Batat sam otkrila tek prije nekoliko godina i nije me privlačio niti izgledom niti okusom. Tada još nisam razmišljala o zdravijoj prehrani, nisam baš ni kuhala, a kamoli pekla kolače. Kako roditelji mog dečka imaju OPG, i moja super svekrva svašta sadi u svojoj bašći, pa tako sadi i batat. Ona mi je otkrila njoke od batata, popečke, pečen batat uz piletinu i sl., a sama sam otkrila kako je odličan i u kolačima, za kreme, za biskvite, za lepinjice, kiflice i ‘bučnice’ – u suštini je sličan bundevi, pa zapravo gdje god ide bundeva može ići i batat, ili pak mrkvi – gdje ide mrkva umjesto nje može i batat.
Batat mnogi zamjenjuju s krumpirom iako su te dvije namirnice slične samo po izgledu (po kemijskom sastavu jesu srodne, ali prehrambeno su vrlo različite). Batat je nalik repi i prepoznatljivog je slatkog okusa. To je višegodišnja biljka iz porodice slakova i nema nikakve sličnosti s krumpirom. Plodovi batata su žute, narančaste i crvene boje, a za jelo ga je najbolje pripremiti slično kao i krumpir, odakle (osim zbog izgleda) dolazi i njegov najčešći naziv “slatki krumpir”.
- Zanimljive i korisne značajke batata:
- Može se peći, kuhati i pržiti
- Mlado lišće batata možete također jesti (kao varivo ili na salatu)
- Dobra je i korisna hrana za dijabetičare zbog niskoga glikemijskog indeksa, koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetna stresa za organizam
- Bogat je mineralima i vitaminima
- Zbog mnoštva minerala (K, Ca, Mg, Fe) i vitamina (A, B, C, E), batat opskrbljuje tijelo važnim antioksidansima
- Najveća mu je vrijednost velika količina beta-karotena (200 g batata daje istu količinu beta-karotena kao i 5 kg brokule)
- Samo 140 g batata posve osigurava dnevnu potrebu za vitaminom E
- Batat je bez masti i kolesterola, što je vrlo važno za ljude koji imaju tegobe zbog povišenih masti u krvi i žuči
- Batat je velik izvor dijetalnih vlakana, nužnih za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti
- Odlična je hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pridonosi debljanju
- Danas se batat smatra jednom od najhranjivijihvrsta povrća
Kroz ovih 10-ak dana prenijeti ću na blog neke recepte s ovom namirnicom da imate nekakvu bazu s kojom možete krenuti, a dalje mašti na volju.
Recepte potražite na linku: batat
Sanja
sjećam se da nam je o tome na faksu pričao profesor…čak sam ga jednom prilikom i probala posadit i jest…ni jedno mi nije nažalost pošlo za rukom… al profesora ću se zato zauvijek sjećat…inače on je dofural to u RH pa ga zovu tata od batata 🙂
Ma da? Woow zakon 🙂 Nisam naisla na to tko ga je dovezao, nasla sam jedino da tek negdje od 2006. Godine se sadi kod nas kao.. Hehe ali zakon tata od batata 😀 <3 Kako se zove?
Bruno Novak