Zimnica: Domaći pelati bez konzervansa

Zimnicu morate voljeti spremati, morate imati volje, morati imati vremena, morate unaprijed razmišljati što ćete finog s njom spremati ili uz što ćete ju jesti. Barem je tako kod mene, spremam samo ono što volim i za one koje volim, pa mi ništa nije toliko teško. Dobila sam gajbicu rajčica, a kako uvijek kupujemo one konzervirane pelate kada im nije sezona, jer ima toliko finih jela koji traže baš njih, odlučila sam ih spremiti u teglice, cijele, kao u trgovini, ali zdrave, bez konzervansa. Znate li da je bosiljak prirodni konzervans? U eteričnom ulju bosiljka ima estragola koji podsjeća na anis, linalola, cineola i drugih antiseptičkih sastojaka koji uništavaju štetne bakterije u hrani i sprječavaju njihov rast. U ovoj zimnici nema konzervansa, ali ima bosiljka.

Trebat će vam oko 2 sata vremena, možda najbolje da uzmete jedno popodne ili jednu večer, kada na televiziji nema apsolutno baš ništa, tako sam ja, odustala sam od tv-a i išla u kuhinju raditi zimnicu. Skroz normalno za jednu 26-godišnjakinju, jelda?

Recept

Zimnica: Domaći pelati bez konzervansa
Domaća zdravija verzija kupovnih pelata, bez konzervansa, ukusna i fina.
Sastojci:
  • rajčica - šljivar ja sam imala oko 6 kg, ispalo mi je oko 6 teglica
  • voda
  • sol
  • bosiljak
  • teglice
  • deka
Priprema:
  1. U veliki lonac nalijte vodu skoro do vrha. Pustite da voda zakuha.
  2. Dok voda kuha vi operite rajčice. Svakoj rajčici na vrhu razrežite malo veći X. To će vam kasnije olakšati skidanje kožice.
  3. Kada je voda zakuhala, razrezane rajčice stavite u vodu i kuhajte ih oko 10 minuta, odnosno sve dok se kožica sama ne počne odvajati i spadati.
  4. Izvadite rajčice van iz vode, stavite novu turu da se kuha ako imate više kila kao ja.
  5. Oljuštite im kožicu.
  6. Lonac operite, vratite oljuštene rajčice u njega. Posolite, popaprite, dodajte lišće bosiljka. Ja sam dodala oko 2-3 šake na svoju količinu. Vi možete koliko želite i koliko volite.
  7. Lonac vratite na vatru. Ne dolijevajte nikakvu vodu, rajčice će same pustiti svoj sok. Nije potrebno ni miješati.
  8. Kuhajte oko 30 minuta. Odnosno, rajčice trebaju prokuhati, nakon što prokuhaju kuhajte još oko 25 minuta.
  9. Za to vrijeme operite tegle, u jednu tepsiju ulijte malo vode da pokrije dno. Poslažite teglice u tepsiju. Pećnicu upalite na 100C, tepsiju stavite u pećnicu i neka se steriliziraju dok vam se rajčice kuhaju.
  10. Kada su rajčice gotove, izvadite teglice van iz pećnice i sipajte vruće rajčice u vruće teglice. Poklopite i zamotajte u deku preko noći da se postupno hlade. Tako ćete dodatno sprječiti kvarenje.
Napomena:

Pelate čuvajte u špajzi ili podrumu - gdje inače držite zimnnicu.

 

Share this

Pin

11 komentara

  1. Pa ovo je ful jednostavno! Ja sam mislila da se tu mora ko zna što! 🙂 Ne zna gdje bi sad mogla nabaviti pelate, ali na godinu idu kod bake u vrt pa u teglice! 🙂 Hvala ti na receptu! Mislim da će mi ovo biti najdraže od sve zimnice! 🙂

  2. Ovo izgleda sjajno! Obavezno ću probati. Hvala za recept i odlično objašnjenje!

  3. Guest

    Probala, ispalo jednostavno i brzo. Taman za mene početnicu. 🙂

  4. Renata Menon

    Probala! Brzo i jednostavno 🙂

  5. Wow pa odlično baš se lijepo vide kroz staklenku 🙂

  6. zakon jer i sama sam početnica, zato je recept tako detaljan 🙂 :*

  7. BB

    Pelat?? Pelat znači “oguljena” rajčica, to nije sorta. Vjerojatno si radila sa šljivaricama, to je sorta rajčice koja se koristi za pelate.

  8. Tako je, koristila sam sortu šljivar 🙂

  9. Gourmet

    Sanja, pozdrav, da li prva faza kuhanja – blanširanje, uistinu traje 10 minuta? Hvala, pozdrav.

  10. Hej, meni je trajalo 10 minuta, ali sam zato napisala ovako: Kada je voda zakuhala, razrezane rajčice stavite u vodu i kuhajte ih oko 10 minuta, odnosno sve dok se kožica sama ne počne odvajati i spadati.

    Znači, moguće da će kod tebe trajati kraće ili duže, to se radi da se lakše oguli rajčica.

Trackbacks for this post

  1. Njoki 'Caprese' - Domaćica | Gastro blog