Osim recepta za Biskupski kruh – Stollen, ispunjavam vam još jednu želju, a to je recept za osnovno tijesto za kekse. Ovo su mirisni, prhki keksi, kojima je samo mašta granica. Ja vam donosim nekoliko jednostavnih načina kako da ih ukrasite, pogodni su za brojne kalupe, a oni malo hrabriji mogu se poigrati i s royal icingom. Draga Pamela sa bloga Charmpam ima odličan tutorial koji će pomoći i totalnim početnicima poput mene. Pričam iz iskustva jer sam se jednom prilikom okušala i doista nije teško, ako imate volje, sve ide kao po špagi.
Ja sam u ovim keksima koristila maslac, vi možete koristiti svoju masnoću po želji. Možete u kekse dodavati boje, kakao i začine poput cimeta ili onog gotovog za medenjake. Možete dodati i BAM čokoladne kapljice. Tako su nastali i moji “gingerbread men” keksi, dodala sam malo začina i dobili su boju baš kakvu sam trebala. Koristila sam ih za ukrašavanje ovih Medenih muffina, super jednostavnih, mirišljavih i pravih blagdanskih.
Ovo su keksi koji mogu stajati duže vrijeme, samo ih dobro pohranite i s njima dočekajte Božić ili neki drugi blagdan.
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
U slast i uživajte praveći ih, mašti na volju!
- 300 g mekog brašna
- 200 g maslaca
- 50 g šećera u prahu
- po želji pekmez, čokoladne kapljice, razni začini, m&m bomboni, bademi...
-
Maslac neka vam bude sobne temperature.
-
Sve sastojke stavite u posudu i krenite mijesiti glatko tijesto. Ovo uopće neće izgledati kao da ga je moguće zamijesiti, bit će vam svo u mrvicama. Ali nemojte stati, već nastavite rukama mijestiti tijesto, nakon par minuta dobit ćete predivno glatko tijesto s kojim ćete moći činiti čuda.
-
Sada u jedan dio možete umijesiti začine, u jedan čokoladu ili kakao, boju...
-
Tijesto možete odmah valjati na malo pobrašnjenoj površini na debljinu od oko 2-3-mm.
-
Pećnicu upalite na 180C i ostavite da se grije.
-
Kekse režite modlicama po želji, stavljajte ih na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Kekse slažite na gusto, oni se skoro uopće ne dižu, zato su prigodni i za modlice s porukama. Ukrasite ih po želji.
-
Pecite ih 7 minuta, oni ne smiju potamniti.
Vrijeme pečenja zavisi od pećnice. Ali čim im dno malo počne rumeniti vadite ih van, jako brzo počnu rumeniti cijeli, a to ne želite. Oni trebaju ostatu ovako bijeli.
Ukoliko ćete raditi kekse sa odštampanim natpisima, moj prijedlog je da se tijesto prije valjanja odmori 30 minuta u frižideru.
Jako lijep recept! Bliže se blagdani tako da će dobro doći.
Keksići su nekako najljepši za Božić.Uvijek lijepo opišete postupak pripreme.
Radujem se novim receptima vezanim za ovo doba godine. Pozdrav!
E baš ti hvala, nema duge pretrage recepata za obične kesiće koji trpe razne dodatke 🙂 I znaš šta mi je super stvar na tvom blogu – print gumb tako da odmah spremim nešto što mi se sviđa 😀
Daa, odličan je recept 🙂 stvarrno je prilagodljiv 🙂
Hvala Milena 🙂 I mene raduje ovo blagdansko vrijeme pa se nadam da će biti svega pomalo 🙂
S obzirom da sam teški protivnik margarina otkada znam kako se proizvodi i da je u osnovi plastika, zanima me mogu li umjesto njega staviti maslac ili svinjsku mast? Hvala 🙂
MEni nije jasno da u danasnje vrijeme jos netko koristi margarin kada je poznato od cega se pravi
Goga jeftiniji je…valjda zato. Ali meni su kolači, keksi isl. s maslacem daleko ukusniji. Izbjegavam i sojino, suncokretovo i biljno ulje, kuham na svinjskoj masti ili maslacu, a hladno prešana ulja poput maslinovog koristim hladna.
Stavila sam maslac u ovo umjesto margarina i totalno se raspadalo tijesto. Ne može s maslacem?
i ja sam stavila maslac, jer margarin em nije zdrav, em nema nikakav okus. odnosno okus koji on daje je bljutavo masan. nema čak ni okus po masti.
i da, s maslacem, tijesto se teško razvalja, ali jesu na kraju dobri keksići, samo ipak, nije vrijedno tolikog truda. ima sva sila sličnih recepata, koji daju tijesto koje se normalno može razvaljati.
Zanima me komiko dugo ovi keksici mogu stajati u Zatvorenoj limenoj kutiji? ?
Kupila sam oklagiju sa mustrama ali nemam dobar recept za testo,da mi ostanu mustre bna njemu kad se ispece.Da li ovo testo mogu koristii
Hej Nataša, trebalo bi ostati kao što su meni ostali ovi pečati, ali nisam radila još s tim oklagijama pa ne znam sa sigurnošću reći 🙂
Idiots ? this is pure crap