Grožnjan – kameni gradić pun umjetnika

Istru smo prvi put posjetili prije koje četiri godine, Vladimir i ja smo se par dana nakon našeg vjenčanja odlučili uputiti tamo na medeni mjesec i tada smo se zaljubili i od tada se vraćamo – i to ne samo ljeti.

Danas vam kroz ovaj post predstavljam Grožnjan, mali kameni gradić na vrhu brda s kojeg vidite i more, ali i Motovunsku šumu i sam Motovun preko puta. Mali kameni gradić u kojem nema prometa i u kojem je skoro svaka kuća ili mala galerija ili atelje nekog umjetnika.

Grožnjan je inspiracija, on vas puni pozitivnom energijom i kada ga jednom posjetite uvijek ćete mu se vraćati, ima nešto posebno u tim kamenim uskim ulicama koje nose povijest, svaka škura, svako drvo, svaka kuća. U Grožnjanu nema novogradnje, nema velikog dodira modernog doba, nekako kao da se tamo vraćate sebi.

Od tada nam je bila želja jednu noć prespavati u ovom gradiću – osjetiti kako sa zalaskom sunca cijeli grad utihne i zaspe. Sa željom da se ujutro probudimo, otvorimo obojene škure, udahnemo svježi zrak i popijemo kavu dok se grad budi. Većina galerija otvara se tek oko 10 sati, a neke i kasnije.

Ove godine smo napokon skratili odmor na moru i produžili ga u unutrašnjosti, prespavali smo u La Boutique Grožnjan – maloj kamenoj kućici na 3 kata. Cijela je u nekom shabby chic stilu. Obožavam te drvene grede na stropu i njene roze škure.

Ukoliko kao i mi odlučite prespavati u Grožnjanu, nabavku namirnica za doručak i ostale sitnice obavite negdje drugdje jer lokalna trgovina ima dvokratno radno vrijeme i na nju se ne možete baš osloniti.

Što se tiče gastro ponude – pored smještaja se nalazi pizzeria aModoMio koja nudi i doručak kao i neka druga jela i pizze. Preporuke dolaze i za Bastiu. Postoji i mali bar koji peče svoje slane tartove, a na ulazu u grad u kafiću možete pojesti i savršene kolače.

Sam gradić je savršeno smješten ukoliko se ovdje želite smjestiti i istražiti okolna mjesta – poput Motovuna, Livada gdje možete okusiti svježe tartufe u Restoranu Zigante, Oprtalja, Bala ili pak posjetiti obližnje agroturizme, stancije ili vinarije gdje moje sve preporuke idu za onu od Kozlovića ili Kabole, a u blizini je i restoran Stari Podrum kao i lokalna pivovara San Servolo.

No svakako prošetajte njime, upoznajte ljude, otkrijte nove okuse i mirise, poslušajte glazbu s njegovih ulica i udahnite život ovog istarskog mjesta.

Grožnjan je živ od proljeća do kasne jeseni, utihne samo zimi.

Do nekih novih obiteljskih putovanja i priča!

Share this

Pin

2 komentara

  1. Nataša

    Predivna priča! Obožavam istru i volim istraživati ta mala kamena mjesta!

  2. Marijana G. Mandic

    Predivan putopis i pozivnica za Grožnjan. Hvala Sanja.