Keksi na mašinu

Keksi našeg djetinjstva, svatko ima neku svoju priču vezano uz njih. Bakina provjerena receptura i dobra stara mašina idealni su za vraćanje u neko bezbrižno doma. Bilo je to vrijeme kada smo se motali oko bakine pregače, kada se je čulo pucketanja drva u peći, kada smo na koži osjećali ugođaj toplog doma kojim se prožimao miris ovih keksi.

Također, obratite pažnju na napomenu, ovi keksi najbolje ispadaju s margarinom, ne ni s maslacem, ni s drugim masnoćama, već s margarinom.

Ugodne blagdane!

Za vas imam i kod s popustom od 10% na cjelokupan asortiman na mojacokolada.hr, samo upišite SANJA10

Keksi na mašinu
Prep Time
15 mins
Cook Time
15 mins
Total Time
30 mins
 
Tradicionalan recept za kekse na mašinu. Recept koji nas mnoge vraća u djetinjstvo i neke bezbrižne trenutke.
Sastojci:
  • 400 g mekog brašna
  • 100 g margarina
  • 150 g šećera
  • 2 cijela jaja
  • 2 vanil šećera
  • pola vrećice praška za pecivo
  • prstohvat soli
Priprema:
  1. U jednoj posudi izmješajte sve sastojke, margarin izrežite na tanke listiće.
  2. Zamijesite tvrdo tijesto. Morat ćete mijesiti nekoliko minuta da bi se sve povezalo.
  3. Pećnicu upalite na 200C i ostavite da se grije.
  4. Ne znam kakvu vi mašinu imate, mi imamo onu koja liči na onu koja melje meso. Mašinu za kekse pričvrstite za stol, odaberite nastavak po želji.
  5. Uzimajte šaku po šaku tijesta i gurajte u mašinu, ona stalno mora biti puna tijesta. Okrećite ručicu mašine, desnom rukom okrećite, a lijevom pridržavajte valjak tijesta koji izlazi iz mašine. Najlakše vam je sa strane stavljati male valjke, pa ih kasnije rezati na dužine keksi koje želite.
  6. Kekse poslažite na tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.
  7. Kekse možete slagati jedne blizu drugih, neće se jako dići.
  8. Pecite ih čisto dok malo ne porumene, oko 10-15 minuta.
  9. Pečene kekse po želji umočiti u čokoladu, prošarati čokoladom ili jednostavno jesti same.
Napomena:

Ovi keksi najbolje ispadaju dok se rade s margarinom, ne ni s maslacem, ni masti ni uljem. Baš s margarinom, tek s njim ćete dobiti da budu čvrsti, fini, bakini i da zadrže oblik mašine za kekse tijekom pečenja.

Share this

Pin

5 komentara

  1. Vesela Antolovich

    Ja bi volila Kupiti oblik Za praviti keksi na masinu . Mozete mi reci Di bi mogla Kupiti . Zivim u australiji.

  2. Kod nas ih ima u raznim trgovačkim centrima, danas u skoro svi plastični, ali odrade svoje 🙂

  3. Vesna

    Poštovana, imate dućan “sve i svašta “u zagrebu. Na netu imate točnu lokaciju. Tamo imate sve za kolače, pa i te dodatke za kekse. Lp

Trackbacks for this post

  1. Specijal: 10 ideja za blagdanske kekse - Domaćica | Gastro blog
  2. Bakini keksi - Domaćica | Gastro blog