Muž i ja jako volimo jesti tjesteninu i to u svim kombinacijama. Danas vam donosim kombinaciju s dagnjama. U siječnju smo obilježavali Dane jadranski lignji, pa smo jeli pijane lignje iz pećnice, a danas obilježavamo Dane školjaka koji se održavaju sve do 20. ožujka u sjeverozapadnoj Istri (Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje). Ako ste slučajno tamo, popis restorana koji obilježavaju ove dane pronađite na stranicama Colours of Istria.
U ponudi restorana naći će se maštoviti meniji na bazi školjaka i to po prigodnim cijenama. Kulinarske delicije sljubljivat će se s vrhunskim lokalnim vinima i maslinovim uljima po kojima je taj kraj jako poznat. Tako da sam se i ja odlučila na jedan prigodni recept s dagnjama i namirnicama koje možete pronaći u svakoj trgovini, a umjesto da pijem vino uz jelo, ja ću ga ubaciti u jelo, vi možete oboje, naravno, i u jelo i uz jelo.
Dagnje se inače iz mora vade od listopada do svibnja. Ne znam jeste li znali da su se dagnje uzgajale u Francuskoj još u 13. stoljeću. Priča o dagnjama započinje irskim putnikom, Patrickom Waltonom, koji je na svom putu doživio brodolom u regiji La Rochelle 1290. godine i tamo se usidrio. Jednog dana zapazio je postavljene mreže kojima su lovili ptice koje su bile prekrivene dagnjama. Došao je na ideju da se postave velike mreže s kolcima, odnosno ograđena područja, i tako su nastala prva uzgajališta dagnji.
Samonikle dagnje nalazimo na mnogim mjestima i uz našu obalu.
Uživajte u ovim mirisima mora i u ovo, još zimsko, vrijeme!
Dobar tek!
- 300 g tjestenine linguini, špageti..
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 400 g pelata
- 350 g mesa dagnji
- 1 dcl bijelog vina
- sol papar, svježe lišće peršina
-
Tjesteninu skuhajte po uputama s vrećice. (ja sam koristila malo više od pola pakiranja jer je ova tjestenina deblja, vi možete staviti i cijelo pakiranje od 500 g, zavisi koju tjesteninu ćete koristiti)
-
Na maslinovom ulju popržite cijeli režanj češnjaka kojeg možete sitno naribati ili nasjeckati.
-
Zatim mu dodajte nasjeckane pelate, kratko dinstajte, pa dodajte meso dagnji i bijelo vino, dinstajte još oko 5 minuta, odnosno dok alkohol malo ne ispari.
-
Na kraju posolite, poparite i začinite svježim lišćem peršina.