave, što me je dodatno iznenadilo. Kod ovog recepta je odlično i to što ga možete nadograđivati, uz glavni sastojak – zobene pahuljice, možete, ali ne morate nadodati mak, kokos, rogač, kakao… Igrajte se bez grižnje savjesti, pritom pazeći na svoje zdravlje. Ne  može bolje.
Ove palačinke su odlične za one koji pokušavaju smršaviti, za sportaše, za one koji pokušavaju podići imunitet, hraniti se zdravo ili jednostavno za one koji vole isprobati nešto novo.

Zašto su palačinke zdrave?

Zbog sastava ugljikohidrata u zobi, ona će se sporije probavljati, te će vas tako ravnomjernije i dugotrajnije činiti sitim. Kao posljedicu toga, imat ćete ravnomjernije i dugotrajnije opskrbljivanje energijom.

Zob ima više proteina od drugih žitarica. 100g zobi ima čak 17 g proteina. Ovo su prave proteinske palačinke. Također su dobar izvor aminokiselina, vitamina (A, B1, B5, B6, E, K…) i minerala (Ca, Mg, Fe, Zn, Cu, Mn…).

Zob regulira probavu, ubrzava detoksikaciju organizma, jača imunološki sustav, a sadrži i rijetki vitamin H (biotin) koji povoljno djeluje na kosu, kožu i notke. Radi se o žitarici koja sadrži najviše masnih kiselina (oleinska i linolenska) raspoređenih u vrlo dobrom omjeru. Drugim riječima, zob je žitarica koja se pod obavezno mora naći u vašem tanjuru.

Igrajte se, uživajte i budite mi zdravi.

U slast!

Recept

5 from 2 votes
Zdrave palačinke

Zdrave palačinke sa zobenim pahuljicama.

Sastojci:
Sastojci za oko 20 palačinki
  • 250 g zobenih pahuljica
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 vanil šećera ili po zaslađivač po želji: med stevija..
  • malo naribane korice limuna ili prstohvat limun šećera (može i bez ovoga)
  • 500 ml obične ili gazirane vode
  • 2 cijela jaja
  • ukoliko želite:  rogač mljeveni mak, kokos... (omjeri su vama po želji, no, nemojte pretjerati)
Priprema:
  1. Zobene pahuljice usitnite u blenderu da dobijete brašno. Ukoliko imate sitnije pahuljice, ne morate ih uopće mljeti.

  2. Sve sastojke stavite u posudu i izmješajte pjenjačom.

  3. Smjesu ostavite da odstoji 15 minuta prije pečenja. Ukoliko želite u nju možete dodavati malo maka, rogača, kokosa i sl.

  4. Tavu na kojoj ćete peći palačinke blago premažite uljem, maslacem ili nekom drugom masnoćom po želji. Uzmite malu šeflju i njome na dobro zagrijanu tavu stavljajte smjesu tako da samo izlijete smjesu u mali oblik malog kruga. Smjesa za ovakvo pečenje vam treba biti gusta. Na tavu vam stanu 3-4 palačinkice. Pecite na svakoj strani dok ne porumeni, možda oko pola minute- minutu.

Napomena:

Mažite ih po želji. One s kokosom su odlično išle uz čokoladu i posipan kokos, ove s makom meni odlično pašu uz pekmeze ili kao na slici - čokolada i maline. Jednako su fine i same. Ukoliko vam ostane koja, spremite ih u frižider pa jedite ponovno sutra.

 

Najdraža kombinacija mi je ipak bijela linolada, pekmez od višanja, tekući jogurt i malo cimeta na vrhu.

 

Share this

Pin

11 komentara

  1. elly

    jutros napravljene za doručak. Pola s makom i pola s kokosom. S kokosom su svakako finije. I nisam imala grižnju savjesti kad sam smazala 3kom :))))
    Smjesa treba biti gušća nego kao za obične palačinke, jel’da?

  2. E, upravo to, pojedes nekoliko i nema griznje savjesti, ajoj sto to volim 😀
    Da, gusca, ako ti treba za malo vecu palacinku, slobodno nadodas malo vode jos, pa ce se dati vise razljevati po tavi.

  3. Anonymous

    Isprobano, odlicno su ispale. radila sam velike i sve dobro razrijedila vodom, brzo se peku i ne raspadaju se. Svaka pohvala!

  4. Radila ih danas.

    Ispale odlično.

    Još sa domaćom mermeladom od smokava, mmmm

    hvala

  5. Uhhh ovo moram hitno da probam!

  6. Suzana

    Fenomenalne,meke i fine cak i hladne. Jedino savjet,peci na kokosovom ulju.

  7. Eni

    Kako bi išlo sa kukuruznim pahuljicama. Čisto me zanima, njih uvijek imam. ??

  8. Andreja

    Recept je odličan, trenutno svi ukućani paze na prehranu pa je ovakav recept pravo otkriće! Posebno ovaj dio s kokosom. Mljac!

  9. Anita

    Prefino!!!
    Odvojila u tri smjese jednu obićnu, drugu kokos i treča rogač
    Sve su prefine, ali kokos pobjeđuje?
    Ukučani prezadovoljni

  10. Dea

    ODLUCNE!!
    Pravila sam obicne, slj. put isprobavam sa kokosom

  11. Ivana

    Lijep pozdrav

    Meni sa gušćom smjesom su iznutra NE Pečene, a kad sam dodala mlijeko, vodu, kod rjeđe smjese opet isto. Zna netko gdje Griješim?