Za što koristiti aparat za vakumiranje?

Foodsaver

Pišem vam ovaj post ponukana čestim pitanjima za što koristiti Foodsaver.

Nedavno sam na facebooku objavila fotografiju kako mi je stigao moj Foodsaver Hrvatska paket – mnogi od vas ga već imaju, mnogi razmišljaju o kupnji, a i kada ga kupe najčešće ne znaju od kud točno krenuti. Danas ću vam napisati neke smjernice za koje se nadam da će jednom početniku pomoći makar da stekne okvirnu sliku oko priče čemu služi vakumirka.

Što se tiče samog korištenja, aparat ne može biti jednostavniji, tako da sam i ja kojoj inače sve trebate nacrtati brzo skužila sistem i u roku 5 minuta imala sam izvakumirane 3 stvari. Zanimljivo mi je bilo što mi je ovo bilo zabavno pa sam osim namirnica koje sam stvarno trebala spremiti i sačuvati gledala po kuhinji što bih još mogla izvakumirati. Osjećala sam se kao malo dijete koje ima novu igračku. Ne znam jel tako bilo i vama koji ga već imate? 🙂

Sama vakumirka lijepi vrećicu, reže ju, vakumira – ukoliko nećete koristiti dodatne posude i dodatke, ona i vrećice su sve što vam treba.

Foodsaver

Vakumirka se je udomaćila u stvarno puno kućanstava – osim njene glavne namjene da pomogne pri čuvanju i skladištenju hrane, domaćice ju vole i zbog njene praktičnosti.

Statistika kaže da u otprilike 60% kućanstava bačena hrana je upravo ona koja se nije iskoristila u roku trajanja, a s ovim sistemom čuvanja hrane čuvamo hranu do 5 puta duže. Mnogi ovaj način čuvanja hrane povezuju i sa uštedama, budući da na ovaj način gotovo uvijek uspijemo iskoristiti ostatke hrane pa ne kupujemo novu.

Stoga evo prijedloga za što ju sve možete koristiti:

 • kako na ovaj način čuvamo svježinu namirnica do 5 puta duže, koristite ju za čuvanje ili zamrzavanje ovih namirnica: avokado, paprike, šparoge, tikvice, razno voće (višnje, maline, jagode, breskve), bundeva, mahune, grašak i ostalo. Bilo da ćete vakumirano voće i povrće čuvati u frižideru ili ga zamrznuti ono će sačuvati svoju svježinu i okus.
 • njome možete sačuvati višak hrane poput keksi kako nebi izgubili svoju svježinu
 • vakumirati možete i ostatke ručka ili večere koje možete pohraniti u frižider za neki drugi dan kao i zamrznuti
 • odlična je i za zamrzavanje mesa, vakumirajte komade mesa, kao i suhomesnate proizvode koji ovim ne gube na svježini (vakumirk aje posebno poznata u Slavoniji za vrijeme kolinja)
 • marinade – vakumirajte meso skupa sa začinima 
 • mnogi uz pomoć nje vakumiraju kobasice i svježe meso koje nakon odmrzavanja zadržava svoju svježinu
 • vakumirati možete i orašaste plodove, kao i suhe smokve
 • vakumirati možete I tvrde sireve
 • ukoliko ste npr. kupili morsku ribu na sniženju, ali ju ne stignete pripremiti tih dana, možete ju vakumirati i zamrznuti, ona će zadržati svoju svježinu i nakon odmrzavanja
 • ukoliko volite unaprijed pripremati ručak – s aparatom za vakumiranje možete zamrznuti sarmu, filane paprike i slična jela
 • možete pripremiti kombinacije za smoothie pa ih vakumirati da vas spremne čekaju u zamrzivaču
 • uz pomoć aparata za vakumiranje možete unaprijed pripremiti i zamrznuti kombinacije za dječje kašice pa ih samo tijekom radnog tjedna koristiti po potrebi
 • svima nam najčešće ostane prezrelih banana koje ne volimo jesti, a ako vam se tog dana ne peče kolač, palačinke ili sladoled, banane možete zamrznuti i iskoristiti neki drugi put, ovako zavakumirane neće izgubiti na okusu
 • aparat za vakumiranje možete iskoristiti i za čuvanje sjemenja za sadnju
 • svježe začine iz vrta (ružmarin, majčina dušica i sl.) također možete vakumirati i zamrznuti te koristiti po potrebi

Nadam se da ćete s ovim prijedlozima barem malo dobiti uvid u to koliko korisna može biti u vašem domaćinstvu, a ekipa iz Foodsavera je uvijek tu za nas kada zapnemo i ako se s nekim dijelom baš ne snalazimo.

Share this

Pin

3 komentara

 1. Kristiana

  Hvala na opširnom postu! Trenutno u Kauflandu https://ekatalog.hr/kaufland-katalog/ imaju akciju na aparat za vakumiranje. Uvjerila si me da ga je korisno imat!

 2. Dejana

  PREKRASAN BLOG, KRASNI RECEPTI. dIVNO JE VIDJETI OVAKO MLADU OSOBU KOJA TAKO NESEBIČNO DIJELI SVOJE RECEPTE, UŽIVA U KUHANJU A I U ŽIVOTU. i ONO ŠTO JE NAJVAŽNIJE POKAZUJE DA SE NE MORA TRČATI U IRSKU DA BI SE SREĆA OSTVARILA.

  pUNO JOŠ LIJEPOG I VESELOG vAM ŽELIM!
  dEJANA, zAGREB

 3. Mirjana

  Dali ste kupili taj u kauflandu