Tjestenina s dagnjama

Tjestenina s dagnjama

 

Muž i ja jako volimo jesti tjesteninu i to u svim kombinacijama. Danas vam donosim kombinaciju s dagnjama. U siječnju smo obilježavali Dane jadranski lignji, pa smo jeli pijane lignje iz pećnice, a danas obilježavamo Dane školjaka koji se održavaju sve do 20. ožujka u sjeverozapadnoj Istri (Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje). Ako ste slučajno tamo, popis restorana koji obilježavaju ove dane pronađite na stranicama Colours of Istria.

U ponudi restorana naći će se maštoviti meniji na bazi školjaka i to po prigodnim cijenama. Kulinarske delicije sljubljivat će se s vrhunskim lokalnim vinima i maslinovim uljima po kojima je taj kraj jako poznat. Tako da sam se i ja odlučila na jedan prigodni recept s dagnjama i namirnicama koje možete pronaći u svakoj trgovini, a umjesto da pijem vino uz jelo, ja ću ga ubaciti u jelo, vi možete oboje, naravno, i u jelo i uz jelo.

Dagnje se inače iz mora vade od listopada do svibnja. Ne znam jeste li znali da su se dagnje uzgajale u Francuskoj još u 13. stoljeću. Priča o dagnjama započinje irskim putnikom, Patrickom Waltonom, koji je na svom putu doživio brodolom u regiji La Rochelle 1290. godine i tamo se usidrio. Jednog dana zapazio je postavljene mreže kojima su lovili ptice koje su bile prekrivene dagnjama. Došao je na ideju da se postave velike mreže s kolcima, odnosno ograđena područja, i tako su nastala prva uzgajališta dagnji.

Samonikle dagnje nalazimo na mnogim mjestima i uz našu obalu.

Uživajte u ovim mirisima mora i u ovo, još zimsko, vrijeme!

Dobar tek!

Tjestenina s dagnjama
Tjestenina s dagnjama je jednostavan obrok gotov za manje od 30 minuta koji može pripremiti svatko. S receptom se možete igrati, nečega dodati manje, nečega dodati više kako biste stvorili svoju vlastitu čaroliju okusa.
Sastojci:
Sastojci
 • 300 g tjestenine linguini, špageti..
 • 3 žlice maslinovog ulja
 • 1 režanj češnjaka
 • 400 g pelata
 • 350 g mesa dagnji
 • 1 dcl bijelog vina
 • sol papar, svježe lišće peršina
Priprema:
Priprema
 1. Tjesteninu skuhajte po uputama s vrećice. (ja sam koristila malo više od pola pakiranja jer je ova tjestenina deblja, vi možete staviti i cijelo pakiranje od 500 g, zavisi koju tjesteninu ćete koristiti)
 2. Na maslinovom ulju popržite cijeli režanj češnjaka kojeg možete sitno naribati ili nasjeckati.
 3. Zatim mu dodajte nasjeckane pelate, kratko dinstajte, pa dodajte meso dagnji i bijelo vino, dinstajte još oko 5 minuta, odnosno dok alkohol malo ne ispari.
 4. Na kraju posolite, poparite i začinite svježim lišćem peršina.

Share this

Pin