Bakine šape s orasima

 

Šape s orasima nisam jela sigurno deset godina, one prave bakine koje je uvijek radila za Božić. U mojoj obitelji ih nitko više ne radi, a ja sam se zaželjela tog okusa.

Ove godine odlučila sam ih sama raditi. Imala sam starinske modlice za šape, iskopali smo recept iz bakine kuharice stare preko 30 godina, zamijesila sam i tijesto i naoružala se strpljenjem. Ukoliko se odlučite raditi s modlicama za šape, tu ima jako puno posla, jako puno punjenja i jako puno paženja pri pečenju i nekako mi se čini da je taj način baš za bake, kada žele obradovati svoje unuke i ukućane i imaju vremena i snage i volje.

Ja sam se s ovim tijestom puno igrala, pa sam kao mlada domaćica koristila obične modlice za kekse u obliku sobova, ali sam od ovog tijesta radila i kuglice kao kada inače radite medenjake. Tijesto je poprilično podatno za svaku vrstu obrade, pa za što god da se dolučite, vjerujem da će vam uspjeti i da će biti fino.

U slast!

Sanja

Recept

5 from 2 votes
Šape s orasima
Bakine šape s orasima
Tradicionalan recept za bakine šape kojeg lako, u nedostatku kalupa, možete napraviti pomoću modlica za kekse ili ih oblikovati u kuglice poput medenjaka.
Sastojci:
  • 500 g brašna
  • 250 g svinjske masti
  • 250 g mljevenih oraha
  • 250 g šećera
  • 3 jaja
  • šećer u prahu za posipavanje
Priprema:
  1. U veliku posudu stavite sve sastojke i rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
  2. Pećnicu upalite na 180C da se grije.
  3. Ako ćete raditi sa modlicama za šape njih je ipak prije potrebno malo namastiti i to tako da uzmete kist, ravnomjerno ih premažete s masti, te ih posipate s malo brašna. Modlice tijestom punite do pola. U pećnicu stavljajte peći one istih oblika i debljina kako bi vam se ravnomjerno pekli.
  4. Ako ćete koristiti obične modlice za kekse raznoraznih oblika, tijesto uz pomoć još brašna razvaljajte na debljinu od 2 cm i izrezujte oblike po želji. Na tepsiju stavite masni papir i poslažite kekse.
  5. Također, ako vam se neda ni jedno ni drugo ili vam se to tako ne sviđa, od ovog tijesta se mogu oblikovati i kuglice, kao kada radite medenjake. Postupak je isti, na tepsiju stavite masni papir i poslažite kuglice.
  6. Sve se jednako peče - a to je oko 15 minuta na 180C.
  7. Ako radite kao uobičajene kekse samo ih malo ohladite pa ih uvaljajte u šećer u prahu, ako radite u pravim modlicama za šape tada ih ostavite još 5 minuta da odstoje u kalupima pa ih tek tada izvadite van.

 

Share this

Pin

38 komentara

  1. slatkooo!
    upravo sam danas dobila, od najbolje frendice, istu takvu modlicu za kekse! 🙂

  2. biljne ili svinjske masti?

  3. Ja sam stavila svinjsku mast, baš po receptu iz kuharice stare preko 30 godina 🙂 Budem sada izmjenila u receptu, da bude preciznije 🙂

  4. Lijepooo 🙂 Mene je ova modlica baš oduševila, budi u meni neki Božićni duh 🙂

  5. Anonymous

    Pozdrav,ako nemamo masti-može li kakva zamjena??? hvala

  6. Mislim da nista nebi falilo ni kada bi se stavila biljna mast iz trgovine (500 g oko 7.50 kn) 🙂

  7. Modlice posuđujem, nikako naći one pravog oblika da ih kupim (doduše nisam ih baš pretjerano tražila), a ovako nešto se uopće nisam sjetila. Zato ih ove godine nisam ni pekla. Ovo ću zapamtiti za slijedeću godinu

  8. Anonymous

    Cao draga Sanja,moze li i umjesto masti maslac? lijep pozdrav! Sabina

  9. Nema ih bas za naci pa da 🙁 Ja cuvam one bakine, ali i njih starost stize. Ali zato ovako odlicno funkcionira 🙂

  10. Ciao Sabina 🙂 Ja bih prije stavila ulje mozda nego maslac, radila sam jedne slicne sape s medom i u njih ide ulje. Slicne su, ne znam kako bi maslac funkcionirao. Mozes probati 🙂

  11. Anonymous

    Jucer sam ih pravila i znas sta? EXTRA su!!! Stavila sam maslac i super su ispali…jos ono kad ostoje…mmmhmmmm vrrrh! Hvala za recepet i za ideju da koristimo modlice za keks <3 tako ide brze :)) evo jutro sam spucala dvi :)) ugodan dan ti zelim :))

