Ova marmelada od krušaka kao da je oda kraju ljeta i početku jeseni. Krenula je prava sezona krušaka i zbog ovog toplog vremena brzo zore pa ih ne stignemo sve pojesti na vrijeme. Kako doista ne volim bacati voće, tj. općenito hranu, često se odlučim na kuhanje marmelade.
Tako sam došla na ideju da skuham marmeladu od krušaka, ali ne običnu, nego mirisnu, da miriše na medenjake i cimet. Već sam si zamislila kišno jesensko jutro, topao čaj, tostani hrskavi kruh, maslac i ova marmelada od krušaka. Jedva čekam. Mislim, doručkovala sam ovo i jutros unatoč tome što je vani ljeto jer sam se jedva čekala probuditi da probam kako je ispala.
Ovu marmeladu sam skuhala sinoć za svega pola sata, uključujući i steriliziranje staklenki. Pitate se kako? – tako što sam koristila Dolcela želin. Noa se vani igrao s tatom, a ja sam to unutra zgotovila za čas. Ja sam koristila želin 2:1 gdje ide 1 kg voća i 500 g šećera, no vi možete koristiti i druge omjere (postoji još Dolcela 1:1 i 3:1).
Što se tiče začina s njima se možete igrati, možete dodati malo cimeta, gotovog začina za medenjake, možda malo klinčića, đumbira, šafrana ili kardamoma.
Neka čarobne teglice sretno čekaju jesen na hladnom.
U slast!

- 1 kg očišćenih krušaka
- 500 g šećera
- 1 Dolcela želin 2:1
- oko 3 žličice začina po želji
-
Prvo si stavite sterilizirati staklenke. Opis kako se to radi je niže u receptu.
-
Zatim ogulite kruške, nasjeckajte ih na sitnije i usitnite ih u blenderu.
-
Kruške stavite u lonac.
-
U manjoj posudici pomiješajte želin i 2 žlice šećera, zatim to odmah dodajte u kruške, promiješajte i stavite na vatru da kuha.
-
Sada kada je lonac na vatri dodajte i šećer, stalno miješajte.
-
Nakon što voće zakuha, kuhajte još 3 minute. Ukoliko želite možete uklanjati pjenu koja će se pojavljivati na vrhu, ali i ne morate. (uklanjanjem pjene s krušaka dobiti ćete malo gušću marmeladu).
-
Vruću marmeladu lijevajte u vruće, sterilizirane staklenke.
-
Pećnicu upalite na 100C i ostavite da se grije.
-
U veću tepsiju ulijte vode da prekrije dno, u tepsiju s vodom naslažite oprane staklenke pa sve skupa stavite u pećnicu na rešetku.
-
Sušite u zatvorenoj pećnici dok na staklenkama više nećete vidjeti kapljice vode - oko 10 minuta.
U suradnji s Dolcela
Uh, kako to dobro miriši! Sve zamišlja, kombinacija najljepših mirisa 😉 a baš imamo domaćih, neprskanih krušaka koje se isto ne stignu pojesti. Pa kad zazimi, na palačinkicu!
Mnogo volim ovako mirisne marmelade. Uffffffff… 😉 A volim i kruške.
Baš sam igrom slučaja objavila i na stranici sličan fazon, što sam pravila pre par godina. Valja iskoristiti sezonu.
Mogu zamisliti kako to fino mirise i kako je divnog okusa! <3
Pravila sam džem od kruške ali nisam dodavala ništa od začina. Ovo mi je interesantno i treba isprobati.