Noin prvi rođendan


Natpis Noa: Vrhovi za torte – toperi, Autić: Muller, Mini stalak za tortu: Vivre.hr

Dugo sam razmišljala o Noinom prvom rođendanu – ono što sam znala od početka je da nećemo raditi veliku proslavu, veliku u smislu iznajmljivanja prostora i zvanja puno gostiju. Ipak je bio Božić.

Znala sam da želim da taj dan bude dan za nas, za obitelj, za Nou, za stvaranje naših uspomena koje ćemo čuvati zauvijek i koje će negdje ostati zapisane svima nama, za našu starost i Noinu mladost kada poraste.

Baloni (imali smo broj 1, zvijezde i puno letećih bijelih): Valemia.hr

Željela sam da taj dan bude nama bitan, da bitan bude Noa i ono što on voli, da se smije, da bude sretan i da osjeti da je nešto posebno u zraku – i osjetio je, cijeli dan je osjećao nešto, promatrao i bacao osmijehe. Nije nijednom zaplakao, osjetio je Božić i svoj rođendan.

Znala sam i da mu ne želim pokloniti klasičnu igračku za rođendan – već nešto što bi moglo trajati zauvijek. Nešto što će njemu kasnije otići u nasljeđe i što će i njemu kao odraslome Noi biti zanimljivo da vidi ili da ima. Na zid smo stavili poster s položajem zvijezda iznad Virovitice tog dana kada se je rodio – tu će stajati dok si ga i ako si ga jednog dana ne poželi odnijeti sa sobom u život.

Poster ‘Under these stars you were born’: SKY ART

Poklonit ćemo mu video. Odlučili smo se snimati cijeli taj dan – odnosno krenuli smo na Badnjak, on kako spava u svojoj piđami, okićena kuća i atmosfera koju smo napravili, jutarnje buđenje i njegova reakcija na kuću punu loptica i balona. Mi kroz dan – skupa, igra, smijeh, torta i familija. Smontirat ćemo mu mali filmić o njegovom (i našem) velikom danu.

Odlučila sam i da ćemo on i ja napraviti njegove prve radove. Nisam razmišljala o neredu kojeg ćemo napraviti, već o uspomenama koje ćemo stvoriti i o tome kako će za svoj prvi rođendan on stvoriti nešto svojim rukama. Izabrala sam boje, stavila sam papire ispred njega i dala mu da se igra. Dio slika smo ostavili nama, a dio smo izrezali i uokvirili u male okvire te ih poklonili najbližima za Božić. Uz svaku zapakiranu sliku priložili smo i fotografiju Noe kako slika – kao dokaz da je doista on ‘brljao i mrljao’ ove apstrakcije.

Složila sam mu i kutiju uspomena u koju sam stavila i pismo koje sam mu napisala – pismo mene kao mame u kojem sam mu opisala njega, kakav je Noa kao jednogodišnjak. U kutiju sam stavila i novine od tog dana da jednog dana može pročitati što se je dešavalo u svijetu dok je on slavio prvu godinu života s nama, života u ovom svijetu. 

Share this

Pin

17 komentara

 1. Ivana

  Ovo je tako prekrasno, bravo za ideje 🙂

 2. Yaya

  Pa daaaaj ?Prepreeslatko sve to skupa!Bravo mama,carica ☺️?

 3. Hvala puno draga Ivana 🙂 Bit ćemo sretni ako nekome barem malo pomognemo s bar jednom idejom kako da se proslavi prvi ili neki drugi rođendan 🙂

 4. Punooo hvala draga moja 🙂 Ti si jednako velika carica 🙂 <3

 5. KOja LIJepa priča… sad bih se rado vratila 13 godina unatrag i sve BIH tako. Bez 100 uzvanika, nervoze i nakuhavanja.. Samo bi se igrali… Vrijeme prebrzo leti..
  Bravo, mama??

 6. Ovo je zaista divan članak. prekrasno!

 7. Emili

  Apsolutno divno! Prekrasne ideje. NOa je sretan dječak ☺

 8. Andrea

  Jaoooo Divno ?

 9. Tina Kraljević

  Predivno sve! Koje ideje!!!
  Noa će svu ljubav osjetiti iz tih poklona jednog dana kad bude veliki. Bravo mama!

 10. Tea

  Sve je predivno i hvala na idejama, trebat ce nam za manje od mjesec dana. Zanima me kakvu ste mu tortu napravili?

 11. Ksenija

  Prekrasno ♥️♥️♥️♥️

 12. Tea

  Sa cime ste slikali noa i vi? Trazim tako nesto ali ne znam gdje

 13. Lana

  Ovo je predivno?

 14. Hvala puno 🙂 <3

 15. Hej Tea, ovo su akrilne boje, stavila sam mu dudu u usta i onda smo bojali, ali svejedno je cijeli bio od boja, preporučaju se inače prehrambene/jestive boje pa ako is tave u usta nije strašno, ali kako smo mi slikali oko Božića nismo pronašli sve boje jer se sve pokupovalo za kolače pa sam zato išla na ovu opciju 🙂

 16. MeLITA

  Pozdrav! NAsa ce curka uskoro imati prvi rockas pa me zanima koju ste tortu noi radili i ako mozete podijeliti recept? Unaprijed hvala!

 17. Pozdrav, radila sam zimsku tortu 🙂 samo u manjem obliku 🙂 evo link https://domacica.com.hr/zimska-torta/