  12. Pa zašto da se mažu kalupi? Ne to nije potrebno,ja pravi kolače 10 god,i nikad nisam kalupe mazala,zato što je tijesto masno samo od sebe,i kad se ispeku sami ispadaji,probaj te i vidjećete.. a ja stavim 100 gr.margarina i 200 masti,bolje. 🙂

  13. Jooj odlično, znači maslac funkcionira? 🙂 Super super, hvala što si javila 🙂
    Pa da, kada odstoje još su finije <3 :*
    Ugodan vikend 🙂

  14. Ma da, ti ne mažeš kalupe? Pa svi oko mene mažu, sve starije domaćice pa ja učim od njih 🙂 Ali budem probala da ne mažem pa ćemo vidjeti 🙂 Hvala na savjetu.
    Meni su se i ovako uspjele zaljepiti za kalupe, kada sam ih mazala 🙂 Možda sam ih malo prepekla bila , u svakom slučaju skužila sam da ide presporo 🙂

  15. Anonymous

    eto da se i ja ubacim….imam također recept pokojne bake…star valjda 50 godina….modle se ne mažu….kad su keksi gotovi ostavite ih u kalupima desetak minuta da se malo ohlade…okrenite na kuhinjsku krpu…tucnite 2,3 puta nožem i keksići sami ispadaju…

  16. Hvala 🙂 Budem onda definitivno izmjenila u receptu gore i ubacila vase savjete 🙂 Hvala vam puno svima sto ste se javili 🙂

  17. Sandra

    Gotove 🙂 prefine šapice!!!! Hvala puno na receptiću 🙂

  18. mekic09

    savršeno :))

  19. Daliborka Slavnic

    Dali ide prasak za pecivo?

  20. Domaćica

    Ne ide 🙂

  21. Miona

    Hvala na receptu, super su mi ispale, a ovo je prvi put da sam ih ikad pravila 🙂
    Jedino mi skoro uopšte ne narastu, pa mi je preporučeno da prvo dobro izmutim mast i onda dodam sve ostalo. U svakom slučaju, svima se svidjaju, biće od sad stalni deo repertoara!
    -Miona

  22. Neno Man

    Može li se umjesto šećera na preporučene količine ubaciti med? I ako može koliko ga ide? Hvala 🙂

  23. rea

    E sad Pocetnica da pita oštro ili meko brasno ? Hvala

  24. Ja uvijek stavim glatko 🙂

  25. Rea

    Hvala

  26. Marija

    sape su dobre
    Ja sam smanjila kolicinu secera na 130 g.
    Dodala sam 4 vanilin secera
    Dodala sam izribanu koricu od jednog limuna.

  27. Verica

    Pozdrav! Imam modlice i samo ih pobrašnavim prije punjenja. umjesto oraha znam dodati samljevene čvarke, pa malo limunove korice, a u šećer za posipanje dodam šećer vaniliju. Bon apetit!

  28. MajčeZmajče

    Ako vam trebaju modlice za sapice znam ja gde ih ima ?

  29. Gordana Kurtinovic

    Drage moje nostalgicarke.I ja sam nekada pravila sape s bakom.Sada vec vise od 20 godina zivim u Australiji. I za divno cudo u supermarketudanas pronadem pleh s modlama za sape.evo sad sam pronasla i mislim savrsen recept.Hvala

  30. Vesna

    Slatki svijet.com ima modle starinske za sape ako netko treba

  31. Jasminka

    Radila sam ih po receptu i ispali su odlični. Jedino nisam imala modle pa sam ih stavila u modle za mafine

  32. Tanja

    Sanja,zasto su tvrde nakon pecenja,nesto sam pogrijesila,super izgledaju ali nisu onako mekane,mozda zato sto sam smanjila kolicinu masti…

  33. Ana

    Bez praška su tvrde. Ja stavila malo i odmah druga priča, narastu lijepo i budu rahle.

  34. Poštovana, ako ste nešto mijenjali u sastojcima onda ne mogu puno pomoći, ne bi smjele biti tvrde, ispadnu kao prhki keksi ako se prate upute 🙂 i mogu stvarno dugo stajati, ako volite možete dodati i malo praška, ali ako ste smanjili mast, trebali ste i brašno.

  35. Mimi

    Napravila juce šapice i probala danas sa kafom, ukus je tako lep. mekani su ali prezive i ako umocim u kafu 🙂
    Svi ukućani ih obozavaju.
    Hvala za recept!

  36. Vera Nemet

    Gdje ih ima? Ja sam jako zainteresirana. Unaprijed hvala

Trackbacks for this post

  1. Specijal: 10 ideja za blagdanske kekse - Domaćica | Gastro blog
  2. yacon syrup where to buy in stores