Osnovni recept: tijesto za kekse

 
Osim recepta za Biskupski kruh – Stollen, ispunjavam vam još jednu želju, a to je recept za osnovno tijesto za kekse. Ovo su mirisni, prhki keksi, kojima je samo mašta granica. Ja vam donosim nekoliko jednostavnih načina kako da ih ukrasite, pogodni su za brojne kalupe, a oni malo hrabriji mogu se poigrati i s royal icingom. Draga Pamela sa bloga Charmpam ima odličan tutorial koji će pomoći i totalnim početnicima poput mene. Pričam iz iskustva jer sam se jednom prilikom okušala i doista nije teško, ako imate volje, sve ide kao po špagi.

Ja sam u ovim keksima koristila Zvijezda margarin s maslacem, vi možete koristiti svoju masnoću po želji. Možete u kekse dodavati boje, kakao i začine poput cimeta ili onog gotovog za medenjake. Tako su nastali i moji “gingerbread men” keksi, dodala sam malo začina i dobili su boju baš kakvu sam trebala. Koristila sam ih za ukrašavanje ovih Medenih muffina, super jednostavnih, mirišljavih i pravih blagdanskih.

Ovo su keksi koji mogu stajati duže vrijeme, samo ih dobro pohranite i s njima dočekajte Božić ili neki drugi blagdan.

U slast i uživajte praveći ih, mašti na volju!

Recept

Osnovni recept: tijesto za kekse
Osnovni recept za kekse s kojim se možete poigrati i napraviti nekoliko različitih oblika, ljepiti ih s pekmezom ili začiniti blagdanskim začinima.
Sastojci:
  • 300 g mekog brašna
  • 200 g Zvijezda margarina s maslacem sobne temperature
  • 50 g šećera u prahu
  • po želji pekmez čokoladne kapljice, razni začini, m&m bomboni, bademi...
Priprema:
  1. Margarin s maslacem neka vam bude sobne temperature.
  2. Sve sastojke stavite u posudu i krenite mijesiti glatko tijesto. Ovo uopće neće izgledati kao da ga je moguće zamijesiti, bit će vam svo u mrvicama. Ali nemojte stati, već nastavite rukama mijestiti tijesto, nakon par minuta dobit ćete predivno glatko tijesto s kojim ćete moći činiti čuda.
  3. Sada u jedan dio možete umijesiti začine, u jedan čokoladu ili kakao, boju...
  4. Tijesto možete odmah valjati na malo pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 2-3-mm.
  5. Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
  6. Kekse režite modlicama po želji, stavljajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kekse slažite na gusto, oni se skoro uopće ne dižu, zato su prigodni i za modlice s porukama. Ukrasite ih po želji.
  7. Pecite ih 7 minuta, oni ne smiju potamniti.
Napomena:

Vrijeme pečenja zavisi od pećnice. Ali čim im dno malo počne rumeniti vadite ih van, jako brzo počnu rumeniti cijeli, a to ne želite. Oni trebaju ostatu ovako bijeli.
Ukoliko ćete raditi kekse sa odštampanim natpisima, moj prijedlog je da se tijesto prije valjanja odmori 30 minuta u frižideru.

Share this

Pin

10 komentara

  1. Milena Vujinović

    Jako lijep recept! Bliže se blagdani tako da će dobro doći.
    Keksići su nekako najljepši za Božić.Uvijek lijepo opišete postupak pripreme.
    Radujem se novim receptima vezanim za ovo doba godine. Pozdrav!

  2. Jelena Lendel Marinkovic

    E baš ti hvala, nema duge pretrage recepata za obične kesiće koji trpe razne dodatke 🙂 I znaš šta mi je super stvar na tvom blogu – print gumb tako da odmah spremim nešto što mi se sviđa 😀

  3. Ana

    S obzirom da sam teški protivnik margarina otkada znam kako se proizvodi i da je u osnovi plastika, zanima me mogu li umjesto njega staviti maslac ili svinjsku mast? Hvala 🙂

    • goga

      MEni nije jasno da u danasnje vrijeme jos netko koristi margarin kada je poznato od cega se pravi

      • Ana

        Goga jeftiniji je…valjda zato. Ali meni su kolači, keksi isl. s maslacem daleko ukusniji. Izbjegavam i sojino, suncokretovo i biljno ulje, kuham na svinjskoj masti ili maslacu, a hladno prešana ulja poput maslinovog koristim hladna.

  4. Vanja

    Stavila sam maslac u ovo umjesto margarina i totalno se raspadalo tijesto. Ne može s maslacem?

  5. sanja

    i ja sam stavila maslac, jer margarin em nije zdrav, em nema nikakav okus. odnosno okus koji on daje je bljutavo masan. nema čak ni okus po masti.
    i da, s maslacem, tijesto se teško razvalja, ali jesu na kraju dobri keksići, samo ipak, nije vrijedno tolikog truda. ima sva sila sličnih recepata, koji daju tijesto koje se normalno može razvaljati.

Trackbacks for this post

  1. Specijal: 10 ideja za blagdanske kekse - Domaćica | Gastro blog

Leave a Comment

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.