‘Na Malenom brijegu’ usred Bilogore

Jeste li znali da je Bilogora jedna od najvećih gora u Hrvatskoj? Proteže se na čak 80 km, a i ja sama živim na njenim obroncima.

I upravo je ovdje krenulo naše prvo putovanje s National Geographicom gdje ću kroz tri različite priče i tri različita putovanja istražiti svoj kraj.

Zato smo se prošli vikend uputili prema Bilogori, na njene vrhove, šume, pitoma polja, oranice i brijegove. Otkrili smo mala pitoreskna mjesta skrivena između brda i ja sam se zaljubila, jer iako živim podno Bilogore, nikada se nisam prošetala njenim srcem, a ovo putovanje mi je bio lijep povod. S nama je i službeni auto projekta, tako da nas kroz ovo putovanje #inspiredbygordon prati i Audi Hrvatska. Prva epizoda Gordonovih kulinarskih avantura bit će premijerno prikazana ove nedjelje, 13. rujna, u 22:00 h na National Geographic-u tako da pratite ako možete.

Saznala sam da ovdje na jednom malenom brijegu postoji obiteljsko seosko imanje koje je pretpošle godine odnijelo nagradu na Danima turizma kao najbolji domaćin turističkog seljačkog domaćinstva pa smo se zaputili upravo na taj brijeg.

Samo imanje i izletište se i zove “Na Malenom brijegu”, a vode ga Vladimir i Vesna, skroz obiteljski. Imaju mali restoran s lokalnom hranom koji je vikendom otvoren za sve goste, dok preko tjedna rade samo po najavi.

Jedini su restoran na ovom području koji na svom meniju nudi skoro sva bakina jela na kojima smo odrasli i ako želite povratak u djetinjstvo uputite se ovdje.

Vesna ovdje priprema knedle sa šljivama i pekmezom, krpice za zeljem, bijele i kukuruzne žgance, langošice, domaće kiflice, domaći kruh, sarmu, filanu papriku, štrudlu s jabukama i zljevanku. Ovo je samo dio menija, a cijeli meni je dostupan online i kada ga čitate to je kao da čitate bakinu tekicu s receptima, meni je ovo bilo divno.

Ukoliko neka od ovih jela želite isprobati potrebno je najaviti se dan prije sa željama što bi jeli kako bi ih oni mogli pripremiti za vas. Ukoliko se tamo nađete bez najave znajte da nikad nećete ostati gladni, jer uvijek je nešto na dnevnom meniju vikendom, kao i štrudla i zljevanka od njihovog kiselog mlijeka s domaćim pekmezom koji također kuhaju sami. Imali smo ga prilike degustirati svježeg baš taj dan kad je kuhan.

A ova kuća na brijegu nije ovdje slučajno, ona ima povijest, priča je zanimljiva i ako ste romantični pročitajte:

Naime, stoljetna kruška crnica zauzima središnje mjesto na imanju.
60-ih godina prošlog stoljeća pod bujnom krošnjom kruške crnice sastajali su se dvoje mladih, Vlado i Milka. Usred vinograda Vlado je Milki obećao vječnu ljubav i vjernost, malu vikendicu i dječicu koja će se ljuljati na velikim kruškinim granama. Ispunio joj je to obećanje. Kasnije nakon 30-ak godina, pod istom stoljetnom bujnom krošnjom kruške sastajali su se i mlada Vesna i Vladimir, vlasnici ovog imanja, i oni su ispunili svoja obećanja, imaju vikendicu, djecu i tu istu krušku pod kojom sada sjedimo mi kao gosti.

Danas na svom imanju imaju i ovce, sami uzgajaju i svoje voće i povrće tako da je ovo jedna cijela divna zaokružena priča.

Sokove od bazge, jabuke i višnje koje također možete piti gore na terasi, u hladu velikog oraha, prave sami, a tu su i domaći likeri od oraha i višanja s kojima će vas počastiti.

Ove jeseni na meniju nemaju bakin kolač s orasima jer je godina za orahe bila loša i nemaju ih, znači nema ni kolača, samo ono što je dostupno.

