Zimnicu morate voljeti spremati, morate imati volje, morati imati vremena, morate unaprijed razmišljati što ćete finog s njom spremati ili uz što ćete ju jesti. Barem je tako kod mene, spremam samo ono što volim i za one koje volim, pa mi ništa nije toliko teško. Dobila sam gajbicu rajčica, a kako uvijek kupujemo one konzervirane pelate kada im nije sezona, jer ima toliko finih jela koji traže baš njih, odlučila sam ih spremiti u teglice, cijele, kao u trgovini, ali zdrave, bez konzervansa. Znate li da je bosiljak prirodni konzervans? U eteričnom ulju bosiljka ima estragola koji podsjeća na anis, linalola, cineola i drugih antiseptičkih sastojaka koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprječavaju njihov rast. U ovoj zimnici nema konzervansa, ali ima bosiljka.
Trebat će vam oko 2 sata vremena, možda najbolje da uzmete jedno popodne ili jednu večer, kada na televiziji nema apsolutno baš ništa, tako sam ja, odustala sam od tv-a i išla u kuhinju raditi zimnicu. Skroz normalno za jednu 26-godišnjakinju, jelda?
Recept

- rajčica - šljivar ja sam imala oko 6 kg, ispalo mi je oko 6 teglica
- voda
- sol
- bosiljak
- teglice
- deka
-
U veliki lonac nalijte vodu skoro do vrha. Pustite da voda zakuha.
-
Dok voda kuha vi operite rajčice. Svakoj rajčici na vrhu razrežite malo veći X. To će vam kasnije olakšati skidanje kožice.
-
Kada je voda zakuhala, razrezane rajčice stavite u vodu i kuhajte ih oko 10 minuta, odnosno sve dok se kožica sama ne počne odvajati i spadati.
-
Izvadite rajčice van iz vode, stavite novu turu da se kuha ako imate više kila kao ja.
-
Oljuštite im kožicu.
-
Lonac operite, vratite oljuštene rajčice u njega. Posolite, popaprite, dodajte lišće bosiljka. Ja sam dodala oko 2-3 šake na svoju količinu. Vi možete koliko želite i koliko volite.
-
Lonac vratite na vatru. Ne dolijevajte nikakvu vodu, rajčice će same pustiti svoj sok. Nije potrebno ni miješati.
-
Kuhajte oko 30 minuta. Odnosno, rajčice trebaju prokuhati, nakon što prokuhaju kuhajte još oko 25 minuta.
-
Za to vrijeme operite tegle, u jednu tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno. Poslažite teglice u tepsiju. Pećnicu upalite na 100C, tepsiju stavite u pećnicu i neka se steriliziraju dok vam se rajčice kuhaju.
-
Kada su rajčice gotove, izvadite teglice van iz pećnice i sipajte vruće rajčice u vruće teglice. Poklopite i zamotajte u deku preko noći da se postupno hlade. Tako ćete dodatno sprječiti kvarenje.
Pelate čuvajte u špajzi ili podrumu - gdje inače držite zimnnicu.
Pa ovo je ful jednostavno! Ja sam mislila da se tu mora ko zna što! 🙂 Ne zna gdje bi sad mogla nabaviti pelate, ali na godinu idu kod bake u vrt pa u teglice! 🙂 Hvala ti na receptu! Mislim da će mi ovo biti najdraže od sve zimnice! 🙂
Ovo izgleda sjajno! Obavezno ću probati. Hvala za recept i odlično objašnjenje!
Probala, ispalo jednostavno i brzo. Taman za mene početnicu. 🙂
Probala! Brzo i jednostavno 🙂
Wow pa odlično baš se lijepo vide kroz staklenku 🙂
zakon jer i sama sam početnica, zato je recept tako detaljan 🙂 :*
Pelat?? Pelat znači “oguljena” rajčica, to nije sorta. Vjerojatno si radila sa šljivaricama, to je sorta rajčice koja se koristi za pelate.
Tako je, koristila sam sortu šljivar 🙂
Sanja, pozdrav, da li prva faza kuhanja – blanširanje, uistinu traje 10 minuta? Hvala, pozdrav.
Hej, meni je trajalo 10 minuta, ali sam zato napisala ovako: Kada je voda zakuhala, razrezane rajčice stavite u vodu i kuhajte ih oko 10 minuta, odnosno sve dok se kožica sama ne počne odvajati i spadati.
Znači, moguće da će kod tebe trajati kraće ili duže, to se radi da se lakše oguli rajčica.