Livade – svjetski centar tartufa

Istra, posebna i zelena. Zaljubljeni smo u njena brda, prirodu, gradove i sela, kao i u ljude, posebno u ljude..

Nisam nikada mislila da ću pisati travel priče ili da ću na ovaj način početi zapisivati uspomene. Tek sam slaganjem ovog posta uvidjela koliko je to lijepo i da bih zbog nas samih trebala češće pisati ovakve priče. Možda i budem.

Rijetko putujemo, no ovog ljeta smo se odazvali pozivu obitelji Zigante da dio naše ljetne avanture s bebom provedemo u unutrašnjosti Istre, odnosno u Livadama. Livade su maleno mjesto od stotinjak stanovnika, smješteno u samom srcu Istre, u dolini rijeke Mirne, podno Motovuna. Okruživala nas je bogata šuma koja skriva jedan od najskupocjenijih plodova zemlje – tartuf.

Zaputili smo se na preko 500 kilometara dalek put. Oni nude smještaj u sklopu restorana (postoje 3 sobe i sve sobe su s 4 zvjezdice). Odlučili smo doživjeti taj kraj u punom smislu te riječi, a našu avanturu odlučili smo i snimati kako bi vam prenijeli barem dio te atmosfere (predlažem vam da video pogledate u Full HD-u i sa zvukom).

Sobe su savršeno velike, ukoliko imate malo dijete moguće je dobiti i kinderbet. Naša soba je čak imala i pogled na Motovun. Navodno se nekad ispod Motovuna zna dići magla pa je pogled na njega još ljepši, kao da lebdi na nekom oblaku.

Zigante tartufi
Zigante tartufi
Zigante tartufi
Zigante tartufi

Zigante tartufi
Jeli smo hranu chefa Damira Modrušana koji savršeno spaja okuse i mirise mora i šume, koji povezuje kulinarstvo i estetiku i koji je super pristupačan čovjek od kojeg se može puno naučiti. Imali smo se priliku kratko družiti tih nekoliko dana. Njegova jela i njegove kreacije su me toliko inspirirale da sam se doma vratila puna neke pozitivne energije i elana da stvaram nešto novo i možda drugačije.

Za doručak smo jeli fritaju s tartufima, njihove kobasice, sireve i domaći kruh koji peče teta Ana. Ručak ili večera su poseban doživljaj, pokušala sam vam fotografijama prenijeti ta remek djela na tanjuru. Ružino drvo na kojem se nalazi čips od sira, kobasica s tartufom te mousse od sira mi se posebno svidjelo. O daljnjim jelima ne moram puno ni pisati, fotografije će vam sve reći.

Ovaj odmor nas je općenito napunio dobrom energijom, odmorili smo i dušu i tijelo a opet smo svašta vidjeli i doživjeli.
Zigante tartufi

Jedno od tih doživljaja bilo je i pokazno traženje tartufa. Potragu ili takozvani lov na tartufe vodi stručnjak tartufar, dok same tartufe njuhom pronalaze trenirani psi. Nekad su to činile svinje, no danas je to rijetkost. Naime, iako su jako vješte u pronalaženju tartufa, sve što pronađu često same i pojedu.

Naš lov trajao je oko 30-ak minuta, šetali smo po šumi, psi su tragali okolo naokolo, njuškali i pronašli nekoliko tartufa. Kako smo mi bili tamo u ljeto, tada je bila sezona crnog ljetnog tartufa, a sezona bijelog tartufa (kojeg se može pronaći samo u Istri i Italiji) upravo je službeno počela i sad će se tek svi zaputiti u Livade. Ne znam jeste li znali, ali bijeli tartuf raste samo 4. mjeseca u godini (od 15. rujna do 15. siječnja).

Sada će šume biti pune tartufara. Lokalni mještani kažu da šuma po noći izgleda kao da je puna krijesnica, a to su zapravo ljudi koji s baterijama traže tartufe i po 3-4 sata. Takav lov kreće oko 3 ujutro i traje dok ne izađe sunce. Noću se ide, ne samo zbog skrivanja od znatiželjnih očiju, nego i zbog vlage koja, spuštajući se na tlo, maksimalno pojačava mirise, olakšavajući njihovo nalaženje.

