Perpatopita iliti Pita hodalica

Perpatopita

Moj je Noa prohodao.

1.1.2018 napravio je prve male korake, njih 3-4, no tek prije kojih deset dana odvažio se na duže rute po kući, a njegovo službeno prohodavanje obilježili smo ‘Pitom hodalicom’.

Perpatopita ili ‘Pita hodalica’ zapravo nema veze s pitom – naziv dolazi iz sjeverne Grčke gdje je stari običaj da se u čast djetetovog prohodavanja napravi kolač koji se kod njih naziva Perpatopita. Grci većinom peku baklave, no to nije bitno, bitno je da je slatko. Običaj je i da se taj kolač podijeli susjedima i rodbini kako bi djetetovi koraci kroz život bili stabilni i sretni.

Vidjevši kako je instagram kolegica Sandra (@salty_air__) obilježila prve korake njenog sina odlučila sam se i ja ubaciti u ovu avanturu i pridružiti se ovom slatkom običaju.

Ako ne vjerujete u ovo, nema veze, možda vam ovo može biti samo zgodan povod da ispečete neki novi kolač, da se poigrate i da budete kreativni.

Neka vam je u slast!

Share this

Pin

3 komentara

 1. Ema

  Pozdrav,
  Mozda to tako rade u grčkoj ali nisu jedini- i kod nas postoji običaj da se ispeče posebni kolač kad dijete prohoda.
  Moja svekrva, inače rodom iz slavonskog broda, za svako svoje unuce ispekla je nešto što se u našoj obitelji zove “ pogača prohodača”.
  Lp svima!!

Trackbacks for this post

 1. Brzi i fini zobeni keksi s jabukama - Mamika
 2. BRZI I FINI ZOBENI KEKSI S JABUKAMA - SUPERMAME