Nije li vam poznata ova politika kuhanja? Politika naših baka? Ono što je dostupno doma, u špajzi, ono što je sada u sezoni to se je spremalo, a oni su to zadržali i danas gore na brijegu.

Vino je također lokalno, sve je domaćinski, atmosfera je lagana i usporena, nema jurcanja, gore je uživanje. Daleko od gradske vreve i obaveza, samo upijanje pogleda koji se proteže na bilogorske šume.

Ukoliko volite konje i oni su dio imanja, šeću se podno terase kroz šljive i smokve, hvataju hlad, a ukoliko im dođete blizu doći će vas pozdraviti. Uz duž njihove ograde protežu se klupice s kojim možete promatrati i njih i kraj, maknuti se u osamu i disati čisti šumski zrak.

Konje možete i jahati, a ako među vama ima učiteljica ili nastavnica koje vole djecu voditi na izlete znajte da je ovo imanje podređeno djeci zbog svojih programa baš za tu namjenu.

Ne znam znate li za bilogorske divove Vede? Oni su se ovdje, prema narodnoj predaji, nastanili prije današnjih Bilogoraca. Vedi su dobri kućni duhovi i ovdje ih se priziva sa šaljivom pjesmicom, a kada on dođe (vlasnik Vladimir je taj koji se obuče u kostim) kreće potraga za blagom po cijelom imanju, djeca rade u timovima, dobivaju zagonetke na glagoljici i moraju odgonetnuti rješenje.

Skroz dole u šumi u Carskom jarku nalaze se tribine i široki proplanak na kojem se odvija potraga, djeci je ovo jako zanimljivo. Predaja kaže da se sam turski paša Ulama Beg tu u tom jarku utaborio prije napada na stari grad Đurđevac o čemu svjedoči Legenda o picokima. Isto tako se priča da je tu negdje zakopano tursko blago u kovčegu Zlatne koze pa od tud i ideja za potragu.

Osim takvih potraga za blagom, gđa. Vesna na imanju organizira i kulinarske radionice za djecu gdje s djecom radi knedle ili trgance.

Preko tjedna većinom tako i rade, dolaze im grupe kojima se skroz posvećuju, a vikendom se bave turizmom za nas koji smo željni istraživanja okolice.

Ukoliko bi se ovdje zadržali, na raspolaganju je i ruralna kućica za odmor poznata kao “Bakina vikendica” koja se nalazi odmah ispod restorana u sred vinograda.

A ovo imanje i okolicu možete iskoristiti i za piknike jer oni u svojoj ponudi također imaju Piknik košare o kojima sam već pisala ovdje.

Ima nešto čarobno u ovim malim mjestima s dušom, nadam se da ćete se jednom i vi naći u istraživanju.

Do tada s vama dijelim recept za onaj bakin kolač iz priče, totalno je po mom guštu i mislim da imam novi najdraži recept s orasima i jabukama!

U slast i do nove priče!

Bakin kolač

Jednostavan recept za doista sočan i ukusan kolač s jabukama i orasima.

Sastojci:
 • 80 g sitno sjeckanih oraha
 • 2 velike jabuke
 • 4 jaja
 • 220 g šećera
 • 120 g glatkog brašna
 • 90 g mljevenih oraha
 • 2 dl ulja
 • 2 dl mlijeka
 • 1 prašak za pecivo
Priprema:
 1. Pećnicu stavite da se grije na 200C.
 2. Tepsiju dimenzija 22*32 cm obložite masnim papirom za pečenje.
 3. Sitno sjeckane orahe rasporedite na dno tepsije.
 4. Jabuke ogulite pa ih naribajte na ploškice (pomoću ribeža za krastavce). Ja sam stavila dvije doista velike jabuke, ako imate manje uzmite 3-4 jabuke.
 5. Poslažite ih po orasima skroz na gusto da se prekriju orasi.
 6. Jaja, šećer, brašno, mljevene orahe, ulje, mlijeko i prašak za pecivo izmiješajte pjenjačom pa prelijte preko jabuka.
 7. Stavite da se peče u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta, a ako vaša pećnica peče jače smanjite malo temperaturu na 180C.
 8. Po želji kolač pospite šećerom u prahu.

Share this

Pin