Ove godine odlučila sam ih sama raditi. Imala sam starinske modlice za šape, iskopali smo recept iz bakine kuharice stare preko 30 godina, zamijesila sam i tijesto i naoružala se strpljenjem. Ukoliko se odlučite raditi s modlicama za šape, tu ima jako puno posla, jako puno punjenja i jako puno paženja pri pečenju i nekako mi se čini da je taj način baš za bake, kada žele obradovati svoje unuke i ukućane i imaju vremena i snage i volje.
Ja sam se s ovim tijestom puno igrala, pa sam kao mlada domaćica koristila obične modlice za kekse u obliku sobova, ali sam od ovog tijesta radila i kuglice kao kada inače radite medenjake. Tijesto je poprilično podatno za svaku vrstu obrade, pa za što god da se dolučite, vjerujem da će vam uspjeti i da će biti fino.
U slast!
Sanja
Recept
- 500 g brašna
- 250 g svinjske masti
- 250 g mljevenih oraha
- 250 g šećera
- 3 jaja
- šećer u prahu za posipavanje
-
U veliku posudu stavite sve sastojke i rukama zamijesite glatko, pomalo ljepljivo tijesto.
-
Pećnicu upalite na 180C da se grije.
-
Ako ćete raditi sa modlicama za šape njih je ipak prije potrebno malo namastiti i to tako da uzmete kist, ravnomjerno ih premažete s masti, te ih posipate s malo brašna. Modlice tijestom punite do pola. U pećnicu stavljajte peći one istih oblika i debljina kako bi vam se ravnomjerno pekli.
-
Ako ćete koristiti obične modlice za kekse raznoraznih oblika, tijesto uz pomoć još brašna razvaljajte na debljinu od 2 cm i izrezujte oblike po želji. Na tepsiju stavite masni papir i poslažite kekse.
-
Također, ako vam se neda ni jedno ni drugo ili vam se to tako ne sviđa, od ovog tijesta se mogu oblikovati i kuglice, kao kada radite medenjake. Postupak je isti, na tepsiju stavite masni papir i poslažite kuglice.
-
Sve se jednako peče - a to je oko 15 minuta na 180C.
-
Ako radite kao uobičajene kekse samo ih malo ohladite pa ih uvaljajte u šećer u prahu, ako radite u pravim modlicama za šape tada ih ostavite još 5 minuta da odstoje u kalupima pa ih tek tada izvadite van.
slatkooo!
upravo sam danas dobila, od najbolje frendice, istu takvu modlicu za kekse! 🙂
biljne ili svinjske masti?
Ja sam stavila svinjsku mast, baš po receptu iz kuharice stare preko 30 godina 🙂 Budem sada izmjenila u receptu, da bude preciznije 🙂
Lijepooo 🙂 Mene je ova modlica baš oduševila, budi u meni neki Božićni duh 🙂
Pozdrav,ako nemamo masti-može li kakva zamjena??? hvala
Mislim da nista nebi falilo ni kada bi se stavila biljna mast iz trgovine (500 g oko 7.50 kn) 🙂
Modlice posuđujem, nikako naći one pravog oblika da ih kupim (doduše nisam ih baš pretjerano tražila), a ovako nešto se uopće nisam sjetila. Zato ih ove godine nisam ni pekla. Ovo ću zapamtiti za slijedeću godinu
Cao draga Sanja,moze li i umjesto masti maslac? lijep pozdrav! Sabina
Nema ih bas za naci pa da 🙁 Ja cuvam one bakine, ali i njih starost stize. Ali zato ovako odlicno funkcionira 🙂
Ciao Sabina 🙂 Ja bih prije stavila ulje mozda nego maslac, radila sam jedne slicne sape s medom i u njih ide ulje. Slicne su, ne znam kako bi maslac funkcionirao. Mozes probati 🙂
Jucer sam ih pravila i znas sta? EXTRA su!!! Stavila sam maslac i super su ispali…jos ono kad ostoje…mmmhmmmm vrrrh! Hvala za recepet i za ideju da koristimo modlice za keks <3 tako ide brze :)) evo jutro sam spucala dvi :)) ugodan dan ti zelim :))
Pa zašto da se mažu kalupi? Ne to nije potrebno,ja pravi kolače 10 god,i nikad nisam kalupe mazala,zato što je tijesto masno samo od sebe,i kad se ispeku sami ispadaji,probaj te i vidjećete.. a ja stavim 100 gr.margarina i 200 masti,bolje. 🙂
Jooj odlično, znači maslac funkcionira? 🙂 Super super, hvala što si javila 🙂
Pa da, kada odstoje još su finije <3 :*
Ugodan vikend 🙂
Ma da, ti ne mažeš kalupe? Pa svi oko mene mažu, sve starije domaćice pa ja učim od njih 🙂 Ali budem probala da ne mažem pa ćemo vidjeti 🙂 Hvala na savjetu.
