Postoji mnogo načina kako obojati jaja za Uskrs – no ja nekako ne odustajem od ovog starinskog načina kojeg su izmislile naše bake.
Od kad znam za sebe jaja bojamo u luku, odnosno u ljusci crvenog luka. Kako je ovo skroz prirodno bojano jaje, odmah mi ga je i draže jesti za Uskrsnim stolom.
Ovo je naša obiteljska tradicija – iza kuće ili u dvorištu poberemo najljepše glasnike proljeća i umotamo ih oko jajeta da naprave svoju čaroliju. Meni nose lijepe uspomene iz života i ovom blagdanu daju posebnu čar, barem u našem domu.
Uživajte u blagdanima i budite i vi čuvari ove lijepe tradicije!
- ljuska crvenog luka
- jaja
- najlonke
- špaga ili konac
- cvijeće, razne trave, list peršina i sl.
-
U lonac stavite barem 2-3 šake ljuske crvenog luka. Zalijte vodom.
-
Odrežite komade najlonki.
-
Na jaje složite biljku kako želite da izgleda, obložite najlonkom tako da ona bude skroz uz jaje. Zavežite koncem ili špagom i to je to.
Možete koristiti i mrežaste čarape ili najlonke, one daju lijepe šare.
-
U vodu s ljuskom ubacite tako pripremljena jaja (maksimalno 10 komada ako je veći lonac u pitanju).
-
Kuhajte oko 10 minuta, možete i duže ako želite jaču boju.
-
Maknite s vatre i ubacite nova jaja. Ako nemate nova jaja, ova slobodno ostavite da se ohlade u loncu.
-
Kada su se prohladila, maknite najlonke i biljke. Dodatno ih premažite komadićem slanine za sjaj. Možete i na vaticu staviti malo ulja pa ih premazati i na taj način.
Ljusku crvenog luka možete potražiti na lokalnoj tržnici jer ju bakice u ovo vrijeme drže na tezgama.
Isto tako, možete ju uzeti u trgovinama gdje stoji crveni luk. Uvijek ima ljuski u košarama i nitko od prodavača vam neće zamjeriti ako to uzmete budući da oni to bacaju.