Keksi našeg djetinjstva, svatko ima neku svoju priču vezano uz njih. Bakina provjerena receptura i dobra stara mašina idealni su za vraćanje u neko bezbrižno doma. Bilo je to vrijeme kada smo se motali oko bakine pregače, kada se je čulo pucketanja drva u peći, kada smo na koži osjećali ugođaj toplog doma kojim se prožimao miris ovih keksi.
Također, obratite pažnju na napomenu, ovi keksi najbolje ispadaju s margarinom, ne ni s maslacem, ni s drugim masnoćama, već s margarinom.
Ugodne blagdane!
Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10
- 400 g mekog brašna
- 100 g margarina
- 150 g šećera
- 2 cijela jaja
- 2 vanil šećera
- pola vrećice praška za pecivo
- prstohvat soli
-
U jednoj posudi izmješajte sve sastojke, margarin izrežite na tanke listiće.
-
Zamijesite tvrdo tijesto. Morat ćete mijesiti nekoliko minuta da bi se sve povezalo.
-
Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
-
Ne znam kakvu vi mašinu imate, mi imamo onu koja liči na onu koja melje meso. Mašinu za kekse pričvrstite za stol, odaberite nastavak po želji.
-
Uzimajte šaku po šaku tijesta i gurajte u mašinu, ona stalno mora biti puna tijesta. Okrećite ručicu mašine, desnom rukom okrećite, a lijevom pridržavajte valjak tijesta koji izlazi iz mašine. Najlakše vam je sa strane stavljati male valjke, pa ih kasnije rezati na dužine keksi koje želite.
-
Kekse poslažite na tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
-
Kekse možete slagati jedne blizu drugih, neće se jako dići.
-
Pecite ih čisto dok malo ne porumene, oko 10-15 minuta.
-
Pečene kekse po želji umočiti u čokoladu, prošarati čokoladom ili jednostavno jesti same.
Ovi keksi najbolje ispadaju dok se rade s margarinom, ne ni s maslacem, ni masti ni uljem. Baš s margarinom, tek s njim ćete dobiti da budu čvrsti, fini, bakini i da zadrže oblik mašine za kekse tijekom pečenja.
Ja bi volila Kupiti oblik Za praviti keksi na masinu . Mozete mi reci Di bi mogla Kupiti . Zivim u australiji.
Kod nas ih ima u raznim trgovačkim centrima, danas u skoro svi plastični, ali odrade svoje 🙂
Poštovana, imate dućan “sve i svašta “u zagrebu. Na netu imate točnu lokaciju. Tamo imate sve za kolače, pa i te dodatke za kekse. Lp