Kantarionovo ulje nakon epiziotomije

Kantarionovo ulje nakon epiziotomije

Ukoliko ste trudne ili ste rodile, upoznate ste s pojmom epiziotomije i mislim da o njoj ne trebam puno pisati. No, napisat ću samo osnovnu definiciju koja kaže da je Epiziotomija (ili urez međice) kirurški zahvat kojim se reže međica kako bi se proširio izlazni dio porođajnog kanala i na taj način olakšao porod. Izvodi se neposredno prije izlaska glavice djeteta, a nastali rez šiva se ubrzo nakon poroda.

Svi znamo koliko je oporavak nakon epiziotomije težak i koliko je zapravo malo informacija kako si pomoći, ubrzati proces zarastanja i učiniti oporavak što bezbolnijim. 

Svima nam se najčešće savjetuje da se rana tretira Octaniseptom i da će proći sama od sebe. Meni se je desilo da nije prolazilo samo od sebe pa sam krenula u istraživanje i tako sam otkrila kantarionovo ulje iliti uljni macerat gospine trave. Ono se i inače preporučuje u procesu zarastanja rana nakon operacija i doista ne znam zašto mnogo žena za njega uopće ne zna, budući da je od davnina poznato kao ulje koje se nanosi na sve rane. Možete ga pronaći u bilo kojoj ljekrani po cijeni od 30-ak kuna. Ukoliko ranu još ne možete dirati i ulje namazati direktno na šavove, uljem možete natopiti sterilnu gazu te tako natopljenu gazu položite na ranu.

Octanisept svakako koristite prvih dana u bolnici dok rana ne prestane krvariti, čim prestane krvariti (obično već kroz par dana) smijete koristiti kantarion, naravno, ovo se odnosi na krvarenje iz šava, ne na ono iz rodnice koje će ipak trajati malo duže.

Share this

Pin

1 Comment

  1. Petra

    Budes li na moru pocetkom lipnja, mozes ubrati gospinu travu i ulje pripremiti sama. Moja nona ga pravi cijeli zivot valjda i kod nas na otoku se tim uljem lijeci sve ikad. Cini mi se da ona stavi u onu vecu teglu od marmelade oko 40 deka cvijeta i ostalo napuni maslinovom uljem i tako na suncu stoji 40 dana i nakon toga se procijedi kroz gazu i spremi.