Kako bebama pripremiti gris (pšenični ili od pira)?

Kako bebama pripremiti gris
Hranilica Stokke Tripp Trapp, Male stvari

Ovaj tekst sam prvenstveno pisala za portal supermame.hr, a danas ga prenosim i ovdje. Nastao je za sve nove mame koje poput mene nisu znale kako se bebama kuha gris. Jedino što sam ja znala je to da im se ne kuha kao nama velikima, s mlijekom, šećerom i na gusto. Čitajući malo o dohrani saznala sam da osim klasičnog pšeničnog grisa, postoji i onaj od pira, koji se puno lakše probavlja i možda je pogodniji za male bebe.

Pšenica i pir su inače obje glutenske žitarice, a njihova upotreba preporuča se već od 6 mjeseci bebinog života. Pšenični i pirov gris pripremaju se na isti način, tu nema razlike, razlikovati se može samo vrijeme kuhanja, zato vi svakako prvo zavirite na ambalažu svog grisa i provjerite jesu li navedene neke upute koliko dugo i kako se kuha gris koji ste vi kupili. Ako nema nikakvih smjernica (a najčešće nema), pratite ovaj recept.

Svaki gris se inače može kuhati i na vodi i na mlijeku, no kako većina mama kravlje mlijeko ne uvodi prije prve godine svi ga većinom kuhamo s vodom i recept ide ovako:

• U lončiću zakuhajte 1 dcl vode
• Smanjite vatru i dodajte 1 žlicu grisa, dobro pjenjačom izmješajte da nema grudica pa ponovno pojačajte vatru
• Kuhajte gris oko 3 minute (osim ako na pakiranju nije navedeno drugačije) nerestano miješajući

Ova količina je dovoljna za jedan bebin obrok, a ako vaša beba jede više samo povećajte mjere koje je lagano pratiti, a to je da na 1 dcl vode ide 1 žlica grisa.

Kako bebama pripremiti gris

Ovako skuhan gris možete poslužiti sam, no moja preporuka je da u njega umiješate malo cejlonskog cimeta, kojeg također smijete dati bebi već od 6 mjeseci. Mali gurmani se neće buniti ni ako im u gris na sitno naribate jabuku, krušku, breskvu ili bilo koje voće koje će dati dodatan okus.

Neka vam bude u slast!

Share this

Pin

3 komentara

  1. Lj

    Svojoj curici od 9 mjeseci ukuham pšenični griz u Juhu od teleće KOLJENICe da ju malo zgusne i to joj je bas fino.

  2. Odlična ideja 🙂

  3. Stambolka

    Danas prvi put praVim pirov griz iz dm i hvala vam na receptu!