Uskrsna pita u obliku jajeta – pisanice

Moram odmah na početku reći kako znam da ovo nije pita po “naški”, ali kod mene doma i u mom kraju se skoro sve s prhkim tijestom zove pita. Ovdje ljudi ne poznaju riječ tart.

Prošle godine sam se ovim oblikom jajeta – pisanice poigrala u receptu za vanil cvjetiće kojeg također možete pronaći na blogu. Ove godine ponovno tema Uskrsa, ali ovog puta jedna velika pita od prhkog tijesta.

Prhko tijesto premazala sam najboljim lemon curdom na svijetu, ali vi se možete igrati i na njega premazati bilo koju kremu po želji. Možda neku od vanilije ili od sira, gore ukrasiti jagodama, šlagom i razno raznim dodacima. Mašti nema kraja. 

Kao kad se igrate s bojanjem pisanica, tako se ovdje možete igrati ukrašavanjem.

Nadam se da ćete uživati ukrašavajući i ako se odlučite ovo uvrstiti u svoj jelovnik veselim se vidjeti slike.

U slast!

Uskrsna pita u obliku jajeta - pisanice
Sastojci:
Sastojci za prhko tijesto:
 • 240 g glatkog brašna
 • 70 g šećera
 • 1 Dolcela vanilin šećer
 • 160 g maslaca
Priprema:
 1. Oblik pisanice koji će vam služiti kao šablona i po kojem ćete rezati pitu nacrtajte sami na običnom većem papiru ili na masnom papiru.

 2. U posudu stavite brašno i šećere pa naribajte hladan maslac. Tijesto prvo izmrvite rukama pa ga zatim zamijesite da bude glatko.

 3. Glatko tijesto stavite u vrećicu pa u frižider na hlađenje - 15 minuta.

 4. Za to vrijeme pećnicu zagrijte na 180 C.

 5. Tijesto razvaljajte po pobrašnjenom masnom papiru na debljinu od 1 cm, nemojte ići na puno tanje kako vam tijesto nebi bilo pretvrdo. Na tijesto stavite šablonu i nožićem izrežite jaje.

 6. Od ostataka tijesta možete napraviti rubove ili jednostavno ponovno zamijesiti, razvaljati i ispeći prhke kekse u oblicima koje želite.

 7. Tijesto pecite u zagrijanoj pećnici od 10-15 minuta (zavisi od pećnice) - gotovo je dok porumeni.

 8. Prohlađeno tijesto premažite kremom po želji. Recept za lemon curd možete pronaći na blogu, kao i recept za kremu od vanilije. Možete dodati i pekmez, voće, šlag, ganache. Igrajte se!

 
Recept za lemon curd
Recept za kremu od vanilije
Uskrsna pita

U suradnji s Dolcela

Share this

Pin