Svaki tjedan kuglof jedan. Tako se nekako zaredalo ovog prosinca, svakakvi okusi, mirisi, dekoracije. Nadam se da vas je barem malo inspiriralo na pečenje i da si zamirišete svoje domove u ova zimska popodneva.
Danas je na redu jedan zimski, božićni kuglof koji u sebi ima i cimet, naranču, brusnice, sve se lijepo nadopunjuje. Sočan je i mirisan, baš kako treba.
Dekoracija je nastala uz pomoć Paloma winter salveta koje sam danas samo zarolala uz malo špagice i postavila ih uz tanjure, jednostavno i lijepo.
Želim vam lijepe blagdane.
U slast!
- Sastojci
- 3 jaja
- 200 ml tekućeg jogurta
- 150 ml ulja
- korica i sok 1 naranče
- 1 žličica cimeta
- 150 g smeđeg ili bijelog šećera ili pola pola
- 220 g glatkog brašna
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- šaka brusnica
- po želji i šaka grožđica
-
Pećnicu zagrijte na 200°C.
-
Kalup za kuglof namastite i pobrašnite (mjere mogu ići i u manji i u veći kalup).
-
Sve sastojke za kuglof izmiješajte pjenjačom pa smjesu izlijte u kalup.
-
Stavite peći oko 30-40 minuta, zavisno od pećnice.
-
Pred kraj pečenja na kuglof možete staviti komad masnog papira za pečenje kako vam gornji dio kuglofa ne bi previše potamnio.
-
Ako biste radili glazuru, tada samo 1 bjelanjak lagano izmiješajte pjenjačom da se malo zapjeni pa mu dodajte otprilike 200-250 g šećera u prahu, možda i više. Smjesa treba biti jako jako gusta da jedva miješate. Prelijte po hladnom kuglofu i ostavite da se osuši na miru. Nemojte premještati kuglof jer će vam se glazura naborati.
U suradnji s Paloma
ovaj kuglof radim već deseti put u ove dane blagdana . Ja sam ga malo izmjenila , smanjim šećer na 80gr, brašno stavim pola glatko pola oštro 130gr jer dodam sok i od od pola naranče , umjesto običnog dodam maslinovo ulje , arome koje god volim , maraskino, rum cimet kardamom, klinčić. ma sveeeee šta miriši dodam , grožđica i brusnica stavim duplo više jer muz tako voli i bude divan , divan , mekan , sočan mirisan probajte …hvala na vašem receptu , pratim vas i sretna nova i još puno kuhanja vam želim