Ne znam jeste li znali ali upravo je tamo izrastao jedan od najvećih ikad ubranih tartufa na svijetu, težak oko 1,31 kg. Pronašli su ga upravo Giancarlo Zigante i njegova kujica Diana 1999. godine te je uvršten u Guinnessovu knjigu rekorda kao dotad najveći nađeni tartuf na svijetu. Danas ga možete vidjeti u restoranu gdje je izložena replika. Kažu da je Ziganteov bijeli tartuf, nazvan Millenium, na tržištu mogao postići cijenu zlata, ali su ga odlučili pripremiti za večeru od 100-tinjak uzvanika upravo u Istri gdje je i pronađen, a taj događaj i proslava svjetskog rekorda pomogli su da se malo mjesto Livade i prepozna kao svjetski centar tartufa.

Zigante tartufiZigante tartufi

Ne znam jeste li znali, ali Giancarlo Zigante ima i svoja vina, kao i maslinovo ulje. Posjetili smo njegove vinograde. Grožđe za proizvodnju „Zigante vina“ uzgaja se na blago nagnutim pozicijama „Frasco“ (ispod Kostanjice u blizini Livada) okrenutim također prema rijeci Mirni. Duboka i bogata bijela zemlja u kombinaciji s obiljem sunca koje ove pozicije imaju, daje grožđe visoke kvalitete. Prošetali smo se između trsova, pojeli koju bobicu i ostali zadivljeni pogledom. Tamo se nalaze i maslenici. Pokušali smo dio ove atmosfere prenijeti u videu sa snimkama iz zraka.

Mi smo se zaljubili u njihovo pjenušavo vino, Brut. Jednu bocu sam ponijela doma i čuvam ju za svoj 30. rođendan koji se bliži.

Također, sve njihove proizvode mogli smo probati u sklopu objekta gdje smo bili smješteni, budući da se tamo nalazi i trgovina. Ne biste vjerovali, ali često je puna turista koji u Livade dolaze obaviti shopping. Nismo ni mi bili ništa drugačiji, natrpali smo košaru svim i svačim. Dio smo ponijeli sebi doma za degustacije, a dio smo kupili kao poklone (na footgrafiji se nalazi samo dio).
Zigante tartufi

Zigante tartufi

Trgovina je puna svega, od vina, tjestenina, namaza, džemova, kobasica, savršenih sireva, čokolada, ulja..pravi raj za gurmane. Naravno, možete kupiti i svježi tartuf. Mi smo čak jedan ponijeli doma, spakirali su nam ga u staklenku s puno riže, dodali smo i malo leda da ostane na hladnom i preživio je put do Virovitice. Pojeli smo ga, u kojem drugom jelu nego s najboljim istarskim fužima, gdje smo tartufatu zamijenili svježim tartufom i dodali kap njihovog maslinovog ulja s tartufima.

Tim jelom smo se nekako oprostili od ljeta kao takvog i maksimalno uživali u našem domu u sred Slavonije gdje je na vrata već polako kucala jesen.

Na proljeće se planiramo vratiti u unutrašnjost našeg poluotoka, posjetiti Grožnjan, prespavati i istražiti to malo čarobno mjesto.

Nadam se da su vam se svidjele naše uspomene i da ćete, ukoliko se nađete blizu, svakako svratiti u Livade doživjeti i okusiti barem dio onoga što smo mi doživjeli i da ćete upoznati ove predivne ljude koji te grle svojim osmijesima. Mi se ovim putem ujedno zahvaljujemo obitelji Zigante na super iskustvu i gostoprimstvu.

Njihov sajam tartufa tek je počeo i imate moju svaku preporuku da se zaputite na jedan getaway od svakodnevnice u ovo maleno mjesto, možda upravo jedan vikend kako biste mogli posjetiti i sajam.

Do skorog čitanja.

Sanja

 

Share this

Pin

6 komentara

  1. Kakvo lijepo putovanje… kakve lijepe slike, krajolici! A tek divna hrana koju ste tamo probali! Istra je stvarno prekrasna. Motovun je grad iz snova. Za livade nisam znala ali hvala na preporuci, ove godine smo sigurno tamo!

  2. Predivna prica, fotografije, video, a tek sve te delicije!! Istinski sam uzivala i jedva cekam da posjetim livade i taj dio istre koji jos nisam imala prilike upoznati! <3

  3. Marija, ako budeš u blizini Motovuna samo se spustite dole na kratko 🙂 S Motovuna se vide Livade i ovaj ulaz na početku videa 🙂

  4. Mi smo se baš baš zaljubili u unutrašnjost 🙂 ima svega za doživjeti, u sezoni čak puno više toga nego uz more 🙂

  5. Prekrasne delicije, lijepa priroda, odlicne fotke… Hvala na otkrivanju ovog lijepog mjesta, sigurno cemo navratiti jednom 🙂

  6. Nataša

    lIjepa priča i doživljaj! Bila sam u motovunu i na mene je taj kraj također ostavio dojam!