Sezona je lješnjaka pa slavimo jesen njenim plodovima, ali ovog puta u obliku torte koja je okusom poput poznate Ferrero Rocher kuglice. Sočan i mekan biskvit te krema od prženih lješnjaka savršen su spoj za bilo koje slavlje ili jednostavno vikend desert za cijelu obitelj.
Torta je rađena u manjem kalupu od 20 centimetara, no vi možete udvostručiti sastojke i peći je u nešto većem kalupu od 24 – 25 centimetara.
U slast!
Sastojci su za tortu promjera 20 cm. Ovdje pečete samo biskvit, a kremu samo miksate.
- 2 jaja
- 80 g šećera
- pola vanilin šećera
- 80 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 70 g glatkog brašna
- 20 g kakaa
- pola praška za pecivo
- 150 ml mlijeka
- 1-2 žlice šećera
- 250 g mascarponea
- 250 g čokoladnog namaza poput Linolade Gold ili Nutelle
- 150 g mljevenih prženih lješnjaka
-
Pećnicu zagrijte na 180 °C. Kalup promjera 20 cm obložite papirom za pečenje.
-
Pjenasto izmiksajte jaja i šećere. Zatim dodajte ulje, mlijeko, brašno, kakao i prašak za pecivo, izmiksajte da se sastojci sjedine.
-
Izlijte u kalup i stavite da se peče oko 20 – 25 minuta.
-
Topao biskvit prelijte preljevom koji ste pripremili tako da ste zakuhali mlijeko s malo šećera.
-
Pustite biskvit da se malo ohladi.
-
Sve sastojke za kremu izmiksajte pa premažite tortu. Ostavite ju da se ohladi.
-
Ukrasite po želji. Ja sam prelila s ganacheom koji sam dodatno pripremila od 100 ml slatkog vrhnja za šlag i 100 g tamne čokolade. Vrhnje zagrijete do vrenja pa ubacite čokoladu. Maknete s vatre, ostavite da čokolada malo omekani pa miješate dok se skroz ne otopi. Zatim ostavite da se sve malo stvrdne i tada prelijete po torti kako biste sa strane dobili ove kapljice.
-
Čuvajte u frižideru.
-
Tortu prije posluživanja kratko ostavite na sobnoj temperaturi.
Dakle, ova torta je cisto savrsenstvo, nestala je za cas! Hvala na jos jednom odlicnom receptu.
ps. ja sam odustala od ostalih izvora recepata, direktno dolazim ovdje po recepte 🙂
odlična i jednostavna za napraviti!
DRAGA SANJA, PRAVIM TVOJE KOLAČE I TORTE NAVELIKO, NO UVIJEK U VELIKOM KALUPU, PRVI PUT BIH SE OKUŠALA U OVOJ TORTI PA ME ZANIMA ZA KALUP OD 24 CM, KOLIKO BIH TREBALA POVEĆATI SASTOJKE, HVALA, LP, DUNJA 🙂
ODlična torta! Jednostavna i ukusna…nestala u tren 🙂
oDLIČNA TORTA I VRLO JEDNOSTAVNA. vEĆ JE DRUGI PUT PRAVIM ZA ROĐENDAN I SVI SU ODUŠEVLJENI 🙂