Jestivo cvijeće- Koje je jestivo i kako ga pripremiti?

Ove godine sam prvi puta otkrila da se cvijeće može jesti, nisam nikada o njemu razmišljala kao dijelu svoje prehrane ili onom slatkom dijelu ukrašavanja deserata. Vama se je ta ideja također svidjela, zato dok još na livadama ima proljetnih glasnika prenosim vam malo skraćeni i izmjenjeni tekst portala ‘Alternativa za vas’ o jestivom cvijeću, da se malo bolje upoznate s tim i da znate na što da pazite. Na kraju članka nalazi se  lista jestivog, ali i onog otrovnog cvijeća.

Cvijeće kroz povijest

Konzumiranje cvijeća je tradicija stara nekoliko tisuća godina. U mnogim jelima Bliskog Istoka  i Perzije koristile su se latice ruže i naranče. Cvijet trešnje i krizanteme je bio popularan u Japanu. Latice karanfila su bile dio sastava poznatog francuskog likera Chartreuse čiji se recept držao u tajni, a maslačak se spominje u Starom Zavjetu kao gorak začin.

U našoj kuhinji također već koristimo cvijeće: to su artičoka, brokula, cvjetača, cvjetovi tikvica, salata od maslačka i mnogo toga.

Osim što cvijeće krasi vaše vrtove, može krasiti i vaše stolove. Cvijeće poput ljubičica ili jorgovana može poslužiti kao šaren i fin ukras za vaše deserte.

Cvijeće za zdravlje

Poznato je da cvijeće pozitivno utječe na raspoloženje i općenito na emocionalno stanje čovjeka.

Cvijet ruže pomaže radu jetre i crijeva. Kamilica ublažava stres i osnažuje imunitet. Begonija eliminira toksine i čisti jetru. Krizanteme liječe gripu i prehladu.

Valerijana smiruje i olakšava nesanicu. Kadifica je poznata po svojim antiseptičkim i anti-gljivičnim svojstvima i koristi se u homeopatskoj i konvencionalnoj medicini za brže zacjeljivanje rana.

Neven ublažava menstrualne bolove, tonzilitis i bolove u grlu. Potočarka, koja ima antivirusna i antibakterijska svojstva, lijeći prehladu, respiratorne infekcije i bolesti urinarnog trakta. Cvijeće šljive se koristi za liječene kašlja, bolesti pluća i dijareje.

Odabir cvijeća

Pazite da cvijeće koje ćete brati bude bio – znači da bude daleko od prometnica, nekakvih tvornica, daleko od prskanih bašća i slično. U naše vrijeme za uzgoj cvijeća široko se koriste pesticidi zbog toga je najbolje da sami uberete ono cvijeće za koje ste sigurni da je domaće, kao što sam ja išla kod mame na brdo. Nemojte konzumirati cvijeće iz cvjećarne!

Kažu da je najbolje cvijeće brati rano ujutro ili navečer, kada je sadržaj vode u njemu velik. Odaberite cvijeće koje se tek otvorilo i izgleda živo i zdravo.

Izbjegavajte cvijeće koje izgleda bolesno ili koje su jele bube.

Pranje i čuvanje jestivog cvijeća

Dobro operite cvijeće, tako da ga nježno uronite u posudu sa slanom vodom. Ako želite „oživiti“ cvijeće, uronite ga u posudu sa ledenom vodom na 30-60 sekundi. Nakon toga, osušite ga na papirnatom ručniku.

Ako želite cvijeće ostaviti za kasnije, stavite cijele cvjetove u staklenku sa vodom i spremite ga u hladnjak.

Kuhanje sa cvijećem

Cvijeće je predivan ukras za bilo kakvo jelo, ali što je sa njegovim okusom?

Cvijeće graha ima slatkasti okus i miris graha. Dragoljub ima predivan ljutkasti okus, kao i potočarka.
Boražina ima okus krastavca, dok maćuhica ima nježan okus zimzelene biljke.

Ljubičice, ruže i lavanda daju salatama i desertima slatkasti okus. Žarko žuti neven može zamijeniti šafran. Ako sumnjate koji okus ima cvijeće najbolje da ga probate – ali se najprije uvjerite da ono nije otrovno. na kraju posta donosim cijeli popis.

Priprema jestivog cvijeća

Trebat će vam:

  • jestivo cvijeće
  • voda
  • sol
  • salvete ili kuhinjski ručnik
  • 1 bjelanjak
  • slikarski tanji kist
  • kristal šećer ili šećer u prahu

Postupak:

  1. U jednoj posudi napravite mješavinu tople vode i malo soli.
  2. Cvijeće uronite u vodu pa ga zatim položite na papir i ostavite ga da se malo posuši. Možda svega 15-ak minuta.
  3. Bjelanjak istucite vilicom sve dok se ne počne pjeniti.
  4. Slikarskim kistom premažite cvijeće , pospite po njemu  šećer i stavite ga na novi papir da ponovno suši. Ovdje će mu trebati nekoliko sati – zavisi o temperaturi prostorije gdje se suši.
  5. Ukrasite njime željeno jelo.

Nadam se da sam vam pomogla sa ovim informacijama i da ćete se okušati u pripremi, ako već niste.