Meni su se i ovako uspjele zaljepiti za kalupe, kada sam ih mazala 🙂 Možda sam ih malo prepekla bila , u svakom slučaju skužila sam da ide presporo 🙂
eto da se i ja ubacim….imam također recept pokojne bake…star valjda 50 godina….modle se ne mažu….kad su keksi gotovi ostavite ih u kalupima desetak minuta da se malo ohlade…okrenite na kuhinjsku krpu…tucnite 2,3 puta nožem i keksići sami ispadaju…
Hvala 🙂 Budem onda definitivno izmjenila u receptu gore i ubacila vase savjete 🙂 Hvala vam puno svima sto ste se javili 🙂
Gotove 🙂 prefine šapice!!!! Hvala puno na receptiću 🙂
savršeno :))
Dali ide prasak za pecivo?
Ne ide 🙂
Hvala na receptu, super su mi ispale, a ovo je prvi put da sam ih ikad pravila 🙂
Jedino mi skoro uopšte ne narastu, pa mi je preporučeno da prvo dobro izmutim mast i onda dodam sve ostalo. U svakom slučaju, svima se svidjaju, biće od sad stalni deo repertoara!
-Miona
Može li se umjesto šećera na preporučene količine ubaciti med? I ako može koliko ga ide? Hvala 🙂
E sad Pocetnica da pita oštro ili meko brasno ? Hvala
Ja uvijek stavim glatko 🙂
Hvala
sape su dobre
Ja sam smanjila kolicinu secera na 130 g.
Dodala sam 4 vanilin secera
Dodala sam izribanu koricu od jednog limuna.
Pozdrav! Imam modlice i samo ih pobrašnavim prije punjenja. umjesto oraha znam dodati samljevene čvarke, pa malo limunove korice, a u šećer za posipanje dodam šećer vaniliju. Bon apetit!
Ako vam trebaju modlice za sapice znam ja gde ih ima ?
Drage moje nostalgicarke.I ja sam nekada pravila sape s bakom.Sada vec vise od 20 godina zivim u Australiji. I za divno cudo u supermarketudanas pronadem pleh s modlama za sape.evo sad sam pronasla i mislim savrsen recept.Hvala
Slatki svijet.com ima modle starinske za sape ako netko treba
Radila sam ih po receptu i ispali su odlični. Jedino nisam imala modle pa sam ih stavila u modle za mafine
Sanja,zasto su tvrde nakon pecenja,nesto sam pogrijesila,super izgledaju ali nisu onako mekane,mozda zato sto sam smanjila kolicinu masti…
Bez praška su tvrde. Ja stavila malo i odmah druga priča, narastu lijepo i budu rahle.
Poštovana, ako ste nešto mijenjali u sastojcima onda ne mogu puno pomoći, ne bi smjele biti tvrde, ispadnu kao prhki keksi ako se prate upute 🙂 i mogu stvarno dugo stajati, ako volite možete dodati i malo praška, ali ako ste smanjili mast, trebali ste i brašno.
Napravila juce šapice i probala danas sa kafom, ukus je tako lep. mekani su ali prezive i ako umocim u kafu 🙂
Svi ukućani ih obozavaju.
Hvala za recept!
Gdje ih ima? Ja sam jako zainteresirana. Unaprijed hvala