Sada svi u prirodu u potragu za cvijećem!
Sanja

 

 

 

Lista jestivog cvijeća

kanadski hižop
cvijet jabuke
artičoka
rikula
različak (plavulja, modrulja ili modruš)
cvijeće banane
bosiljak
bergamot
borač (boražina)
neven
karanfil
kamilica
cikorija (radič, vodopija)
vlasac
krizantema
korijander
cvijeće agruma
djetelina
maslačak
dnevni ljiljan
kopar
bazga
tratinčica
komorač
frezija
fuksija
gardenija
češnjak
geranij
gladiola
hibiskus
sljez
orlav nokat (lonicera)
izop (miloduh)
vodenika
jasmin
mačuhica
lavanda
limun sporiš
jorgovan
lipa
kadifica
mažuran
menta
gorušica
potočarka
origano
okra
luk
cvijet naranče
pasiflora (gospodinova kruha)
cvijet kruške
Salvia elegans
rani jaglac
rotkvica
crvena djetelina
kanadski judić (judino drvo)
ruža
ružmarin
vrtni hibiskus (Roze of Sharon)
grah punocvjetni
šafranika
kadulja
čubar (vrisak)
pelargonija
zevalica
Tulbaghia violacea
cvijet tikvice
suncokret
licorice
karanfil turski
majčina dušica
hibridna gomoljasta begonija (tuberous begonia)
tulipan
ljubičica
juka

Lista otrovnog cvijeća

(ova lista nije potpuna, ima ga još, ovo je ono što je većinom oko nas)

jadić (jedić)
anemone
anthurium (anturij, flamingov cvijet)
atamasco lily (Zephyranthes atamasco)
jesenski mrazovac
azaleja
otrovnica (actaea, bijeli gorščanik)
očenašica
belladonna
Bloodroot
šimšir
ljutić
svilenica
kaladij
kala
žuti jasmin (Gelsemium sempervirens)
ricinus (skočac ili Ricinus communis)
lovorvišnja
kukurijek
klematis
narcis
zigadenus
kokotić
dieffenbachia
Elephant Ears (Colocasia esculenta)
False Hellebore (Veratrum viride)
nočna frajla
grimizni naprstak (Digitalis purpurea L.)
Gloriosa Lily (ljiljan slave)
zlatna kiša
Goldenseal (Hydrastis canadensis)
nebeski bambus
bunika (Hyoscyamus niger)
divlji kesten
Horse Nettle (konj kopriva, Solanum carolinense)
zumbul
hortenzija
iris
tropski oleander
bršljan
Jack-in-the-Pulpit  (Arisaema triphyllum)
zimska Jerusalemska trešnja
žuti jasmin (Gelsemium sempervirens)
jetbead (Rhodotypos scandens)
datura (Datura stramonium)
narcis (sunovrat)
gvozdeno drvo (Gymnocladus dioicus)
lantana
đuđica (Convallaria majalis L.)
lobelija (plavi vjerenik)
navadna kalužnica (močvarna kaljužnica)
May Apple (Podophyllum peltatum)
bijela imela (Viscum album)
slak
Mountain Laurel (Kalmia latifolia)
Nightshade (Solanaceae)
Ohio Buckeye (Aesculus glabra)
oleander
filodendron
božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima)
otrovna kukuta (conium)
cvijet krumpira
obična kalina
rododendron
Rock Poppy (Eschscholzia minutiflora)
schefflera
gorocvijet (Adonis vernalis)
Star of Bethlehem (Ornithogalum, ptičje mlijeko)
Strawberry Bush (Euonymus americanus)
ukrasni grašak
duhan
cvijeće paradajza
Trumpet Vine (Campsis radicans)
Wahoo (Acanthocybium solandri)
Water Hemlock (vodena kukuta, cicuta maculata)
divlja trešnja
Allamanda cathartica
Wisteria (glicinija)

Share this

Pin

8 komentara

  1. odlično, baš si se potrudila !

  2. Ajme, super mi je ovo! Ja sam do sad isprobala ljubičice koje su mi baš fine (btw. moj pas ih obožava :D), dragoljub i ružu (ali većinom sam ih stavljala u nekakve salate, bilo voćne, bilo povrtne…

  3. Interesantno! Kao dete sam u drustvu pojela neko zuto cvece… kako se zvalo, ne mogu da se setim, ali nije nam nista bilo. I od tada, do sada, nisam ni pomislila da to zaista moze da se radi … Hvala 🙂

  4. Zanimljivo mi je ovo jestivo cvijeće ali ne znam da li bi ga pojela ili maknula kod papanja muffina. Inače mi stvarno super izgleda.

  5. Divna ideja ovo objaviti.Kako vecinom pratimo jedni druge netom lepo je imati nesto ovako da dodamo vizuelni dozivljaj.
    Kod meen stie jesen ali uivala sam u prole’nim fotkama ovde
    Podelih na mojoj Facebook stranici
    https://www.facebook.com/volimonet.kuvar

  6. penjačica

    super, koliko može trajati ovako ušećereno cvjeće?

  7. Može stajati do pola godine i duže ako je dobro osušeno 🙂

Trackbacks for this post

  1. Cheesecake s ABC sirom - Domaćica | Gastro blog